152 новоназначени военнослужещи в Българската армия тържествено положиха военна клетва

В навечерието на 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия 152 военнослужещи, назначени във военни формирования на Българската армия, тържествено положиха военна клетва.

Пред паметника на Боримечката над град Клисура днес, 3 септември, 124 военнослужещи от състава на 61-а механизирана бригада се заклеха във вярност към род и Родина. Те положиха воинската клетва на свещено място, напоено с кръвта на героите, загинали за свободата на отечеството. В своето приветствие командирът на 61-а механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков призова младите войници да пазят свято името на България и да следват примера на своите предшественици, служили с гордост в редиците на 61-а Стрямска механизирана бригада.

Молебен за здраве и благоденствие отслужи Негово преосвещенство Знеполският епископ Арсений.

Пред паметника на Боримечката тържествено прозвуча химнът на Република България в изпълнение на новопостъпилите военнослужещи, които преминаха в тържествен марш пред развълнуваните погледи на гости, родители и близки.

На тържествения ритуал присъстваха Велизар Шаламанов и Веска Ненчева – народни представители от 46-то Народно събрание, Доньо Тодоров – председател на Общински съвет Карлово, Генка Тодорова – кмет на град Клисура, представители на военнопатриотични организации, родители и близки.

Тържествен ритуал по полагане на военна положиха на 2 септември и 28 новоназначени войници в Мобилна КИС. Началникът на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев се обърна към тях с думите:

„Днес вие, младите войници от Мобилна КИС, поставяте началото на професионалния си път в Българската армия. Пред вашите родители, близки и приятели, вие се заклехте да защитавате неприкосновените граници и независимостта на страната ни, така както са ги защитавали нашите прадеди, за да я има навеки България. Предстоят ви много предизвикателства, усилен труд, натоварени делници и празници, за да придобиете необходимата подготовка и знания за успешно изпълнение на задачите. Носете с гордост военната униформа, бъдете честни и дисциплинирани, упорити и всеотдайни, непреклонни пред трудностите, уверени и борбени“.

Гости на церемонията бяха представители на местната власт, роднини и приятели на младите войници.

Pin It on Pinterest