Бизнес

Работещи в ТЕЦ Димитровград на протест. Затвориха Околовръстния път за Стара Загора в пиков час

Вчера точно в 16:30 часа работници и служители на ТЕЦ Димитровград се събраха пред централата, за да изразят недоволството си по повод наложената принудителна административна мярка, която спира работата на дружеството.

От там мирно протестиращите граждани се отправиха към Околовръстния път за Стара Загора, който затвориха за кратко.

            Събралото се мнозинство от димитровградчани, притеснени за препитанието и работните си места, бяха единодушни, че е невъзможно в период на невиждана енергийна и икономическа криза, война и спрени доставки на природен газ, да се затварят мощности, които гарантират енергийната сигурност на страната чрез поддържането на сигурно и надеждно производство на електрическа енергия.

            По време на протеста се чуваха скандирания „Не убивайте българската енергетика!“, „Искаме работа, а не глад!“, „Днес „зелен“ режим, утре режим  на тока!“ и още много други.

            Протестиращите са на мнение, че към решения за цялостно затваряне на страгегически за националната сигурност дружества се пристъпва при установени и доказани изключително сериозни нарушения на комплексното разрешително, каквито тук липсват.

            „Някой казал, че високите емисии серен диоксид в района са заради ТЕЦ Димитровград, а защо РИОСВ си затваря очите и укрива информация, когато измервателните станции сочат завишаване на нормите при спрян ТЕЦ?“ питат протестиращите.

            Един от протестиращите енергетици разясни, че ако съоръженията не работят по-продължителен период от време без необходимата поддръжка е възможно да се създадат непоправими щети, както и да се застраши здравето и животът на работниците вследствие на повишения риск от наводнение, пожар или взрив.

            „Ръководството на дружеството е решило през лятото да прави голям ремонт. Но за да се прецени къде са проблемите, трябва известно време съоръженията да поработят. Доколкото ни обясниха, са уведомили компетентните органи, че искат да работят няколко седмици и след това 2-3 месеца да правят ремонт. Не разбираме с какво това застрашава екологията в града. Напротив, ще се работи в името на екологията.“ каза един от протестиращите.

            Според протестиращите спирането на централата е скалъпено в опит да се успокои общественото напрежение, но според тях оставането на улицата на целия персонал на дружеството не е решение.

            „Всеки нормален човек, който наблюдава ударното увеличение на цените на електрическата енергия, стартирало през есента, би се запитал дали е удачен момент за затваряне на дружества, които гарантират производството на ток. Германия, Полша, Гърция и още много други започнаха да отварят вече затворени въглищни централи още в началото на войната, а ние ги затваряме!“ каза един от протестиращите.

            Главният финансист на ТЕЦ Марица 3 Димитровград обяви публично, че ако вследствие на наложената принудителна административна мярка не изпълнят поетия ангажимент за доставка на електрическа енергия, финансовите загуби ще възлизат на сума около 12 000 000 лева всеки месец и заяви, че ако се стигне до там, от дружеството ще бъдат принудени да предявят иск за възстановяването и от държавата.

Пред медии главният юрист на предприятието Юлиян Семерджиев попита защо, когато се смята, че завишенията са от централата МОСВ говори за увеличена заболеваемост, а когато ТЕЦ „Марица 3“ не работи, но има пак  завишени норми, успокоява хората, че всичко е наред. Отново си задаваме въпроса, защо серният диоксид е вреден, само когато централа ни работи, а е безопасен, когато сме спрени.“, допълни Семерджиев.

            Протестиращите се питат с какви очи директорката на РИОСВ – Хасково, както и Министърът на околната среда, ще информират няколко стотин българи, че губят работните си места и няма как да хранят семействата си?

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest