Pazaruvaj.com: Българите планират 350 лв. за коледни подаръци през 2019 г.

До Коледа остава едва месец и половина, а след 15 ноември с акциите Черен петък започва и предпразничната треска за пазаруване.

Годишното проучване на сайта за сравняване на цени Pazaruvaj.com си поставя за цел да намери отговор на въпроса с какви подаръци ще изненадаме приятелите си, познатите си и обичаните от нас хора. Проучването е направено сред населението от 18 до 60 г., което използва интернет.

На 10 души купуваме подаръци

В сравнение с изминалите 4 години по всяка вероятност тази година ще бъде „най-богатата“ Коледа за българите, използващи интернет – през 2019 г. планираме подаръци средно за 10 души, като същевременно и бюджетът достига 5-годишен връх. В сравнение с 330 лв. през 2018 г., тази година планираме средно да похарчим по 351 лева, което надхвърля със 150 лева същата тази сума отпреди четири години. Хората, за които ще купуваме подаръци, са главно от широкия семеен кръг, а също и приятели. Покупка на подаръци за колеги не се предвижда.

Интернет търсачки, сайтове за сравняване на цени и социални медии

Наред с динамичното развитие на пазаруването по интернет – присъщо и за България – интернет вече изпреварва и такива традиционни източници за събиране на информация преди покупки като разглеждането на витрини, рекламни вестници и обяви и другите видове реклами. Новост е, че все по-важна роля за информирането играят сайтовете, които сравняват цените, както и социалните медии. Въпреки че българите, ползващи интернет, предпочитат (68%) да се информират непосредствено чрез интернет търсачките (Google, Bing и т.н.), през 2019 г. сайтовете за сравняване на цени като Pazaruvaj.com излязоха на второ място по популярност за информиране с 59%, изпреварвайки търсенията през социални медии (49%) – напр. Facebook.

Отчитайки тенденциите през последните години, териториалното разширяване на сайтовете за сравняване на цени не е изненадващо. Като най-популярен в България сайт за сравняване на стоки и цени Pazaruvaj.com заема водеща позиция в тези услуги. Сайтът осигурява възможност за подробно задаване на параметри за търсене на стоки, наблюдаване на цени, а също така и за даване на оценки за търговци и стоки. По този начин Pazaruvaj.com играе важна роля и помага на българските интернет купувачи в целия процес на покупката – от избора на подходящата стока до намирането на най-коректния търговец. Посетителите на сайта могат да направят своя избор между 2 милиона предложения на повече от 500 електронни магазина.

Потребителите на интернет ще пазаруват онлайн

Наред със събирането на информация, значителна част от пазаруването вече става по интернет: 71% от българите потребители на интернет тази година планират да направят поръчка от уеб магазин в страната, като 17% не изключват и поръчка от чужбина. Средно планираните средства за интернет покупки са 99 лева.

През 2019 г. хората, които само са локализирали информацията онлайн, но не са направили поръчка по интернет, впоследствие пазаруват в мол (40%) или в традиционни магазини (25%) и през тази година.

От сайтове в чужбина поръчват най-вече мъжете, а в моловете пазаруват с удоволствие жените, младежите и пенсионерите.

Покупката на подаръци е комплексна задача

Ранното пазаруване на подаръци – още от октомври – са характерни за едва 13% oт потребителите на интернет, а други 12% са склонни да отлагат покупките до последния момент. Това важи най-вече за купувачите под 30 години и за мъжете. Те дотолкова отлагат покупките за последните дни, че в крайна сметка набавят подаръците по традиционен начин, например посещавайки моловете .Голяма част от респондентите изчакват акциите с намаления, като най-популярен е Черният петък (33%).

Налице е голяма разлика между жените и мъжете. Жените започват по-рано набавянето на подаръците, но с надеждата за изгодни намаления изтеглят покупките си чак до средата на декември. В сравнение с тях мъжете предпочитат да набавят подаръците едновременно наведнъж, съсредоточено около даден период или акция. Поради тази причина при тях Черният петък е важно събитие, което е популярно при 36% от мъжете и 30% от жените.

Решението взимаме придържайки се към съотношението цена-потребителска стойност, и въпреки това вярваме в традиционните подаръци

Изборът на подходящ коледен подарък никога не е лесна задача. Наред с етикета с цената от година на година все по-важни стават и следните съображения: най-много хора (52%) вземат решение на база цена-потребителска стойност, като междувременно постоянно следят движението на цените на избрания подарък и се стремят да уловят най-подходящата акция.

Четирите най-популярни категории за подаръци са:

  1. дрехи (48%)
  2. козметика и стоки за поддържане на красотата (37%)
  3. играчки (36%)
  4. мобилни телефони, таблети и други видове техника (34%)

При жените в гореспоменатата класация от предпочитания влизат и обувките, а при мъжете водещо място печели и развлекателната електроника.

По време на намаленията на Черния петък пазаруваме най-вече за себе си

И през тази година 33% от потребителите на интернет разчитат на намаленията по време на Черния петък за набавяне на подаръци, надявайки се на добри оферти и на широк асортимент. В същото време по време на акциите на Черния Петък купувачите пазаруват преди всичко не коледни подаръци, а стоки за себе си, чиято покупка са отлагали в очакване на изгодни оферти.

През ноември заедно с покупките на козметика за собствено ползване много потребители планират и закупуване на електроника за развлечение (38%), компютърна техника (30%), а също така и на едра битова техника (24%). След като приключат със собствените си покупки, много хора разглеждат офертите като търсят идеи за коледни подаръци, но изчакват за покупките до заплата в началото на декември. Мъжете изчакват ценовите акции на конкретни стоки, докато жените импровизират по-свободно, и предпочитат да разгледат какво могат да купят с голямо намаление.

Черният петък може да продължи и до 2-3 седмици
В Съединените щати от десетилетия насам, Черният петък е първият петъчен ден след Денят на благодарността и е символът на началото на пазаруванията за празниците. През тази година официалният Черен петък се пада сравнително късно -на 29 ноември. В Америка магазините се подготвят с грандиозни акции за този ден, отварят по-рано и затварят по-късно, а много от купувачите си вземат отпуска за този ден. Това начинание се радва на все по-широка популярност и в България, но далеч няма още такива традиции както отвъд океана, затова търговците заинтересовани от българския пазар вероятно няма да изчакат официалната дата за началото на своите акции. Затова още от средата на ноември може да се очакват големи намаления на цените, които могат да бъдат проследени на Pazaruvaj.com например с помощта на функцията ценова диаграма.

Pin It on Pinterest