100 години БМЧК

В Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ беше представена книгата „Аз служа – 100 години БМЧК (1921-2021 г.)“, която представя исторически преглед на дати, личности и събития от вековната история на БМЧК.

Нейни автори са проф. Росица Стоянова и Дивна Гоцева от Института за исторически изследвания – БАН. В кулоарите на Националната библиотека беше открита и юбилейна изложба със специално подбрани знакови фотографии от различни дейности на Младежката организация от 1921 г. до днес.

За първи път, на специална церемония в Библиотеката, бе връчен и новоучреденият медал на БМЧК „За добротворчество“.  За дългогодишната си дейност и изключителния принос за развитието на Младежката Червенокръстка организация  с медала бе удостоен д-р Янко Михайлов. 

По рано днес, по случай 100-годишнината на Младежката организация, Деян Дънешки, главен изпълнителен директор на Български пощи, акад. Христо Григоров, председател на БЧК, и Стели Джамбазова, председател  на БМЧК валидираха пощенска марка в блок, дело на художничката Жаклина Симова.

Пред присъстващите, председателят на БЧК подчерта, че на 14 октомври 2021 г. отбелязваме 100-годишния юбилей на Младежката организация на БЧК, активната ѝ и неуморна работа за утвърждаване и развитие на червенокръстките хуманитарни ценности, успешното им представяне пред обществото като съществена и неделима част от Българския Червен кръст и като символ на неговото бъдеще.

Главният изпълнителен директор на Български пощи Деян Дънешки пожела успех на новото издание и припомни, че темата Червен кръст е една от най-търсените на филателния пазар, както у нас, така и по света. Първите марки на тема Червен кръст са пуснати в България през 1946 г., а през 2008 г. е издадена пощенска марка на тема 130 г. Червенокръстки дружества в България.

Pin It on Pinterest