България

12-а авиационна база с открит летателен ден по повод своя празник

12-а авиационна база от състава на Военновъздушните сили (ВВС) ще проведе открит летателен ден по повод празника на формированието и навършването на 82 години от началото на летателната дейност на летище Долна Митрополия.

След тържествената церемония ще започне летателната програма, по време на която ще бъдат изпълнени полети със самолети „Pilatus” РС-9М, L-39 „Albatros” и „ZLIN“ 242L. Военнослужещите ще демонстрират изпълнение на различни задачи, сред които сложен пилотаж, прелитане в смесена група, изпълнение на акробатични фигури. На статичен показ ще бъде изложена авиационна, самолетообслужваща, противопожарна и специална техника, както и различни видове леко стрелково оръжие, височинно оборудване и летателни костюми. На събитието ще присъства заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.

***
Днес 12-а авиационна база е център за летателно обучение на летци-пилоти в съответствие със съвременните международни изисквания и стандартите на НАТО. Изпълнява широк спектър мисии и задачи в системата на национална и колективна отбрана. Авиобазата има важна роля в подготовката и повишаването на квалификацията на млад летателен състав от формированията на ВВС; поддържане и повишаване нивото на летателна и методическа подготовка на командно-инструкторския състав; летателно обучение на курсанти-летци, обучение и професионална квалификация на сержанти и войници за нуждите на ВВС.
12-а авиационна база започва своето летоброене на 26 март 1942 година, когато Изтребителната школа за висш пилотаж (разположена до този момент на летище Марно поле) се пребазира на новопостроеното летище в Долна Митрополия.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest