Социалната кампания „Дрехите не са боклук“ ще събира текстил в още 24 магазина Мания

От началото на юли хората ще могат да оставят ненужни дрехи и обувки в специални пунктове в магазините и да помогнат на фондация „Една от 8“

„Дрехите не са боклук“ е кампания за събиране на ненужен текстил, която стартира през април тази година в София и само в рамките на 3 месеца успя да събере 29тона дрехи и обувки. Инициативата даде алтернатива на изхвърлянето на текстилни отпадъци, поставяйки специални пунктове за дрехи в 14 магазина Мания в столицата. Събраните дрехи и обувки бяха изпратени на нуждаещи се в Африка и Азия, а с набраните средства се подпомага дейността на фондация „Една от 8“.

Кампанията „Дрехите не са боклук“ събуди много голям интерес и получи множество запитвания за разширяване извън София. Затова и няколко месеца по-късно още 24 магазина Мания в цялата страна вече се сдобиха с пунктове за събиране на текстил и ще работят за предотвратяването на екологичното замърсяване с неправилното изхвърляне на дрехи и обувки. В рамките на 10 дни, в новите пунктове бяха събрани над 2 тона ненужен текстил.

Една от основните цели на „Дрехите не са боклук“ е да подкрепя жените с рак на гърдата в България. Събраните средства от инициативата подпомагат финансово Фондация „Една от 8“, а средствата се използват за изработката на красива розова чанта „Не си сама“ за жени, преживели мастектомия. Всяка чанта включва първична протеза, стрес топка и тефтерче и се заявява при „Една от 8“.

Пунктовете в магазини Мания са алтернативата на близо 100 000 тона отпадъци от стари дрехи и обувки, които се изхвърлят годишно. С новите 24 обекта, разположени в 21 града в страната, ще даде възможност на хиляди хора да се освободят от ненужните, омалели, скъсани, захабени дрехи или просто такива, които вече не им допадат.

Колко по-лесно може да е да се отървеш от ненужния текстил? Магазини Мания поемат цялото сортиране и преразпределение на дрехите, за да се продължи техният живот. Защото ненужното за теб, може да е най-хубавото за друг. Защото дрехите не са боклук и животът им не е нужно да приключва на сметището и стотици години да замърсява въздуха, който всички дишаме.

Pin It on Pinterest