Превозвачите: Събев легитимен ли е? Чакаме Петков и Василев на “Цариградско”! Блокираме България!

Превозвачите започнаха ефективни протестни действия на 10-ти май 2022 г. В София те се събраха на входа на града при „Цариградско шосе“, но не бяха допуснати да влязат в столицата. Ето как отговориха на въпросите на Илиана Беновска в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz Магдалена Милтенова – Конфедерация на автобусните превозвачи, Петко Ангелов и Димитър Димитров – Камара на автомобилните превозвачи в България, Йоана Лалова – Европейски транспортен клъстер,  Йордан Арабаджиев и Ангел Трайков – Съюз на международните превозвачи:

Илиана Беновска: Госпожи и господа превозвачи, какво се случва? Защо сте на „Цариградско шосе“ и не сте в София? Нали имахте разрешение да сте в големите градове?

Димитър Димитров: Случва се това, че вчера откарахме повече от 3 часа в Столична дирекция на вътрешните работи. Имаме протокол от тях, имаме съгласувателно писмо от Столична община. И ни шантажират цял ден, че сме чакали някакво допълнително разрешение „отгоре“! Имали забрана „отгоре“! Истината е, че държавата активизира своите методи. Върнахме се много години назад и срещу „нелегитимния“ бранш е впрегната цялата държава! Само ще кажа, че нас проверки не ни притесняват! И НАП, и ДАИ, и каквото и да пращат!

Илиана Беновска: Сега ще говорим и за това! Г-жо Милтенова, Вие предизвикахте горещи страсти. Опитват се в момента да Ви произведат като нелегитимна и неуравновесена, бих казала, представителка на превозвачите!

Магдалена Милтенова: Вижте, г-жо Беновска, ние с Вас се познаваме от много години, хората мисля, че вече ни познават. Българският народ е мъдър народ. Той вижда какво се случва. Това, което в момента се случва, е една голяма репресия върху транспортния бранш! Върху бранша, който осигурява 20% от БВП! Бранша, който плаща част от заплатите на тези, които в момента не ни позволяват да влезем в София! Нещо подобно мога да кажа, аз лично от 2003 г. съм по протести, нещо подобно в демократична България аз не помня да се е случвало!

Илиана Беновска: Г-н Арабаджиев, Вие знаете ли, че вчера имаше коалиционен експертен икономически съвет, на който вицепремиерът Асен Василев е предложил да се премахне акциза върху горивата и да се намали ДДС-то?

Йордан Арабаджиев: Не знам за такова нещо. Знам, че се мисли за премахване или намаляване на акциза, но за ж.п. превози!

Илиана Беновска: Не, за горивата, цитирам!

Йордан Арабаджиев: Не за горивата! Това, което е цитирано на коалиционния съвет въобще не касае нашите предложения и мерките, които биха позволили на всеки един български гражданин да получи глътка въздух от икономическата криза!

Илиана Беновска: Г-н Ангелов, какво стана с вашия камион, който погина на гръцкия ферибот?

Петко Ангелов: Платихме си парите  и си го взехме.

Илиана Беновска: Вие си го платихте, държавата не взе отношение?

Петко Ангелов: Не, държавата не взе отношение! Това е промяната, която се случва в момента! Върнаха ни 89-та година при комунизма! Спускат се отгоре директиви, дава се разрешение за протест и след това не ни пускат и се гаврят с нас! Това са хиляди работни места! Както Милтенова каза, плащаме на държавата пари и в момента ние сме най-големите престъпници!

Илиана Беновска: Йоана, Вие сте адвокат, какво ще кажете за проверките, които са организирани срещу „Юнион-Ивкони“, „Пимк“ и „Груп плюс“ и данъчните ревизии?

Йоана Лалова: Ще кажа, че те не са само Юнион-Ивкони“, „Пимк“ и големите фирми. Те са срещу всички транспортни фирми, които притежават лиценз за превоз на товари и пътници. Ще кажа едно нещо, което е много важно. Нека не забравяме пощенските кутии и нерегламентирания превоз на пътници! И тогава, след като се справим с тях, защото е явно, че няма желание да се справим с тях, тогава нека да мислим за превоза на пътници и товари, който всъщност е регламентиран и извършва своята дейност законосъобразно и целесъобразно! Защото колегите многократно са Ви казвали – по времето, когато ние превозвахме чужденците, когато евакуирахме Киев и когато карахме помощите за Украйна, ние тогава бяхме легитимният бранш! Питам сега кои сме?! Неудобни сме може би. Има представители, които се опитват да делят, че те са част от транспортния бранш. Аз искам да питам тях кой ги легитимира? Гроздан Караджов или г-н Събев?

Илиана Беновска: Продължавате ли да искате оставките на Николай Събев, Гроздан Караджов, Асен Василев? Вие даже бяхте споменали, Йоана, в БТА, че искате и оставката на Кирил Петков. Каква е ситуацията, кой ще ми отговори?

Магдалена Милтенова: Аз мога да отговоря така – ако това са тайните мерки на правителството, за които г-н Събев говори и ако това са тайните мерки на г-н Събев, защото аз не знам наистина дали той е говорил от името на правителството, или от свое име каза – имаме тайни мерки, с които ние ще предотвратим протестите – ако това са тайните мерки, ние искаме незабавната му оставка!

Илиана Беновска: Само на Събев?

Магдалена Милтенова: Но Събев да каже това ли са тайните мерки на държавата? Да репресира българските граждани, да прилага мерки, които сме ги забравили от времето на комунизма? Да не кажа, че това са мерки, които може би биха действали по времето на фашизма, не на комунизма! Така че това е, което мога да Ви кажа в момента!

Илиана Беновска: Г-н Ангелов, какво оттук нататък? Нека да видим колоната!

Петко Ангелов: Ние продължаваме!

Илиана Беновска: Къде отивате?

Петко Ангелов: Те сега чакат провокация, да влезем! Коли на ДАИ са спрени отпред! На 18-ти спираме цяла България, блокираме пак!

Илиана Беновска: А днес, ако не успеете да влезете в София?

Петко Ангелов: Ако не успеем да влезем, поне да дойде един представител на правителството да ни обясни причината! При легитимни разрешения за протест не ни пускат да влезем! Това е ненормална работа!

Ангел Трайков: То е ясно, че няма да влезем!

Илиана Беновска: Защо е ясно?

Ангел Трайков: Както виждате има негласна заповед! Както и колегата казва – добре е някой да дойде и да ни обясни защо ни спират! Защото ни спират обикновени полицаи. Ние направихме няколко опита да продължим по протеста, който ни е заявен. Не ни позволяват. Тръгнахме да правим шествие, което също не е разрешено, там също ни спират. На всяка една точка в цялата страна има коли на ДАИ, които ни спират и ни проверяват. И това е „нелегитимният“ бранш! Ама той е много голям този „нелегитимен“ бранш! Странно е да затвори цялата държава!

Илиана Беновска: Опитвам се да намеря полицаи, за да питам, но не виждам тук наоколо!

Петко Ангелов: В момента държавата очаква провокации, че ние сме някакви лумпени, които ще излезем да затворим пътищата, да затворим центъра! И да излязат и да кажат – ето, това са лумпените, които затварят и правят мизерии! Ние няма да допуснем това нещо да се случи с нашите коли!

Илиана Беновска: Искате ли среща с някой от правителството?

Йоана Лалова: Очакваме срещата да е тук! Ние сме тук! Както виждате браншът тук, колегите са тук! Очакваме някой да дойде и да обясни за какво го правим, каква е целта на правителството в момента и на управляващите. Както виждате – търсите полицай, но не го виждате! Няма го! Къде е държавата?!

Илиана Беновска: Благодаря ви засега! Ще се видим пак!

Pin It on Pinterest