Бизнес

Витамин А – ползи за здравето и хранителни източници

В един или друг момент всеки човек е насърчаван да яде моркови за добро зрение. Питали ли сте се обаче защо? Причината е, че кореноплодният зеленчук съдържа витамин А – мощно хранително вещество, поддържащо здравето на очите. Ползите от витамина обаче не свършват дотук. Той играе решаваща роля в различни телесни функции, включително зрение, имунна система, възпроизводство, клетъчна комуникация, както и в поддържането на кожата, лигавиците и епителните тъкани. Съветът за моркова вече има повече смисъл, нали? Имаме ли нужда обаче и как да си набавим жизненоважния витамин? В случай,че се налага да приемате хранителни добавки, витамин А на apteka.framar.bg предоставя необходимото разнообразие и фармацевтично качество.

Имаме ли нужда от витамин А всеки ден?

Да, човешкият организъм се нуждае от ежедневен прием на витамин А, за да поддържа различните си функции и цялостното здраве. Витамин А е основен хранителен елемент, което означава, че тялото не може да го произвежда и трябва да го набавя чрез храна или добавки.

Препоръчителният дневен прием (ПДП) на витамин А варира в зависимост от фактори като възраст и пол. Според Националните институти по здравеопазване на САЩ ПДП за повечето възрастни мъже е 900 микрограма, а за жените – 700 микрограма.

Ползи за здравето от витамин А

Както вече стана ясно, витамин А е важно хранително вещество, което е от полза за здравето по много начини. Сред основните предимства на витамина са:

Мощен антиоксидант



Каротеноидите бета-каротин, алфа-каротин и бета-криптоксантин са прекурсори на витамин А и имат мощни антиоксидантни свойства. Те осигуряват защита на тялото от свободните радикали – силно реактивни молекули, които могат да навредят на здравето, създавайки оксидативен стрес, който е свързан с редица хронични заболявания като диабет, рак, сърдечни заболявания и когнитивен спад.

Известно е, че диетите с високо съдържание на каротеноиди понижават риска от много от тези състояния.

Поддържа здравето на очите

Както бе споменато по-горе, витамин А е от съществено значение за зрението и здравето на очите. Адекватният хранителен прием на веществото помага за предпазване от определени очни заболявания, като макулна дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ).

Проучванията показват, че по-високите кръвни нива на бета-каротин, алфа-каротин и бета-криптоксантин могат да намалят риска от развитие на МДСВ с до 25%. Наблюдаваното понижение се дължи на защитата на макулната тъкан, осигурена от каротеноидните хранителни вещества чрез намаляване на нивата на оксидативен стрес.

Предпазва от някои видове рак

Благодарение на своите антиоксидативни свойства, богатите на каротеноиди плодове и зеленчуци могат да предпазват от някои видове рак. Например проучване, включващо над 10 000 възрастни хора, установява, че рискът от смърт от рак на белия дроб при пушачите с най-високи нива на алфа-каротин и бета-криптоксантин е съответно 46% и 61% по-нисък, отколкото при непушачите с най-нисък прием на тези хранителни вещества. Нещо повече, проучвания в епруветка показват, че ретиноидите могат да инхибират растежа на определени ракови клетки.

Подобрява плодовитостта и развитието на плода

Витамин А е от съществено значение както за мъжката, така и за женската репродуктивна система, тъй като играе съществена роля в образуването на сперматозоидите и яйцеклетките. Хранителното вещество е изключително важно и за плацентата, развитието и поддържането на феталната тъкан, както и за растежа на плода. Следователно витамин А е от съществено значение за бременните жени и развиващия се плод, както и за тези, които правят опити да заченат.

Подсилва имунната система

Витамин А влияе върху здравето на имунната система, като стимулира реакциите, които осигуряват защита срещу различните болести и инфекции. Жизненоважният витамин участва в създаването на определени клетки, включително В и Т клетки.

Дефицитът на хранителното вещество води до повишени нива на провъзпалителни молекули, които понижават реакцията и функцията на имунната система.

Как да си набавим необходимото количество витамин А?

Есенциалните хранителни вещества, какъвто е и витамин А, не могат да се синтезират в човешкия организъм, поради което е необходимо ежедневно да бъдат приемани чрез храна или хранителни добавки. Разбира се, най-добре е важният витамин да се набавя чрез богата на зеленчуци, плодове, млечни продукти и месо диета.

Има много хранителни източници на двете основни форми на витамин А – предварително формиран витамин А и провитамин А – каротеноиди. Предварително формираният витамин А се абсорбира и използва по-лесно от човешкото тяло, отколкото растителните източници на провитамин А. Способността на човешкия организъм да преобразува каротеноидите в активен витамин А зависи от много фактори, включително генетика, диета, цялостно здраве и прием на лекарства. Поради тази причина хората, които спазват растителна диета, трябва да следят внимателно дали приемат достатъчно богати на каротеноиди храни.

Храните с най-високо съдържание на предварително формиран витамин А включват:

  • яйчен жълтък;
  • телешки черен дроб;
  • масло от черен дроб на треска;
  • сьомга;
  • чедър (традиционно английско сирене);
  • кралска скумрия;
  • пъстърва.



Храните с високо съдържание на провитамин А включват:

  • сладки картофи;
  • тиква;
  • моркови;
  • зеле;
  • спанак;
  • зимна тиква;
  • пъпеш;
  • папая;
  • червени чушки.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest