Бизнес

Васил Велев: Нови избори в интерес на България! 

Васил Велев: Нови избори в интерес на България! 

Васил Велев, АИКБ – Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 23.03.2024 г.     

Василевият 1 млрд – ще го върне ли?; Увеличение на цената на тока – защо? 

“Дали Асен Василев ще може да върне този 1 млрд, за който НС му постави срок – 31.3.24 година – със 156 гласа от ГЕРБ-СДС, ДПС, “Възраждане”, БСП и ИТН?” започна разговора Беновска. Велев пожела да изкаже съболезнования към семействата на жертвите, пострадали при терористичния акт в Москва. По отношение на въпроса, Велев заяви, че дупката във фонда се е виждала от много време и спорът, който е бил под повърхността на общественото внимание, е от самото начало на механизма SAFE – ЕК е разрешила неизразходваните средства от различни европейски програми да се използват за целите на енергийния преход и компенсиране високите цени на енергията и това в България се е случило като парите са отишли във фонд “Сигурност на електроенергийна система”, но министерството на финансите са решили да ги “приберат” в бюджета. Велев подчерта, че е глупост твърдението, че парите за компенсации са дадени от бюджета. “Поради сбъркания пазар на електроенергия в Европа, зависимостта от цените на газ, от предприятията бяха надвзети над 10 млрдлева и им бяха възстановени около половината. И сега сме свидетели на инфлацията, която е пречка за влизане в Еврозоната. Да говорим за пари от бюджета за компенсиране на небитовите потребители е абсолютна демагогия и манипулация. Това, което ще се случи, е че с 20 % би се повишила цената на активната енергия, ако не бъдат компенсирани тези средства. 30 лева на мегават час, при цена 150 лева от началото на годината. Тези 30 лева са повече от увеличението, което изкара на улицата работодателите и падна правителството. Не следва да се допуска. Ние сме свидетели не просто спад, а двуцифрен спад на индустрията в България. Това е следствие на икономическата криза на основните ни съконтрагенти в Западна Европа, начело с Германия.Имаме срив на износа – с 15 % надолу за януари, 68 000 души по-малко заети работници, срив на инвестициите. Беновска отбеляза, че частният бизнес осигурява над 2 милиона работни места, Велев подчерта, че и те спадат заради кризата и нещата се влошават, но никой не коментира този въпрос нито от управляващите, нито медиите.  

Цената на природния газ; Бедните спонсорират богатите 

Водещата сподели, че много хора неглижират тези проблеми, но после се питат как и защо се е случило. “Не чувствате ли нужда работодателите да направимедна просветителска кампания, да обясним на хората защо трябва да се интересуват от тези числа, колкото и да им се вижда абстрактно за тяхното битие?” попита водещата. Велев коментира, че газовата борсата в Нидерландия е отбелязала 28 евро цена на природния газ, а в САЩ е 6 евро, в България още по-висока от Нидерландия. По отношение на електроенергията, България е на челни места по висока цена и ако се увеличи с още 20 % – спадовете ще са още по-сериозни, както и освободените работни места. “В нормалните държави има защита на гражданите, вместо да бъдат съкращавани и да получават 6-9-12 месеца компенсации за безработни, остават на работа на намалено работни време, получават намалена работна заплата и програмата доплаща. Така хората съхраняват работните си места, а не биват уволнявани и после да си търсят щастието по света” коментира Велев.  

Беновска заяви, че и богатите плачат и попита Велев дали не “плачат” за това, че работодателите трябва да внасят по 30 лева задължение към обществото, работниците ще стигнат до либерализация на пазара и от догодина всеки трябва сам да избира свой доставчик. “Не даваме ли път на посредниците? Откъде ще взимаме ток – от Електрохолд, от ЕВН и ще застанат посредници, които ще комисионерстват?” попита Беновска. Велев отговори, че не е така и в момента пазарът е либерализиран навсякъде, освен в България и регулираният пазар в България за бита ще бъде изкаран на “сбъркания” пазар. “При нас регулираните цени са субсидирани – по-ниски от производствените и операторите биват компенсирани от фонда с 1,5 млрд и парите идват от продажба на емисии и такси. Цената за бита е субсидирана – това значи, че се субсидират всички – не само бедните, а и богатите и богатите потребяват повече. Нашите работници в завода изкарват пари, с които се субсидират богатите. Това очевидно трябва да се промени” подчерта Велев.  

Такса задължение към обществото 

По отношение на задължението към обществото Велев каза, че е константа, която се добавя към борсовата цена на електроенергията и в момента е 0. “Беше 24 лева в годините на първите работодателски протести и постепенно се намали, а при избухването на цените – даже щеше да стане отрицателна, чрез нея да се компенсират тези свръхцени. Сега би станала 30 лева, ако не бъде попълнен фондът за сигурност на електроенергийната система. Това са тези 20 % увеличение на електроенергията” обясни Велев.Беновска отбеляза, че ако Василев не върне този 1 млрд, ще се увеличи с 30 лева мегават/часа електроенергията. Велев подчерта, че ще превърне в такса задължение към обществото, защото иначе ще спре електроподаването, когато не се компенсират производителите за тези цени.  

ГЕРБ, ПП-ДБ, БСП, Възраждане и ИТН – Василев да върне парите; Чужди инвестиции или невзети печалби? 

Беновска попита Велев дали подкрепя тези 156 депутати, които са взели това решение, а Велев отговори, че не е трябвало да се взимат тези пари изобщо, но ги подкрепя, защото парите трябва да се върнат. Беновска подчерта, че не е ясно откъде Василев ще вземе тези пари. Велев каза, че това са трикове, с които ще прикрива големият дефицит и се приемат бюджети, раздуващи дефицита, водещи до разклащане на финансовата макроикономическа стабилност. Беновска отново подчерта, че трябва да се разбере откъде ще бъдат взети тези пари. Велев отговори, че Василев ще направи обратното на препоръчаното от международния валутен фонд – да се свие дефицитът, да се върви към неутрални бюджети. Президентът на АИКБ заяви, че са излезли с категорична позиция преди приемането на бюджета и са предупредили за това, което сега се случва. “Имаме критично ниско ниво на инвестициите, манипулиране на общественото мнение с някакъв несъществуващ ръст на чуждестранните инвестиции. Какво се крие под това? БНБ отчита чуждестранните инвестиции, няколко вида и просто така ги наричат – чуждестранна инвестиция е неизтеглената печалба на вече направените инвестиции. Нали знаете кога печели банката – когато вие губите, но вас ви карат да се радвате, че са нараснали чуждестранните инвестиции. Фирмите имат ръст на печалбите и 89 % от ръстът на инвестициите е неизтеглената печалба. Истинските инвестиции в дялове и предприятия са спаднали” обясни Велев. Той подчерта, че така се манипулират хората, които нямат тези икономически знания. Президентът на АИКБ заяви, че АОБР са излезли с единна позиция срещу увеличение на такса задължение към обществото. Беновска попита Велев дали ще излязат с позиция за цените на тока, разходите на Асен Василев с цел прикриване на дефицита. Президентът на АИКБ отговори, че миналата седмица са изразили своята позиция, но е минала незабележимо и няма за какво да благодарят на парламента, който преди това е приел бюджет, с който да се стигне до тук, за да се налагат сега корекции. Беновска попита какво ще се случи, ако Василев не върне парите до 31-и март, а Велев отговори, че нещо може да се случи на 1-ви юли, когато дойде новият ценови период и лъсневисоката цена.  

Римейк или нова сглобка? 

“Какво отношение бихте изразили към това, което се случва с римейка, втора серия сглобка?” попита Беновска. Велев отговори, че на бизнеса му трябва предвидимост, както и на всички хора – стабилно управление със средносрочна реформаторска програма, а не 9-месечни програми, които не се изпълняват. “Тъпчем на едно място от 4 години. В образованието се върнахме назад, в пенсионната система. Няма реформи в администрацията, сигурността, медицинската и трудовата експертиза, в пазара на труда. Всичко това не е на дневен ред. На дневен ред е кой с какъв пост да се сдобие. Коя институция да овладее” коментира Велев. Той обясни, че 19,6 % от гласоподавателите преговарят – управляващата некоалиция.“Некомпетентността на всички 100 % е отчайваща, а те искат с 19,6 да управляват. Това, което виждаме не е да се управлява с таланта на цялата нация, а да се разпределят 50/50 между тези 19,6 %” подчерта Велев. Беновска попита АОБР няма ли да изразят официална позиция, а Велев каза, че сега я изразява. 

Срещи на работодателите с партиите – какво се случи? 

“Вие правите всеки път срещи преди изборите с партиите. С тези също сте се срещали. Имате ли подписан меморандум или мумурандум?” попита Беновска. Велев отговори, че тристранният диалог е под 0. “Имахме национално тристранно споразумение – работодатели, синдикати, правителство. То изтече отдавна. В момента нямаме заседание на тристранния съвет. Те помежду си не си говорят, а очакваме да си говорят с нас. Те ни обясняват как не сме живели никога по-добре. Да се съберем аз, вие и Йоло Денев и да направим революция – какво друго да направим?” коментира Велев. Беновска подчерта, че работодателите хранят повече семейства от броя на държавните служители и 86 % произвеждат от брутната добавена стойност. Водещата аплодира Велев и призова да продължават да чакат да управляват хора, които не знаят на кой свят са. “Ето защо е време за избори. Не ни трябва 9-месечна нова програма, което ще е разпределение на постове. Парламентът представя в момента по-малко от 1/3 от избирателите и е с авторитет 0 и подкрепа 0, същото важи и за правителството. Няма как да се правят реформи” заяви Велев.  

Беновска благодари на Велев за смелостта и се надява, че АОБР официално ще покаже, че нейният авторитет не може да бъде погазван, защото така се погазват националните интереси на България. “Ние защитаваме интересите на най-прогресивната част от обществото – предприемачите и тези, които създават стойност и вярваме, че общите интереси на нашите членове са обществените. 

Така завърши разговорът между Васил Велев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 23-ти март 2024 година.   

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest