Александър Андреев: „Атака“ в РИК имат толкова членове, колкото са заявили от ОП

Александър Андреев, председател на ЦИК, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

Назначаването на съставите на РИК-овете.

    „Вие сте на мушка сега, „Цяла България сега вази гледа“, ако мога да цитирам „Опълченците на Шипка“, „Този връх виско е, тя ще ви съзре, ако би бегали, да мрем по-добре, извинявайте, че ми дойде като сравнение, но е подходящо!“, започна разговора водещата Илиана Беновска. Александър Андреев отговори, че преди избори наистина ЦИК е във фокуса на общественото внимание. Той продължи, че досега ЦИК е приела голяма част от принципните решения. Вече са определени съставите на РИК-овете и от днес те започват работа. Работи се и по следващите решения, така че да се спази хронограмата.

   „Какви са квотите и кои партии и коалиции са представени в тези РИК-ове, това е един от въпросите, който вълнува кандидатите за власт?“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Андреев отговори, че в тези комисии членовете се номинират от парламентарно представените партии и коалиции, както и от партиите и коалициите, които имат представители в ЕП.

Казусът с квотите на „Обединени патриоти“ в комисиите.

    „Хайде по горещия картоф „Обединени патриоти“, те разпаднаха своята коалиция, сега са отделен субект ВМРО, отделен субект „Атака“, а НФСБ се регистрира за участие в изборите в коалиция с „Воля“, в числово изражение квотите нарушават ли се, нещо редуцира ли се, прехвърля ли се, как се разпределят членовете?“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Андреев отговори, че разпределението не се нарушава, защото квотите са на основата на парламентарно представените коалиции и партии в сега действащия парламент. В тази връзка на основата на методиката е направено и самото разпределение. „Тоест няма да има протести?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че не би следвало да има протести, защото всички парламентарно представени партии и коалиции имат свои представители в РИК-овете.

    „Защо обаче допуснахте грешка с ВМРО, когато лично Красимир Каракачанов подаде заявление да се отстрани „Атака“ от коалиция ОП съгласно техен протокол, с който изключват „Атака“ от коалицията, но в нарушение на техния устав и ВАС отмени решението?“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Андреев обясни, че според ВАС в случая заявлението е подадено неправилно за промяна в наименуванието и състава на коалицията. Според коалиционното споразумение е трябвало да има и подпис от страна на партия „Атака“. Въз основа на това решение на ВАС коалицията ОП остава в пълния си състав. „Тук трябва да се има предвид, че ЦИК осъществява едно регистърно производство за регистрация на партиите и коалициите. В този случай тя няма как да прецени какви са вътрешните взаимоотношения в коалицията между партиите и в тази връзка правилно ВАС при преценка на пълната фактическа обстановка в рамките на тези взаимоотношения прие своето решение и ние го изпълнихме така, както са дадени указанията!“, обясни говорителят на ЦИК.

„Току що от „Атака“ ми пращат едно свое съобщение – „Членовете на ЦИК не спазват постановеното от съда и в разрез със закона режат „Атака“ от членство в РИК-овете. Съставът на ЦИК продължава да нарушава и равнопоставеността, заложена в коалиционното споразумение между трите партии, като дава всички места в РИК-овете на НФСБ и ВМРО“. Вярно ли е това?“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Андреев отговори, че не би могъл да прецени кои членове, които са предложени от представители в рамките на процеса на консултации при областния управител, кои членове от коя партия са предложени. Тези членове са предложени от коалиция ОП. Според решението на ВАС в коалицията ОП влизат и трите партии, но вътрешните им отношения няма как да бъдат преценени от ЦИК.

   „Тоест пак ли ще се стигне до съд?“, попита Беновска. Александър Андреев отговори, че в случаите, когато имаме заинтересована страна, която не е доволна от решението, има срокове, в които то може да бъде обжалвано пред ВАС. „Демек „Атака“ да вземе да подаде жалба?“, продължи водещата. Събеседникът ѝ отговори: „Това не бих могъл да го кажа аз! Това не е въпрос, който трябва да бъде насочен към ЦИК. Всеки, който не е съгласен с решението, би могъл да подаде жалба до ВАС!“.

Казусът с името на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“.

    „Тази седмица на пресконференцията ви попитах имахте ли юридически и морално-етични съображения около регистрирането на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“? Вие го направихте още същата вечер, като регистрирахте коалицията!“, припомни водещата Илиана Беновска. Александър Андреев отговори, че коалицията е била регистрирана веднага след проверката на ГРАО. Имало е колеги, които са изразили различно становище. Не е имало обаче правно основание да се откаже регистрацията.

