Бизнес

От каква възраст възглавницата става задължителна за комфорта на бебето?

Много са промените, които настъпват в едно домакинство, когато се появи бебето. Времето за адаптация може да бъде доста драматично за всеки член на семейството, най – вече за младата майка. Безсънните нощи безспорно са част от напрегнатото ежедневие с новородено. Няма как да ви обещаем, че мъничето ще спи непробудно цяла нощ, но можем да ви бъдем полезни с някои съвета, които със сигурност ще допринесат за неговия, а и за вашия комфорт.

Световната здравна организация е категорична, че най – безопасната поза за сън при новородени е по гръб. Така се предотвратяват повечето опасности, които могат да възникват по време на нощния сън. Неоспорим факт е и това, че поне до шестия месец най-добре за бебето е да е в непосредствена близост до своите родители, още повече ако е недоносено и трябва да бъде хранено на поискване през нощта.

За жалост липсата на адекватна информация много често играе лоша шега на младите родители и те се влияят от вече остарели и доказано вредни “съвети” за съня на новороденото. Един от тези вредни “съвети” е този за задължителната възглавница в детската кошара. Категоричен мит е, че бебето трябва да спи на възглавница от своето раждане.

Бебетата се раждат с доста различна физиология от тази на един вече израснал индивид. Една от основните разлики е, че при бебенцата съотношението между обиколката на главата и обиколката на гърдите е приблизително еднаква и в този ред на мисли, те не се нуждаят от допълнително повдигане, за да се чувстват комфортно по време на сън. Даже напротив! Преждевременното използване на възглавница може не само да доведе до неспокоен сън, но и до изкривявания на врата, които да доведат до травми.

Сънят на мека възглавница може да доведе до задушаване, особено през първите дни от живота на бебето, когато то още не умее да се движи свободно. Сами разбирате, че става дума за животозастрашаващи грешки, които трябва да бъдат избегнати. За да сте сигурни, че сте направили информиран избор, хубаво е да се запознавате с проверена информация и то от достоверен източник – kidso.bg е подходящият сайт.

От каква възраст бебето може и трябва да използва възглавница?

Повечето специалисти са категорични, че този период настъпва след напускане на бебешката кошара и ориентирането към първото детско легло, което се случва между втората и третата година за повечето деца. Това касае дечица с нормално развитие, без аномалии и проблеми. Ако трябва да зададем точните граници – не по – рано от навършване на година и половина и не по – късно от навършване на три години. Защо?

Това е периодът, в който физиологията на детето се променя осезаемо, то вече се движи свободно, спи спокойно в своето креватче и има потребност от възглавница за своя здрав и пълноценен сън.

Може да следите за конкретни признаци, според които бебето ви вече се нуждае от възглавница, след като е навършило година и половина, защото все пак децата се развиват различно, а и говорим за един относително дълъг интервал. Неспокойният сън, който няма как да се дължи на зъбоникнене или друг дискомфорт, е явен признак за неудобство.

Ако опитите на вашия малчуган да постави главата си преди заспиване върху играчка или друга повдигната повърхност зачестяват, следователно той сам ви дава ясен признак, че е готов за своята първа възглавница. От физиологична гледна точка – ако обиколката на главата е вече по-малка от тази на гърдите, това също може да се сметне за ясен знак.

Много често мъничетата сами дават сигнали, че са готови за конкретна промяна, а ние просто трябва да се вслушваме в тях и да се доверяваме на своите инстинкти. Разбира се, важно е да сме и добре информирани, особено когато говорим за процеси, които са свързани с безопасността на нашето бебенце.

За щастие живеем във време, в което полезната информация е на един клик разстояние, но наша е отговорната задача като родители да направим прецизно избора си и да подбираме адекватно източниците, от които се информираме. В kidso.bg ще откриете доста полезна, а и проверена информация. Също така ще можете да изберете подходящата възглавница за бебе, веднага щом е готов да премине към тази промяна.

Източници на изображения: kidso.bg; Pixabay

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest