Андрей Боцев: Българската армия обича смелите си и достойни воини

„Казват, съдбата обича смелите. Като началник на отбраната ще добавя – Българската армия обича смелите си и достойни воини!“. Това заяви днес, 13 септември, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев на награждаването на старши сержант Цвятко Делков от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Началникът на отбраната отличи сержант Делков за проявен висок боен дух и себеотрицание при предотвратяване на престъпление.

„Военната професия е не само престижна и в нея трябва да се доказваме постоянно, но за всеки от нас тя е мисия! Трябва да изпълняваме своите задължения, да поддържаме висок морал, боен дух и подготовка, така че във всеки един момент да сме подготвени за всяка ситуация. Защото българските граждани и нашата Родина това очакват от армията – да ги защити както по въздух, така и по море и суша!“, категоричен бе генерал Боцев.

Той връчи наградата на старши сержант Делков – бинокъл Б8×30, в присъствието на висшия команден състав на Българската армия. Генерал Боцев пожела на старши сержант Делков да продължава да прославя Българската армия и да издига нейния авторитет.

„За мен това е най-нормална човешка постъпка“, каза отличеният военнослужещ. „Не трябва да бъдем пасивни без значение дали сме под пагон, или сме цивилни граждани“, отбеляза старши сержант Делков.

Старши сержант Цвятко Делков е на служба в 61-ва Стрямска механизирана бригада от 1999 г.

По време на домашен отпуск, на 9 август 2019 г. около 12.00 ч. по обяд в град Карлово, той чува викове за помощ от беззащитна жена, която току-що е била ограбена. Военнослужещият реагира незабавно и адекватно, проявява съобразителност и преследва извършителя на кражбата. Успява да го догони и задържи до пристигането на органите на МВР. С бързата си реакция старши сержант Цвятко Делков на практика успява да попречи на крадеца да предаде на своите съучастници откраднатите лични вещи, документи и портфейл на потърпевшата.

Pin It on Pinterest