148 години от гибелта на Апостола на свободата ще бъдат отбелязани с военни ритуали в гарнизоните на страната

Представителни военни подразделения от всички гарнизони на страната ще проведат военни ритуали за отбелязването на 148 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски в различни населени места.

Традиционно общоградските поклонения и военните ритуали ще се състоят на 18 и 19 февруари, при спазването на противоепидемичните мерки.

С поредица от събития на 18 и 19 февруари граждани и гости на родния град на Васил Левски Карлово ще се преклонят пред паметта на Апостола. На 18 февруари от 18.00 часа на площад „Васил Левски” ще се проведе митинг-заря с участието на представителни формирования и военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада. На 19 февруари от 09.00 часа в църквата „Света Богородица” ще бъде отслужена архиерейска Света литургия и панихида. От 11.00 часа отново на площад „Васил Левски” ще се проведе митинг-поклонение, който ще завърши с поднасяне на гирлянд, венци и цветя пред паметника от представители на държавната и местна власт, военнопатриотични организации и родолюбиви българи. Поклонението ще продължи с шествие до Национален музей „Васил Левски”.

В градовете Стара Загора и Ловеч проявите ще се проведат също на 18 февруари. От 11.00 часа в Стара Загора военнослужещи от 2-ра механизирана бригада ще почетат паметта на Апостола с поднасяне на венци и цветя пред едноименния паметник в града. От 18.00 часа в Ловеч военнослужещи от гарнизон Плевен ще поднесат венци пред паметника на Васил Левски в квартал „Вароша”.

На 19 февруари от 11.00 ч ще се извършат ритуали по поднасяне на венци в Плевен и в Шумен с участието на военнослужещи от гарнизоните.

От 11.00 ч в Благоевград военнослужещи от Бригадното командване ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност към живота и делото на Апостола на площад „Васил Левски“ пред неговия паметник.

От 10.00 ч в Белене с участието на военнослужещи от военното формирование 28 880 ще се състои ритуалът по поднасяне на цветя пред паметната плоча на Васил Левски в двора на едноименното училище в града.

От 12.00 военнослужещи от 4-ти артилерийски полк в Асеновград ще поднесат венци и цветя пред паметника на Апостола в града.

Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) ще проведат военните ритуали във Варна и в Бургас. От 10.00 ч във Варна ще се състои ритуалът за поднасяне на цветя и поклонение на паметната плоча на Апостола в кв. „Левски“. От 11.00 ч. почетен караул ще участва във военния ритуал за поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски в морската градина.

От 11.00 ч в гр. Бургас почетен караул от ВМС ще участва в общоградското поклонение и военния ритуал за поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски, в морската градина на гр. Бургас.

В Пловдив с участието на представителни военни подразделения – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци от 11.00 ч ще се проведе военен ритуал на паметника на Васил Левски на алеята на Бунарджика. Преди това от 10.00 ч ще бъде отслужена панихида в храм „Свети Свети Петър и Павел“.

Pin It on Pinterest