Архимандрит Никанор: Бог да отвори духовните ни очи, за да имаме духовна полза от случващото се

Архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване ,,Беновска пита” по ,,Канал 3” и ,,Радио К2”, заяви позиции по следните теми: 

“Кой е по-силен – коронавирусът или вярата?” 

Беновска посрещна Архимандрит Никанор в студиото на “Беновска пита”. “Как да започнем – да вдъхнем ли малко вяра? Накрая ли да прекадим?” попита Беновска. Архимандрит Никанор отговори, че за него това е призвание. “В коментара си засегнах въпроса и питам Патриарха Неофит и министър-председателя каква ще бъде България след коронавируса. Видяхте обръщението на Патриарха Неофит към българите, видяхте Папа Франциск в самотната му служба. Ето, зад гърба Ви виждаме Вашия манастир – Църногорския, който Вие реновирахте” каза Беновска. Архимандрит Никанор сподели, че реновацията е продължила 10 години и вече има път, който да води поклонниците, но сега е пуст. “Каква е силата на вярата?” попита Беновска. “То е казано и в Светото Евангелие – човек, ако има вярва, ще премести и планини и дори в буквален смисъл. С вяра човек може да преодолее всичко – всяка трудност, всяка тежест, защото вярата ти помага да общуваш на “ти” с Бога, а Бог е Съдържател и за него няма нищо невъзможно. Неслучаен е примерът за вярата и синаповото зърно – много малко вяра ни трябва, за да вършим и да направим много големи неща, обаче и нея я нямаме, за жалост” каза Архимандрит Никанор. Проф. Петров каза преди малко, че най-важно е кислородното съдържание в кръвта, който дава възможност на заболелите от коронавирус, някои от тях да не го развият, друг да оживеят. Ще ни снабди ли вярата, казано образно, с духовен кислород? Това изпитание ли е? Кой ни го прати това изпитание?” попита Беновска. “Бог непрекъснато ни праща най-различни такива изпитания, проблеми, подсещащи ни, неща, които ни карат да се обърнем към него и да се замислим, че има по-важни въпроси в живота. Той ни пази по този начин да не изпадаме в дребнавост, в злободневие, в ежедневност, в един механичен начин на живот. Тази пандемия, пред мнозина и не само пред православните, а пред всички хора на земята, поставя много сериозни въпроси за това, кои сме, как живеем, как постъпваме, защо се случва това” обясни Архимандрит Никанор. Беновска го попита какво казва сега в проповедите си. “Вие сте известен, че не само ползвате Светото Евангелие, но произнасяте и обикновени думи към хората” сподели водещата. “Това, което се опитвам в момента да кажа на всички, е да имат упование в Бога и се старая да им вдъхна увереност и спокойствие, защото скоро беше празникът Благовещение и как се обръща Ангелът към Света Богородица, казва – Не бой се, Марийо! – тези думи са отправени от небесата към нас, човеците и ако сам Бог ни казва да не се боим – от какво да ни е страх? Защото в момента по-страшна от вируса е паниката, несигурността, неспособността на хората да взимат правилни решения и да се поддават на най-различни суеверия, страхове и оттам да взимат много погрешни решения, които могат да донесат много по-големи проблеми от вируса” каза Архимандрит Никанор.  

