Шуменско бе домакин на сетивен мастърклас в София

Бирени специалисти споделиха опита си как се постига по-задълбочено разбиране за вкуса на пивото

Шуменско затвърди опита си на силен бирен бранд с проведения на 4 юни в София сетивен мастърклас, на който марката бе домакин. Във фокуса на събитието беше споделянето на новите перспективи в пивоварството и на знания и разбиране за това колко сложна и комплексна е една от най-популярните напитки в света.

На събитието присъстваха най-добрите независими експерти по бира, представители на специализирани медии и инфлуенсъри. Комбинирането на вековните традиции с местното майсторство e илюстрация на най-доброто от опита на Карлсберг, а специалистите на компанията споделиха наследството на една от най-професионалните и иновативни пивоварни в света.

Методи Стоянов, директор „Производство“ и майстор пивовар в Карлсберг България, приветства присъстващите. Той напомни за славната история и традициите в пивоваренето както на Карлсберг, така и на Шуменско – бирата на България, която се приготвя с грижа и гордост.

Биргите Скадхауге разказа за вековното наследство на Карлсберг, собственик на пивоварната „Шуменско“, като постави фокус върху лабораторията на Карлсберг, която е трайно отдадена на развитието, иновациите и споделянето на знания с пивоварните на компанията и с цялата бирена общност по света.

Зидсел Йенсен, сензорен експерт в Центъра за развитие на Карлсберг, и Методи Стоянов представиха сетивния тест – нов подход към разбирането на вкусовете. Те дадоха професионални съвети как да се усетят ароматът и вкусът на бирата, за да се определят задълбочено нейните характеристики. Методи Стоянов сподели как се разпознава Шуменско. Той разкри и тънкости при производството на бира тип „лагер“ и характеристиките на нужните суровини за производството й, които доказват, че този тип пиво е най-трудният за варене, тъй като е наистина изтънчен и многообразен.

Професионалистите на Карлсберг преведоха присъстващите през изключително преживяване с дегустация и дисекция на редки бири. Участниците имаха възможност да споделят впечатленията и мислите си за избрани крафт бири от портфолиото на Карлсберг.

Накрая на сетивния мастърклас Биргите Скадхауге демонстрира и представи нов, уникален вид лагер бира, която се приготвя с гъби пачи крак. Пивото доказва неутолимия стремеж на Карлсберг да продължи да се развива и да предлага иновации в категорията на бирата.

Последвалата сесия, по време на която различни видове храна бяха комбинирани с подходящи бири, създаде запомнящо се усещане за всички участници.

Pin It on Pinterest