Васил Велев: “Промяната” мисли за САЩ – без закони за цената на тока – ще протестираме с превозвачите и строителите

Васил Велев, председател на АИКБ, в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 11-ти юни 2022 г., заяви позиции по следните теми:  

Протести на работодателите срещу “Промяната” 

“Ще протестирате ли срещу „Промяната“ работодателите, както на 31-ви май Кирил Домусчиев, шефът на КРИБ, категорично го заяви, даже определи дати – 22-ри и 29-ти юни?” започна разговора Беновска. Велев заяви, че ще протестират срещу липса на промяна, защото в средата на юни няма решение за юли и следващите месеци, което е трябвало да бъде готово до края на март, а се търси от септември 2021 година. Това решение би дало предвидимост и устойчивост, и ще позволи на предприемачите да планират дейността си, да реализират потенциала за растеж на българската икономика. Велев подчерта, че не знаят каква ще бъде програмата за компенсиране на свръхвисоките цени на електроенергията през следващите месеци и това спира планирането и работата на предприятията. “Прогнозната пазарна цена на КЕВР за следващия ценови период от 1.07 е 430 лева, за миналия ценови период беше 119 лева. Разликата е 300 лева за мегават/час. Ние потребяваме и изнасяме над 40 терават/часа, тези 300 лева по 40 терават/часа са 12 млрд лева в повече. Това не е общата сума, а 12 млрд лева в повече, които в зависимост от тяхното управление или ще продължи инфлацията да хвърчи нагоре, а българската е приблизително 2 пъти по-висока от тази на Еврозоната, към която сме тръгнали, ще продължи икономиката да стагнира, защото ние имаме ръст за първото тримесечие и бурно се тупаме в гърдите какъв ръст имаме, но не обръщаме внимание, че сме сред тройкаджиите в ЕС, ние сме сред страните с най-нисък ръст, а имаме потенциал за растеж като страни с най-висок ръст. За сметка на това се реализира огромен потенциал за инфлация и обедняване на хората” обясни Васил Велев. Беновска попита председателя на АИКБ чия е вината – некомпетентност на управлението, пренебрегване на определени браншове, други интереси. Велев отговори, че по малко или по много от изброеното и обясни, че редица страни са си решили тези проблеми още септември миналата година и то в дългосрочен план. ЕК е дала набор от инструменти, с които позволява редица действия, които не са позволени и би трябвало да се иска дерогация и съгласие. Възможностите са дадени за действие със закони, а България действа месец за месец със закъснение.  

БВП и работодателските организации; Решения в полза на САЩ и в ущърб на Русия, но къде е България? 

Беновска попита Велев колко % от БВП се концентрира в работодателските организации, колко работни места се разкриват и има ли непокрит бранш. Велев отговори, че четирите работодателски организации, които са обединени, създават 86 % от БВП и в техните предприятия трудят 82 % от наетите в страната. Председателят на АИКБ обясни, че тези 12 млрд лева са допълнителните разходи за електроенергия за една година, увеличението на пенсиите в годишен план е близо 4 млрд, което е 3 пъти по-малко от парите, с които скъпата енергия ще увеличи цените на продуктите. “В бюджета няма такова решение, няма текст. Управляващите се заблуждават, че с проекта за изменение на закона за енергетиката се решава този проблем. Създава се предпоставка да бъде решен, но отново ще зависи от министъра на енергетиката, от МС, отново ще трябва ежемесечно да се правят срещи, протести. Няма да има предвидимост, сигурност и стабилност, която да позволи цените да спрат да растат, БВП да се ускори” подчерта Велев. Беновска отбеляза, че се срещат с премиера, с вицепремиера Василев и с отделните министри, участват в националния съвет за тристранно сътрудничество, на 11-ти юни нямат идея каква ще бъде цената на тока, нищо не се знае и за газа. Председателят на АИКБ заяви, че не знаят в какъв вид ще продължи схемата за компенсиране, по отношение на газа не се търси най-доброто решение за България, а най-лошото за някой друг. “Търсим как да се харесаме на началниците. Ние не оптимизираме. Търсим лошото решение за Русия и доброто решение за Щатите, а не търсим доброто решение за България. Не се казва цялата истина. Цената на природния газ за текущия месец намалява, но можеше много повече, ако не бяха тези неправилни действия на управляващите. Ако правихме като Италия, Франция и Германия, щяхме да имаме по-ниска цена на природния газ днес” заяви Велев.  

Беновска припомни, че Велев веднъж е цитирал мисъл на Тръмп, че човек трябва да е немного умен, за да влиза в конфликт с Русия. “Не внасям русофилска нотка, а се опитвам да водя разговора прагматично с оглед интереса на България” каза водещата. Председателят на АИКБ подчерта, че управляващите трябва да се водят от интересите на народа. Беновска пожела да изгледат заедно как на 11-ти декември правителството се е представило в НС и се е заклело във вечна вярност на народа. 

Петков във вечна вярност на народа 

Кирил Петков: Договорът – Споразумение е Договорът ни за Почтеност! Прозрачно към медиите и с един аршин! 

 
Кирил Петков отговаря на въпроси на Илиана Беновска по време на брифинг в Народното събрание за представяне на проектокабинета от 11.12.2021. 
 

Илиана Беновска: Здравейте и на добър час, г-н Петков! Отдавна не бяхме Ви виждали с вратовръзка. Това какво означава? Че влизате в една по-официална роля ли? И имам 3 въпроса. 

Първият е: Кой е приоритетът, от който никога, при никакви условия, под натиск от коалиционни партньори, чуждестранни посолства или опозиция няма да се откажете? 

Вторият ми въпрос е: Ще помолите ли колегите си от МС да подпишат и те – както вие във вашата партия – Договори за Почтеност или както го наричате? 

Третият ми въпрос е: И към г-н Събев, защото той ще отговаря и за транспорта, електронните медии и комуникациите. Как ще определите отношението си към медиите. Ще ги делите ли на „свои“ и „чужди“? Ще имате ли предпочитания? Защото досега, сякаш, избирахте предпазливо къде да се явявате? Всички ли медии ще имаме право на контакт, интервюта с Вас лично и с другите министри? 

Кирил Петков: Благодаря! Нека първо всички въпроси към мен бъдат зададени и после де щам думата на някои от министрите, към които бяха адресирани въпроси. Мотото на това правителство ще бъде „Нулева толерантност към корупцията“! Това ще бъде червената линия, през която нито един от министрите не може да премине. И тази коалиция ще бъде в този си състав само и единствено, ако това мото се спазва. Това е ясно и категорично. Всеки български лев, който ще бъде изхарчван от изпълнителната власт, ще трябва да минава критерия „нулева толерантност“ към корупцията“. 

За втория Ви въпрос. Всъщност, аз бих отговорил и на последния Ви въпрос. Медиите ще имате възможност за максимална информация за всяка една от дейностите, които правим. „Прозрачност“ ще бъде друго мото, свързано с първото мото, което ще се опитаме да дадем. Но „Прозрачност“ няма да бъде само към изпълнителната власт. Това ще бъде и за финансирането на медиите. Ще искаме да дадем ясна представа на българския народ какви средства при какви медии отиват. За да има пълна отчетност за това. Така, че всеки да е наясно, че тези средства са на данъкоплатците и те трябва да се изразходват по най-смисления начин. С други думи, вече няма да има непрозрачно финансиране от нечие министерство към нечии медии. Ще има един аршин към всички и пълна прозрачност. 
 

Илиана Беновска: За Договора за Почтеност? 

Кирил Петков: В момента, щом подписахме нашия Договор-Споразумение между коалиционните партньори, всеки един от нас даде собственото си обещание, че оттук нататък тези неща, под които се подписваме, включват, разбира се – както знаете – всяка една от главите започваше с „Нулева Толерантност към Корупцията“. Всъщност, в самото споразумение има всичките елементи на почтеност. Ако ние успеем да постигнем тези цели, то реално сме доказали, а не само говорили, че сме действали почтено. 

Илиана Беновска: А г-н Събев ще каже ли няколко думи за електронните медии? 

Кирил Петков: Накрая, ако искате, може да питате само него  – специално за Вашата медия, нека да адресираме и другите въпроси! 

Искания към управляващите; Строителството и туризмът 

“Договорът за почтеност – знаете, че с това “Промяната” влезе в политиката. Не съм виждала такова нещо като документ, но не там е въпросът. Тук говорим за национално отговорна почтеност към нацията. Вие работодателите разглеждате ли този аспект от поведението на едно управление?” попита Беновска. Велев отговори, че работодателите са изключително прагматични, отговарят за близо 2 милиона работни места и търсят най-добрите решения за българската икономика. “Ние създаваме БВП с нашите работници, ние инвестираме в тази страна и работим, за да има по-добър бизнес климат, по-добри условия за работа, по-бърз растеж, по-високи доходи и стандарт” каза Велев. Той заяви, че имат много дълъг списък от искания към управляващите – предвидимост за цените на електроенергията, което е лесно да се направи – електроенергията се произвежда тук, изнася се 1/5 и себестойността ѝ не е нараснала. Председателят на АИКБ отбеляза, че в системата на енергетиката има огромни неогромни печалби, с част, от които могат да се компенсират всички потребители, така че да имат конкурентни цени. “Има внесен законопроект, мина на първо четене в комисията по енергетика. Създава предпоставки да се реши въпросът, но там не е вписано – такъв процент от такова ниво се облага, както е в законите на Румъния, Гърция, Испания. Там е записано, че министърът на енергетиката ще предложи, МС ще реши колко да бъде това, като вземе предвид бъдещите инвестиции и ремонти. Винаги може да се планират много инвестиции и ремонти така, че да не остане нищо за внасяне във фонда. Този законопроект по никакъв начин не гарантира осъществяването на такава програма, каквато има в другите страни, за която ние настояваме” обясни Велев. Той обясни, че ще протестират, ако това нещо не влезе в закона за държавния бюджет и закона за енергетика, защото има много проблемни сектори, но електроенергетиката е за всички и там са тези 12 млрд, които ще увеличат цените и никакъв ръст на пенсиите и заплатите не може да ги компенсира. “Ако се управляват правилно тези 12 млрд, ще се създадат условия за ръст на икономиката, на заплатите и приходите в бюджета, а не със заеми да се плащат пенсии. Този въпрос е важен пред всички други. Има две мерки – програма за компенсация на свръхвисоките цени на енергията и втората мярка са всички останали мерки взети заедно. Икономиката расте, макар и да сме на опашката в ЕС, ръстът е 4 %. Строителството намалява, там имаме спад. Има много проблеми в транспорта. Туризмът – колкото и да обясняваме как се е удвоил спрямо мината година – миналата година беше 4 пъти по-малко от по-миналата, така че той ще стигне ¾ от предкризисните” коментира Велев. Беновска напомни, че камарата на строителите е един от големите крепители на икономиката са излезли със становище, че няма никаква индексация на договорите за строителство, няма никакви компенсации, няма промени в ЗУТ и ЗОП и на практика строителството се блокира. Председателят на АИКБ потвърди, че това е така, дупките по пътищата се виждат. Велев съобщи, че в инфраструктурното строителство работят над 50 000 души и не всички са мафиоти, които разнасят чували с пари, а са си свършили работата без да си получат парите от септември 2021 година. Той поясни, че е минала 1/3 от годината, а са осъществени едва 800 млн лева от планираните 8,5 млрд лева публични инвестиции, а липсата на индексация обрича договорите на неизпълнение, защото цените на входа са поскъпнали от 50 до 100 % и не може цената на изхода да остане същата. “При нас от липса на лидерство или от страх да не бъдат обвинени във всички земни грехове, се вкарва този въпрос в парламента и се блокира. Можем да подпишем за 1 млрд долара меморандум с офшорка, там имаме лидерство, а не можем да индексираме цените в строителството, там трябва парламентът да реши” коментира Велев. 

Компенсиране на свръхвисоките цените на електроенергията – подкрепа от Нинова 

Беновска попита председателя на АИКБ кога ще протестират и при какви обстоятелства. Велев заяви, че има подкрепа от министерство на икономиката и индустрията за програмата за компенсиране на свръхвисоките цените на електроенергията на свободния пазар, но очакват и от други парламентарни групи подкрепа. “Апелираме за отговорност към депутатите и тези законопроекти да се отразят в закона и ако това стане, ние няма да протестираме, но ще подкрепим протеста на строителите и превозвачите, ако такъв има, защото техните браншови проблеми не се решават. Този хоризонтален важен проблем с цените на електроенергията, ако не бъде решен, ние ще протестираме организирано всички работодателски организации” заяви Велев. Той почерта, че активно ще работят да се случат нещата и няма само да чакат по площадите. Велев сподели, че е имало интензивни срещи миналата седмица и предстоят още такива. “Те си мислят, че с внесените законопроекти проблемите се решават. Не, не се решават. Трябва да се добавят текстове. Предложили сме тези текстове. Ако не ги разбират, нека да направим срещи, да се уточним” призова Васил Велев. Беновска отбеляза, че топката е в полето на управляващите, а Велев заяви, че е в парламента, защото управляващите нямат вече парламентарно мнозинство, но пък има 240 депутати и апелират за отговорност. 
 

Така завърши разговорът между Васил Велев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 11-ти юни 2022 година.  

Pin It on Pinterest