Бизнес

Заради липсата на индексация спират строителни обекти в Смолян и Златоград

Има опасност от фалит на фирми

В община Златоград се проведе  среща-дискусия на тема „Бъдещето на строителния сектор в Родопите“. Събитието бе организирано от ОП на КСБ – Смолян,  и в. „Строител”.  В него се включиха Емил Хумчев, областен управител на Смолян, Николай Мелемов, кмет на Смолян, и Мирослав Янчев, кмет на Златоград. От страна на КСБ участие взеха инж. Илиян Терзиев, председател на УС на КСБ, инж. Благой Козарев, председател на Контролния съвет на КСБ, Владимир Кехайов, председател на ОП на КСБ – Смолян, инж. Емил Младенов, председател на ОП на КСБ – Кърджали, Кремен Красин, член на ОблС на ОП на КСБ – Смолян, и Ренета Николова, прокурист и главен редактор на в. „Строител“.

На срещата бе коментирано състоянието на бранша в областта, постави се и проблемът с липсата на индексация на договорите за строителство.

Председателят на ОП Смолян коментира, че секторът не само в областта, но и  в страната е в много тежка ситуация  заради високите цени на материалите и липсата на индексация. „Надявам се държавата да се намеси в най-кратки срокове, защото в противен случай много проекти в областта няма да бъдат реализирани“, подчерта той.

„Липсата на индексация рефлектира не само върху строителния бранш, но и при нас като общини“, сподели кметът на Златоград Мирослав Янчев. Той заяви, че вече се е наложило в града и региона да бъдат спрени редица обекти. „По този начин остават нереализирани проекти за милиони левове. Цифрата става още по-голяма, ако се погледне в национален план“, каза Янчев. Кметът на Златоград коментира, че допълнителен проблем пред строителните фирми в региона е и липсата на кадри. Със спирането на работата по обектите този проблем ще се задълбочи, тъй като работниците ще търсят заетост извън страната.

Областнитят управител на Смолян Емил Хумчев заяви, че строителните фирми са  едни от най-потърпевшите заради кризите на световно и държавно ниво през последните години.  „Компаниите няма как да се справят сами с непрекъснато покачващите се цени на материалите, ако държавата не предприеме необходимите мерки за въвеждане на индексация“, подчерта областният управител на Смолян.

„Общините и строителният бранш сме в една лодка. Когато морето е бурно, страдаме заедно. Ситуацията е трудна, защото липсата на предвидимост прави много неща невъзможни, заради това разчитаме индексацията да се случи“, каза кметът на община Смолян Николай Мелемов. Той даде пример, че в общината вече има прекратени договори за строителство на социални жилища. „Фирмите се отказват, защото просто не могат да  изпълнят обектите, без да има индексация. Това ни поставя в сложна ситуация като възложители, тъй като не можем да реализираме планирани проекти  и ще понесем финансови корекции“, коментира Мелемов.  Председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев заяви, че ръководството на Камарата работи по темата индексация от почти 1 година. „В началото на седмицата изпратихме писма с искане за срещи с премиера, председателя на Народното събрание, финансовия и регионалния министър и политическите партии, за да поставим отново директно въпроса, защото  много фирми са пред фалит и много хора ще останат без работа“, заяви инж. Терзиев. Той допълни, че  исканията на Камарата са подкрепени от  КРИБ и синдикатите.

Инж. Терзиев бе категоричен, че  браншът очаква спешно решение на проблема от страна на държавата, а ако няма такова, фирмите, изпълняващи обекти в сградното и инфраструктурното строителство, ще бъдат принудени от обстоятелствата да пристъпят към спиране на работа.

Участниците в дискусията  се обединиха срещите да станат традиционни.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest