Бизнес

Топ 10 на най-големите рафинерии за злато в света

Пътят на златото започва още преди добиването му, но жълтия метал трябва да се пречисти, т.е. рафинира, за да се превърне в инвестиционно злато или друг продукт.

В тази класация представяме най-големите рафинерии глобално и колко злато и сребро могат да обработват те.

Съвкупно представителите на топ десет могат да преработят 5,2 хил. тона злато годишно. Това е значително повече от минния добив, който през последното десетилетие е средно 3,3 хил. тона. Разбира се, той не е единственият източник на материал за рафинериите – те преработват и скрап злато.

Какво правят най-големите рафинерии за злато

Както подсказва името, основната дейност на една рафинерия е да пречиства златото от другите вещества, включително от метали като цинк, мед, сребро, представители на групата на платината и желязо. Според дефиницията на World Gold Council тази дейност включва:

Поредица от процеси, при която се извлича и отделя благородният метал от изкопания материал, дорето и от рециклирани продукти (бижута и електроника например).

Рафинирането се осъществява основно чрез два процеса – на Милър и на Волвил. Първият е патентован във Великобритания през 1867 г. При него чрез хлорни газове се постига злато с чистота до около 99,5%.

Седем години по-късно д-р Емил Волвил от Хамбург, Германия, разработва още по-оптимизирана, но и скъпа за прилагане, технология. Патентована през 1878 г., тя позволява чрез електролиза да се рафинира злато с още по-висока чистота – 99,999%.

Днес рафинериите извършват много повече от пречистването на златото. Най-големите от тях предлагат огромна гама от услуги. Сред тях са логистика, лизинг на злато, финансови услуги, оценяване и анализ, търговия, включително понякога и директно с крайните потребители, и производство на златни продукти. Благодарение точно на рафинериите днес имаме някои от най-изящните монети и кюлчета инвестиционно злато. Освен нуждите на инвеститорите, те задоволяват потребностите от благородни метали на жизненоважни индустрии, включително енергетиката и фармацевтиката.

Ето и подреждането на най-големите компании от отрасъла:

 1. Valcambi

Капацитет на рафиниране на злато = 1200 т годишно

Капацитет на рафиниране на сребро = 400 т годишно

Valcambi е най-голямата сред рафинериите за злато в света. Основана през 1961 г., тя има капацитета да рафинира 2 хил. тона благородни метали годишно, от които 1200 т злато и 400 т сребро. През 2020 г. тя е рафинирала до 4,8 тона дневно. Така компанията има значителен принос за изграждането на Швейцария като център на обработката на злато, в който се рафинират две трети от златото на света. Процесите, използвани от Valcambi, ѝ позволяват да постига чистота до 999,99 при златото, сребро с чистота 999,90 и платина – до 999,50 хилядни.

Каталогът от изделия на швейцарската рафинерия е много обширен. Тя предлага кюлчета инвестиционно злато (отлети и отсечени, включително и кръгли), възпоминателни и нумизматични монети, медальони и златни и сребърни гранули (с тегло от 0,065 г). Valcambi е и създател на единствената армиларна монета инвестиционно злато. Тя е законно платежно средство на островите Кук, има маса от ¼ тройунция (7,775 гр), чистота от 999,9 хилядни и номинална стойност от 25 долара.

Рафинерията извършва голямо многообразие от услуги, свързани с благородните метали. Те обхващат от транспортирането и съхраняването, през оценяването, приемането, рафинирането и производството, до финансиране на партньорите им.

От 2015 г. Valcambi е собственост изцяло на Rajesh Technologies. Освен швейцарската компания, тя притежава и рафинерия в Утараханд, Индия, която има общ капацитет на рафиниране на 400 т благородни метали годишно.

 1. Metalor Technologies

Капацитет на рафиниране на злато = 800 т годишно

Metalor е най-старата от водещите швейцарски рафинерии за злато. Основана през 1852 г., основната ѝ дейност първоначално е претопяване и обработване на злато за производство на корпуси на часовници. Едва след Първата световна война компанията, която вече е собственост на банката SBS, започва да произвежда златни кюлчета. Тогава към производствените ѝ мощности се добавя и рафинерия за злато и сребро, способна да постигне чистота от 999,9. Така в средата на 30-те години Metalor става и първата швейцарска рафинерия, включена в списъка London Good Delivery (добра доставка).

В средата на 50-те години е открита новата рафинерия на компанията в Неухател, където се извършва дейността ѝ Швейцария и до днес. През този период е създадено и съвременното ѝ лого – буквите MP, разположени в обърнат триъгълник. До края на XX в. тя разширява операциите си в Европа, а от началото на XXI в. – и в Азия, включително в Китай, Япония, Хонконг, Сингапур и Южна Корея. След няколко промени на притежателите си, през 2016 г. Metalor Technologies става собственост на японската Tanaka Kikinzoku Group.

Metalor и до днес произвежда кюлчета, покриващи стандарта добра доставка на LBMA – с тегло от 12,5 кг (златни кюлчета) и 30 кг (сребърни кюлчета). Сред иновациите на рафинерията е въвеждането на технологията BullionProtect. С нея се нанася тънък филм от специално мастило (разработено в колаборация със SICPA), позволяващ визуална и техническа проверка на автентичността. Всеки подобен печат върху златните кюлчета съдържа и уникален QR код, позволяващ моментално верифициране на качеството. Иновацията се прилага и от седем други водещи рафинерии глобално.

Metalor е доставчик на преработени благородни метали за много индустрии – от продукти за лаборатории, през мощностите за възобновяема енергия и автомобилостроенето, до часовникарството и електрониката.

Тя има годишен капацитет на рафиниране на злато от 800 т годишно и 4 т дневно, както и да произвежда продукти с тегло до 3 т дневно.

Metalor е и една от петте компании, излъчващи рефер към London Bullion Market Association. Тези арбитри определят стандартите за чисто злато и сребро. Другите четири компании са:

 • Tanaka
 • Rand Refinery
 • PAMP
 • Argor-Heraeus
 1. Tanaka

Капацитет на рафиниране на злато  540 т годишно

Tanaka е основана в края на XIX в. в Япония като компания за търговия с валута, която започва производство на злато за местната електронна индустрия в началото на 50-те години на XX в. Навлизайки в този отрасъл, тя започва и да рафинира злато. С либерализацията на пазара на жълтия метал в Страната на изгряващото слънце в началото на 70-те години, компанията започва да предлага и дилърски услуги, като ежедневно оповестява курсове „купува“ и „продава“.

През 1978 г. Tanaka е първата японска компания, която е включена в списъка добра доставка на LBMA. Тя е част от него и до днес. Две години по-късно лансира и първата абонаментна програма за спестяване в злато в Япония. Чрез нея местното население може да инвестира в метала, купувайки по малко количество всеки месец.

Днес компанията произвежда огромно многообразие от златни кюлчета (отсечени и отлети) с тегло от 1 гр до 12,4 кг. Тя предлага и широка гама от услуги, включително търговия над тезгяха, лизинг, суапови сделки в злато и финансиране на други участници от пазара на злато. Продуктите инвестиционно злато са достъпни в собствената търговска мрежа на Tanaka в Япония, както и чрез дилъри глобално.

През последните 45 години тя обработва злато единствено в завода в Шонан, намиращ се на 50 км от Токио. Той има капацитет да рафинира и рециклира около 540 т злато годишно. От 2007 г. той е единствената производствена мощност в рамките на групата, в която се произвежда и инвестиционно злато.

Освен него, Tanaka произвежда много различни индустриални продукти – от автомобилни катализатори, през медицинско, лабораторно и тестово оборудване, окабеляване и позлатени и посребрени тръби, до магнитни ленти. В групата влизат общо 30 компании, опериращи на три континента.

 1. PAMP

Капацитет на рафиниране на злато > 450 т годишно

Капацитет на рафиниране на сребро > 450 т годишно

Основана през 1977 г. в кантона Тичино, Швейцария, и PAMP предлага оценяване и рафиниране на злато и сребро и производство на широка гама от кюлчета, монети (отлети и отсечени), колекционерски изделия, полуготови продукти от злато и сребро и изработка на изделия по поръчка. Рафинерията е пионер в превръщането на златните кюлчета в произведение на изкуството, конкуриращи се монетите инвестиционно злато, чрез въвеждането на изящния дизайн Фортуна.

PAMP Фортуна

Иновациите на PAMP не се ограничават с мотивите върху кюлчетата. Компанията е първият производител, въвел технология за оцветяване на продуктите си от злато. Те са иноватор и при въвеждането на предпазни опаковки, чрез които се удостоверява и автентичността на изделията им.

Нововъведение на PAMP е и създаването на безплатното приложение Veriscan. Чрез него с Apple iPhone или скенер може да се провери дали всяко златно кюлче PAMP, носещо обозначението Veriscan, е оригинално.

Рафинерията е създател и на бекенд бизнес системата Bullion Module, подпомагаща управлението на търговия със злато, независимо дали става въпрос за инвестиционно или нумизматично.

От компанията посочват, че разполагат с капацитет да рафинират над 450 т злато годишно и над 1200 т сребро. Обработването на платина от тяхна страна е много по-слабо застъпено – 30 т годишно. Както и останалите, за някои приложения, например в електрониката и бижутерията, от PAMP могат да постигнат чистота на златото от 999,99.

Tavex е официален партньор на PAMP както в България, така и в Румъния. Самата PAMP е официален дистрибутор на някои от най-популярните монети инвестиционно злато, включително британския суверен, крюгерранда, американския орел и други.

 1. Asahi Refining

Капацитет на рафиниране на злато = 450 т годишно

Капацитет на рафиниране на сребро = 2000 т годишно

Аsahi Holdings е основана в Япония през 1952 г. и до 90-те години играе важна роля в рециклирането на сребро, произвеждайки продукти за денталната индустрия и фотографията. С времето разраства дейностите си в три основни направления – опазване на околната среда, здравословни продукти и благородни метали.

През XX в. холдингът осъществява бърза експанзия в сферата на обработването на злато. В средата на миналото десетилетие тя придоби рафинериите Asahi Канада и Asahi САЩ, a през 2019 г. – и фалиралата Republic Metals Corp (в сделка, оценявана на 25,5 млн. долара), която беше най-голяма рафинерия за злато в САЩ с капацитет от над 300 т годишно. Така съвкупно Asahi може да рафинира 450 тона злато и около 2 хил. тона сребро годишно, според изчисленията на консултантската компания Titlis Group.

Както може да се очаква, настоящият номер едно сред рафинериите в САЩ, който има няколко мощности обработка на злато в Северна Америка, предлага много услуги в сферата на благородните метали, включително рафиниране, оценяване, транспорт, търговия и производство на кюлчета и монети. Сред последните попадат сребърни версии на монетите американски бизон и американски орел.

Asahi е сертифициран доставчик на кюлчета със стандарт добра доставка от LBMA, както и на кюлчета за борсата COMEX.

 1. Rand Refinery

Капацитет на рафиниране на злато = 410 т годишно

Капацитет на рафиниране на сребро = 60 т годишно

Ако трябва да се посочи една легендарна рафинерия, то това би била южноафриканската Rand Refinery. Основана през 1921 г., за един век тя е рафинирала над 50 хил. тона злато или една трета от цялото злато, добито някога на Земята.

Началото на рафинерията е поставено от Камарата на мините на Южна Африка, а днес тя е собственост на най-големите минни компании за злато в страната, някои от които са и най-големи глобално. Водещият дял в нея е притежание на AngloGold Ashanti (42,41%).

Половината от златото, което тя претопява, рафинира и влага в производството на продукти, например на емблематичната златна монета кругерранд, се добива основно в Югоизточна, Западна и Източна Африка. Другата половина идва от самите акционери на рафинерията. В последния ѝ годишен доклад се посочва, че:

Много малко вторичен материал идва от Южна Африка, заради риска от замърсяване с други източници. Това отразява сериозната ни отдаденост към отговорното добиване на злато – в случаите, при които източникът на вторичния материал не може да бъде адекватно гарантиран, ние предпочитаме да не работим с него.

Финансовият отчет също показва, че Rand Refinery има капацитет да рафинира по 410 тона злато годишно. От сайта ѝ става ясно, че тя може да рафинира и 60 тона сребро. Rand Refinery обаче е най-голямата рафинерия и леярна за злато в света, оперираща в рамките на един обединен комплекс.

 1. Argor-Heraeus

Капацитет на рафиниране на злато  400 т годишно

Капацитет на рафиниране на сребро  400 т годишно

Argor е основана през 1951 г. в Швейцария, като рафинерията е придобита изцяло от банката UBS през 1973 г. В средата на 80-те години тя създава партньорство с германската група Heraeus и така се ражда обединението, съществуващо и днес – Argor-Heraeus. През следващите малко над две десетилетия, нейни акции ще станат собственост на Commerzbank и на монетния двор на Австрия, а през 2017 г. тя е купена на 100% от Heraeus Group.

От началото на XX в. компанията започва експанзия чрез откриване на дъщерни дружества в различни части на света. Първите от тях са в Сантяго де Чиле и Германия през 2004 г., следвани от италианското подразделение през 2006 г.

Както Valcambi, и Argor-Heraeus предлага рафиниране, производство на златни, сребърни и платинени кюлчета и медальони, както и изделия за часовникарската, бижутерската и химическата индустрии. Рафинерията покрива пълната гама от услуги, свързани с физическото злато. Тя се занимава с транспортиране, застраховане, суапове, производство на кюлчета, отговарящи на стандарта за добра доставка, и други.

Кюлчетата на Argor-Heraeus са както инвестиционни, така и колекционерски. Във втората категория попадат например продуктите с чистота от 999,9, посветени на годините от китайския календар. Техният тираж е ограничен до под 4 хил. броя годишно от всеки вид, като се предлагат с тегло от 1, 5 и 10 гр и една тройунция.

