Пазарната икономика – развитието й 30 години след падането на Берлинската стена

16-о издание на Виена Економик Форум отново събира висши представители на икономиката и политиката в австрийската столица.

Тази година Виена Економик Форум (Vienna Economic Forum) ще проведе своето 16-о издание на 18 ноември в австрийската столица.

Престижното събитие отново ще е под мотото „Икономиката среща политиката”, а акцентът е сложен на темата „Пазарна икономика – 30 години от падането на Берлинската стена”.

В програмата на 16-тия Виена Економик Форум, който ще се състои в знаковата за Виена сграда на Новоматик Форум в „сърцето” на австрийската столица, са предвидени две сесии:

 Сутрешната дискусия ще е на тема „Виенски диалози за бъдещето 2019”(Vienna Future Dialogue 2019).  Въвеждащият доклад ще е на един от най-реномираните политици в Австрия –Президента (2004-2016) д-р Хайнц Фишер, следван от българския еврокомисар по иновациите и младежта Мария Габриел.

 Втората сесия също обещава да е гореща със своята тема: „Икономиката среща политиката” с акцент „Пазарна икономика 30 години след падането на Берлинската стена”.

Основният доклад ще е отново на български политик – Лиляна Павлова – вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка.

 Гостите на Виена Економик Форум с особен интерес очакват финалната дискусия, когато ВИП лица споделят свой опит и в разговора се включват още експерти и представители на бизнеса от региона, от Европа и от извъневропейски държави.

Предстоящият висок форум е важна част и едно от ярките събития от календара на политическите събития в австрийската столица. 

 Сред участниците във 16-тия Виена Економик Форум са отново както високопоставени представители на регионалната и европейската политика, така и президенти, изпълнителни директори и ръководители на успешни  и добре познати икономически субекти от австрийската, регионалната, европейската и световната икономика. В дискусията ще участват премиери на Балканските държави, които са и почетни Патрони на Виена Економик Форум.

 В рамките на конференцията активни членове и партньори на VEF със съществен принос за развитието на  регионалната икономика  традиционно се удостояват с „Viennа Economic Forum Annual Award ”. Номиниран нoсител на този престижен приз като “Държава-член на VEF-  Кооперационен партньор за 2019 г.”  е Република Северна Македония .

 Модератор на събитието ще е отново  известната  журналистка  от ZIB 2, ORF д-р Соня Загмайстер-Бранднер. 

Vienna Economic Forum, тази българска инициатива на д-р Елена Кирчева по времето на нейния мандат като български посланик в Австрия (2001-2005), се провежда ежегодно през месец ноември във Виена, а в течение на календарната година се организират конференции, форуми и кръгли маси в  някоя от 14-те държави- членки на форума под надслов Vienna Economic Talks (Виенски икономически разговори).

Pin It on Pinterest