С подкрепата на Kaufland България кампанията „Книги за смет“ събра над 13 тона пластмаса

Благодарение на Kaufland тази година кампанията разшири обхвата с двойно повече локации и пожъна още по-голям успех спрямо предходните години

 Повече от 13 тона пластмасови отпадъци бяха предадени за рециклиране в рамките на кампанията „Книги за смет”, която се проведе на 11 и 12 май и чийто генерален партньор е Kaufland България. Благодарение на търговската верига тази година локациите на кампанията „Книги за смет“ бяха двойно повече. Инициативата се проведе в 5 града в страната на общо 9 локации, 6 от които – паркинги на Kaufland.

Участниците в кампанията в София събраха общо 4.6 т. пластмаса, във Велико Търново – 2.9 т., в Пловдив – 2.8 т., Бургас 2, 5 т., и в Стара Загора – 1.100 т. Със съдействието на Екопак България цялото количество събрана пластмаса беше откарано за рециклиране.

Срещу всеки килограм предадена пластмаса участниците в кампанията получиха книга и талон за отстъпка от Kaufland за закупуване на препарати, щадящи околната среда. Освен че предостави двойно повече локации, спрямо миналата година за провеждането на инициативата, Kaufland България осигури и средствата за отпечатване на книгите.

Подкрепата на Kaufland България на кампанията „Книги за смет“ кореспондира с дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба. Търговската верига прилага обстойна 360-градусова стратегия за драстичното ограничение на пластмасата. Компанията си е поставила за цел до 2025 година да намали пластмасата с минимум 20%, а пластмасовите опаковки на своите собствени марки продукти да замени със 100% рециклируеми.

Кампанията „Книги за смет“ се организира за седма поредна година от фондация „Credo Bonum“ и издателство „Smart Books“, с подкрепата на Българо-американска кредитна банка, Екопак България и общините Бургас, Велико Търново и Пловдив и Mall Велико Търново, както и с медийното партньорство на телевизионното предаване на БНТ – „Зелена светлина”. От първото издание на „Книги за смет“ през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани над 55 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги.

Pin It on Pinterest