Адмирал Ефтимов и председателят на Военния комитет на ЕС генерал Клаудио Грациано обсъдиха актуални въпроси

Поставям тази среща в контекста на усилията, които се полагат за по-голяма стратегическа автономност на Европейския съюз в сферата на сигурността и за повишаването на способностите за отбрана.

Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пред журналисти след срещата днес, 22 април, с председателя на Военния комитет на Европейския съюз (ЕС) генерал Клаудио Грациано, който е на посещение в България по покана на адмирал Ефтимов.

Началникът на отбраната увери генерал Грациано, че българските Въоръжени сили ще продължават да изпълняват в рамките на наличните ресурси и възможности своите ангажименти в областта на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО). Той съобщи, че на срещата са обсъдени обстановката на сигурност в отделни региони, развитието на процеса по разработване на новия стратегически документ в областта на сигурността и отбраната „Стратегически компас“, концепцията за Бойните групи на Европейския съюз, архитектурата за командване и управление на военни мисии и операции и други актуални теми.

„С генерал Грациано имаме общото разбиране, че Военният комитет на Съюза трябва да остане пряко ангажиран с дейностите при формулирането на политическите указания за необходимите военни способности, които ще залегнат в „Стратегическия компас“, посочи адмирал Ефтимов. Той отбеляза, че военното сътрудничество между Европейския съюз и НАТО е важно направление в бъдещата работа и открои съвместната дейност по проекти като военната мобилност и взаимодействието при провеждане на мисии и операции в отговор на кризи. „От военна гледна точка изключително важно е да се извършват координирани действия на двете организации в стратегически важни за България региони като Черноморския и Западните Балкани“, каза адмирал Ефтимов. „Подчертах важността на транспортен коридор № 8 за осигуряване на военна мобилност в посока Запад – Изток в интерес на НАТО и ЕС“, допълни той.

„Изправени сме пред нови предизвикателства, от северния до южния фланг, както и такива, които навлизат през източната граница на Евросъюза. Днес обсъдихме тези очертаващи се тенденции, както и заплахите, идващи от Черноморския регион. В тези времена на пандемия е важно да подчертаем значението на презграничните коридори, като коридор № 8, който е важен за поддържане на доставките и транспортирането на критично важни товари, особено в контекста на военната мобилност на ЕС, както и на други въпроси от областта на отбраната на Евросъюза“, заяви генерал Грациано.

Той подчерта, че ситуацията в източния регион продължава да бъде напрегната. „Трябва да останем ангажирани с осигуряването на защитата на нашите общи граници както срещу новите, така и срещу старите предизвикателства. Важно е да засилим стратегическата автономност на ЕС, способността му да провежда военни мисии и операции в помощ и подкрепа на населението на Съюза, особено с оглед на заплахите, идващи от Юг“, обяви председателят на Военния комитет на ЕС. Той бе категоричен, че международната обстановка продължава да се влошава, като принос за това има и пандемията с COVID-19. „Моите опасения са, че светът след пандемията ще бъде по-малко сигурен от този, в който сме живели преди това“, заяви генерал Грациано и допълни, че въоръжените сили на държавите-членки на ЕС са силно ангажирани при оказването на помощ на националните власти за нейното овладяване.

Председателят на Военния комитет на ЕС подчерта, че ключовата роля на България в района на Балканите е от стратегическо значение за ЕС. Той изказа благодарност към страната ни за високо професионалния принос към военните мисии и операции на ЕС – ИРИНИ, АЛТЕЯ и АТАЛАНТА, тренировъчната мисия в Мали, както и към българските военнослужещи на длъжности във Военния секретариат на ЕС.

В рамките на визитата му в България, генерал Клаудио Грациано проведе среща със заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната в оставка Красимир Каракачанов. По-рано днес адмирал Емил Ефтимов и генерал Клаудио Грациано се поклониха пред Паметника на незнайния воин в столицата.

Pin It on Pinterest