Видеонаблюдението.

   „А видеоизлъчването на преброяването на бюлетините на парламентарните избори стигна до ВАС, беше прехвърлено към Административен съд София – град, можем да обърнем страницата, познавайки динамиката, ако мога да се изразя, на съдопроизводството. Няма ли да има видеоизлъчване при броенето?“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Андреев обясни, че съдът трябва да реши дали има нарушение, ако има заснемане от лица, които не са администратори на лични данни, каквито са например застъпниците, които представляват кандидатски листи. Тоест преценката трябва да бъде от една страна дали е спазен общият регламент, който е свързан с личните данни и от друга страна преценка на специалния закон по отношение на участниците в изборния процес, какъвто е Изборният кодекс, където е записано изрично кои са администратори на лични данни и кои могат да участват в изборния ден. В Изборния кодекс ясно е казано, че представители на политически партии и застъпници могат да присъстват на броенето, но по отношение на заснемането такава възможност е дадена на медиите. „Тук аз съм убеден в обективността на всички електронни медии, че при заснемането те ще отразят обективно самия процес на отчитане на резултатите. В тази връзка аз ще очаквам с нетърпение самият съд да се произнесе и да реши, защото това са нови моменти в процеса на провеждането на изборите и с оглед становището на съда биха могли да бъдат прецизирани и уредбата на участниците в изборния процес!“, заяви председателят на ЦИК.

   „Ако правилно Ви разбирам, могат да бъдат допуснати медиите да заснемат актовете на броене на бюлетините?“, попита водещата. Александър Андреев отговори, че така е съгласно правилата. Законът казва, че представители на електронните медии могат да присъстват при отчитането на резултатите. „А сайтовете и радиата имат ли право?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че трябва да се прецизира след решението на съда, но при всички случаи администраторите като електронни медии имат доста по-сериозни задължения и биха могли да гарантират запазването на личните данни. В тази връзка не е лошо да се иска и мнението на Комисията за защита на личните данни.

Машинното гласуване.

     Александър Андреев обясни, че към момента всичко върви нормално. Естествено ще има въпроси, които трябва да бъдат уточнявани, но това тепърва ще се прави.

   „Има ли някакви технически опасности?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че към момента не са забелязани такива, но това е процес в развитие, защото доставката на машини предстои на няколко етапа. Трябва да се установи дали отговарят на чл. 213 от Изборния кодекс. Този процес се извършва от Държавна агенция „Електронно управление“, от институтите по стандартизация и метрология. В тази връзка, ако има въпроси и предизвикателства, които трябва да бъдат решени, те ще бъдат решени.

Има ли орасност от искане за касиране на изборите?

    „Знам, че не е от Вашите компетентности, но Вие отдавна сте в тези отговорности, възможно ли е да допуснете някаква грешка, сигуно много внимавате да не се стигне до възможност за искане за касация на изборите, заплашват много партии?“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Андреев отговори, че ЦИК изпълнява закона и ще направи така, че да бъдат проведени честни и прозрачни избори. Той продължи, че никой не може да каже дали ще има подадени жалби с искане за касиране на изборите, това е въпрос на политически решения от страна на участниците в изборите.

Медицинският протокол за провеждането на изборите.

    „Очаквате окончателния медицински протокол за провеждането на изборите, помолиха ви за бележки, какво препоръчахте?“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Андреев отговори, че в момента указанията, представени от министър Костадин Ангелов, се обсъждат. ЦИК има срок до първите дни на следващата седмица да ги даде в окончателен вид, за да може здравният протокол да бъде прецизиран според бележките от всички страни. Този въпрос обаче ще бъде обсъждан в началото на идната седвица, защото през предходната седмица ЦИК е бил зает основно с назначаване на съставите на РИК-овете.

Какво предстои за ЦИК през идната седмица?

    Александър Андреев припомни, че на 17-ти февруари изтича срокът за регистрация на партиите и коалициите за изборите. Последният час, в който могат да го направят, е 17 часа на 17-ти февруари. След това предстои вземането на принципните решения, свързани и с медийните пакети, и с организацията и назначаването на СИК-овете. Продължават и редовните брифинги на ЦИК всяка седмица. Той увери: „Ще обясняваме решенията, които са взети и ще отговаряме на въпросите, които вие и останалите представители на медиите задавате, за да може обществеността да е информирана своевременно и да може да получавате и отговорите, които очаквате!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 13-ти февруари 2021 г. 

Pin It on Pinterest