Причастията и болестите 

“Вие сте млад съвременен човек, от светски човек с добро образование и кариера се посветихте на религията. Как ще ме убедите сега, че това, което наблюдаваме в църквата –  причестяването с една ръка, с едни пръсти, с една лъжичка, с една чаша и извинете ме, но това противоречи на всички хигиенни мерки, които се препоръчват… не вярвам, че Господ Бог обеззаразява лъжичката и чашката между мен и следващия” коментира Беновска. “Не, не обеззаразява. Парадоксално, но няма да Ви убеждавам въобще. Ще ви кажа защо – защото предметът на вярата е един, предметът на науката е друг и когато ние се опитваме да смесим нещата, нищо не излиза” каза Архимандрит Никанор. “От научна гледна точка е абсурдно да твърдим, че на хляба, който е тяло Христово и виното, което е кръв Христова, научно да Ви убедя, че няма как да се заразите, най-малкото виното вкисва. То вкисва благодарение на ферментацията. Ферментацията е от бактерии. Уж вируси убива, бактерии не убива, но факт е в нашата практика и това е въпрос на вяра. Затова Ви казах, че няма да се опитвам да Ви убеждавам” добави още Архимандрит Никанор. Той обясни, че не е известно по този начин да е станала голяма зараза и беля и го отдава не на това, че хлябът престава да бъде хляб след като стане и тяло Христово, но се казва в литургиите, че и вирусът е нещо живо и зависи от Бог как ще му определи – може да попадне в хляба, но Бог няма да му даде да се развие патогенно. Архимандрит Никанор смята, че дебатът е бил излишен и е бил предизвикан до голяма степен от крайни във възгледите си хора в църквата и “бързаха като талибани да се покажат вярващи, да се покажат смели – те предизвикаха смут в гражданското общество”. “Те си позволиха да водят диалог, който не може да се води. Да говорим дали Светото причастие е източник на зараза е същото като с Вас да водим диалог има ли Бог, или няма. Няма смисъл. За вярващите е едно, за невярващите е друго. Старая се на всеки да дам увереност и спокойствие” каза Архимандрит Никанор.  

Онлайн служби и предстоящите Великденски празници 

“Да Ви попитам като човек, който вярва в доброто, в силата на разума, в това, че трябва да си помагаме – църквата защо, говорихме сега с министъра на образованието за онлайн обучението, не засили своите онлайн служби. Сега предстоят Великденски празници. Това са една каскада от такива задължителни служби, които сигурно ще липсват на онези, които са свикнали ритуално да ги посещават. Утре има, доколкото разбрах, заседание на Светия Синод. Как да се обърна към Патриарх Неофит, за да го помоля да излъчва онлайн? Ние медиите активно ще се включим – не е нужно само в БНТ, мисля, че го прави в определени периоди” попита Беновска. Архимандрит Никанор обясни, че Беновска е една от най-известните български журналистки и не би било проблем, защото дори и сега се обръща към него. “Наблюдавам, че доста се засили излъчването на служби, включително български свещеници, онлайн, това не са един двама. Във Фейсбук страницата на Светия Синод са литургиите от Патриаршеската катедрала и включително радостно е, че много свещеници проявяват инициатива и си излъчват службите. Това е уникално. Аз не си спомням да съм чел за 2000 години да е имало точно такъв случай, пред който да е изправена църквата, както Руският Патриарх, принуден от обстоятелствата, да заяви на службата днес – моля Ви, не идвайте” каза Архимандрит Никанор. “Общо взето всички в Православието последвахме примера, който даде Вселенския Патриарх, който каза да не затваряме храмовете, да може да се извършва безкръвната жертва, но да не се посещава от поклонници, за да не става място, развъдник на зарази и да се уврежда здравето на хората” допълни Архимандрит Никанор. 

Молитва и пречистване 

Беновска помоли за финал Архимандрит Никанор да прекади и да причести хората. Архимандрит Никанор сподели, че казва наум молитва за благословия на кадилницата и призова всички да се помолят Бог да ни отвори духовните очи, за да имаме духовна полза от това, което се случва, защото най-важното за нас е да се борим в този живот да придобием вечния живот Там.  

Архимандрит Никанор прекади и остави кандилото като подарък за предаването. Беновска благодари на своя гост и сподели, че се надява да се видят в по-добро време, в което ще може и да целуне ръка. Архимандрит Никанор пожела хубави празници на всички! 

Така завърши разговорът между Архимандрит Никанор и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване ,,Беновска пита” по ,,Канал 3” и ,,Радио К2” 

Pin It on Pinterest