Капацитетът на рафиниране на злато и сребро от Argor-Heraeus е около 400 тона годишно и за двата метала. Рафинерията може да постигне чистота на златото от 999,9 (колкото и на среброто) и за редки индустриални приложения – до 999,99.

 1. Heraeus

Капацитет на рафиниране на злато  400 т годишно

През 1856 г. Вилхелм Карл Хереус, химик и фармацевт от Ханау, Германия, успява да разтопи 2 кг платина с оксиводород. С това поставя началото на индустриалното производство на метала глобално. Преди Първата световна война W.C. Heraeus GmbH е най-голямата компания за рафиниране и производство на платина глобално, с капацитет, надхвърлящ десетократно втората в отрасъла.

Прехвърляйки бързо лентата към днешна дата, бизнесът вече е глобален конгломерат, който разполага с единадесет подразделения, почти 15 хил. служители и приходи от 31,5 млрд. евро за 2020 г.

Освен пълната собственост върху Argor-Heraeus, Heraeus разполага с рафинерии и производствени мощности в Ханау (Германия), Хонконг и Нюуорк (САЩ). Поделението ѝ в Хонконг е акредитирано от LBMA като покриващо стандартите за добра доставка на злато. Мощностите на групата, изключая тези на Argor-Heraeus, разполагат със съвкупен капацитет на рафиниране на злато от около 400 т годишно. Heraeus Precious Metals, поделението, от което е част Argor-Heraeus, е един от най-големите доставчици на услуги за благородни метали, в света.

По отношение на инвестиционното злато, тя предлага кюлчета от 1 гр до 12,5 кг. Предпазна мярка, въведена от Heraeus и използвана от Argor-Heraeus, е кинеграмата. При нея компютърно се изрисува двуизмерен образ върху кюлчето, който кара светлината, попадаща върху повърхността му, да се оцветява в различни цветове. В последствие методът се прилага и от монетния двор на Австрия и банки като UBS и Raiffeisen.

През 2018 г. Heraeus инвестира 120 млн. долара в нов завод в Нанджинг, Китай. Определена от самата компания като „най-високотехнологичната умна фабрика за благородни метали в света“, тя извършва дейности, свързани с рециклирането и производство на продукти от злато, сребро, платина и други редки метали, в духа на Индустрия 4.0.

 1. MMTC-PAMP

Капацитет на рафиниране на злато = 300 т годишно

Капацитет на рафиниране на сребро = 600 т годишно

Както подсказва името ѝ, MMTC-PAMP е съвместно дружество между PAMP и индийското правителство. Партньорството стартира през 2008 г., а обработването и производството на злато – през 2012 г., когато е открита и самата рафинерия.

Както останалите рафинерии от класацията, MMTC-PAMP предлага обхватна гама от продукти и услуги. Най-голямата рафинерия в Индия обработва златото, идващо от над 20 мини, и произвежда отлети и отсечени кюлчета с тегло до 12,5 кг, които продава и директно на крайните клиенти чрез мрежата си от магазини. Тя обслужва бижутерите и индустрията в страната и доставя технологични решения чрез своето ИТ поделение.

MMTC-PAMP предлага и „дигитално злато“. Услугата работи по следния начин: крайните ѝ клиенти плащат за инвестиционно злато с чистота 99,99 (24 карата), което се съхранява в трезор на самата рафинерия. Потребителите ѝ могат да вземат златните кюлчета, ако желаят.

Дружеството е единственото от Индия, сертифицирано от LBMA като произвеждащо кюлчета със стандарта добра доставка. Капацитетът ѝ на рафиниране на злато е 300 т годишно, а на сребро – 600 т годишно.

 1. Emirates Gold DMCC

Капацитет на рафиниране на злато 200 т годишно

Emirates Gold е основана през 1991 г. в Дубай, след като търговията със скрап злато на създателя ѝ Мохамед Шакарчи в Швейцария спира дейност. Това се случва след обвинение в пране на пари – макар че той бързо е оправдан, банките в централноевропейската страна спират да обслужват компанията му. Шакарчи се изплаща с кредиторите ѝ служителите си и заминава в Дубай.

Началото на Emirates Gold е скромно – първоначално тя е била способна да рафинира „само по няколко килограма злато седмично“, според собственото си представяне. Капацитетът ѝ значително нараства с изграждането на модерните ѝ мощности през 2004 г. и днес тя е най-голямата рафинерия за злато в арабския свят.

Дейностите на Emirates Gold попада върху претопяването, рафинирането, оценяването, търговията и производството на продукти от злато и сребро. Портфолиото на Emirates Gold включва кюлчета инвестиционно злато и сребро, златни монети, медальони, трофеи, плаки и изработване на продукти по дизайн на клиента.

Отчетът на компанията посочва, че тя има капацитет да рафинира 200 тона злато годишно. Тя е и асоцииран член на LBMA.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest