Васил Велев: Божков не е член на АИКБ, не караме Майбаси

Васил Велев, председател на АИКБ, отговаря на въпроси на Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 на 7 юни 2020 година.

Илиана Беновска: Какво ще правите с тези бизнесмени, като Васил Божков в изгнание, влиза в дуел с Борисов, други са арестувани, трети предстои вероятно да бъдат арестувани? Имате ли стратегия работодателите?

Васил Велев: Изработваме я.

Илиана Беновска: Смисъл?

Васил Велев: Тези случаи са много различни, особено последния

Илиана Беновска: Да де, но все пак са представители на бизнеса, не са на синдикатите, нали?

Васил Велев: Понеже ме с едно изречение да кажа за тези мерки…

Илиана Беновска: Не Ви попитах. Сега Ви попитах това.

Васил Велев: Добре.

Илиана Беновска: Не ми се измъквайте.

Васил Велев: Г-жо Беновска, в България сме притеснени от това, че…

Илиана Беновска: Г-н Велев, толкова ли е трудно да кажете нещо кратко и ясно? Какво ще правите с тези бизнесмени, които попадат, най-малкото в момента, в лапите на прокуратурата?

Васил Велев: Какво очаквате ние да правим?

Илиана Беновска: Не знам.

Васил Велев: Г-н Божков не е член на нашата организация.

Илиана Беновска: Няма значение, той е бизнесмен. Да ги отлъчите от „църквата“ или да ги защитите във вашата „църква“, казано образно.

Васил Велев: Вижте, в България… Ще Ви отговоря така – в нашия Управителен съвет не идентифицирахме нито един собственик на кола от списъка на премиера Борисов – Майбаси, Ролс Ройс, Ламборджини, Ферари и т.н.

Илиана Беновска: Непродуктивно е това. Не ми отговаряте.

Васил Велев: Нека да Ви отговоря докрай, понеже въпроса е изключително важен.

Илиана Беновска: Хайде.

Васил Велев: Тоест ценностната система на тези хора е друга. Те купуват роботи с обработващи центрове, ERP системи, инвестират в човешки ресурси.

Илиана Беновска: Кои са тези хора? Онези с Майбасите?

Васил Велев: Не защото е вредно, лошо и неправилно и осъдително да се купуват коли от списъка на г-н Борисов, но аз говоря за УС на организацията, която представлявам. Там няма нито една такава машина купена. Тези хора работят на конкурентни пазари, те не получават от държавата обществени поръчки…

Илиана Беновска: Не ми отговаряте, добре. Това е рутинния отговор.

Васил Велев: Не, не. И вижте, бизнесът в България не се свежда до тези лица. България има 350 хиляди предприятия.

Илиана Беновска: Това са най-големите богаташи, г-н Велев.

Васил Велев: Бизнесът не се свежда до тях. В България има по-малко от 1000 големи предприятия от 350 хиляди. И не може да ми задавате по този начин въпроса и да идентифицирате бизнеса в България с тези няколко лица. Искам да кажа и друго – до доказване на вината в съда, има презумпция за невинност.

Илиана Беновска: Аз не идентифицирам, питам – ние чавдарчетата, ние пионерчетата, нашето другарче как ще го заклеймим или поощрим, разбирате ми иронията. Благодаря Ви много.

Pin It on Pinterest