Адмирал Емил Ефтимов приветства новоназначения аташе по отбраната на Великобритания за България

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 27 април, приветства и пожела успех на новоназначения аташе по отбраната на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия за България и Гърция капитан I ранг Алекс Буш от Кралските Военноморски сили.

Началникът на отбраната подчерта, че Великобритания е наш стратегически партньор и ще продължим да използваме възможностите за задълбочаване и разширяване на установеното продуктивно двустранно сътрудничество в областта на отбраната, с фокус върху засилване на военните способности и оперативната съвместимост. Като съюзници в НАТО ние споделяме обща визия за европейската сигурност в контекста на новите предизвикателства за сигурността, които стоят пред Европа и Евроатлантическата общност, заяви адмирал Ефтимов. Той акцентира върху регионалния координационен център на НАТО за наблюдение в Черно море, който България е предложила да приеме на своя територия, и значението му за ситуационната осведоменост в региона и координацията на дейностите на НАТО в изпълнение на приетата военноморска концепция за сигурност.

Началникът на отбраната посочи като ключови сфери на взаимодействие между двете страни подготовката и обучението, както и съвместното участие в учения и тренировки на видовете Въоръжени сили. В заключение адмирал Ефтимов изказа увереност, че военното сътрудничество между двете държави ще продължи да се развива в духа на взаимно разбирателство и открит диалог.

Pin It on Pinterest