Бизнес

OLX отчита 40% спад на търсене на почивки в Гърция и чужбина през платформата

Това показа проучване на OLX сред потребителите, свързано с тенденциите в избора на лятна дестинация за почивка

Пандемичната обстановка вече втора година оказва значително влияние върху избора на лятна дестинация за почивка на потребителите. Потребителско проучване на OLX отчита 40% отлив на туристи в Гърция и чужбина през лято 2021 г. в сравнение със същия период през изминалата година. Очаквано, през летния сезон се наблюдава по-голямо търсене на почивки на морето (70%), следвани от такива на „село и къщи за гости“ (20%). Този начин на настаняване става все по-популярен, а това се отразява и върху предлагането в платформата. 

Проучването посочва също, че южното Черноморие е предпочитаната дестинация за лятна почивка в България. Все повече потребители се ориентират към самостоятелни и нискобюджетни места за настаняване, сред които бунгала (147% ръст на търсене през 2021 г. в сравнение с 2020 г.), каравана (170% ръст), къща (отново 170% ръст) или апартамент (174% ръст) под наем.

Ясно виждаме последиците от пандемията и промяната в потребителското търсене във връзка с летните почивки. През платформата ни се предлагат все повече места за самостоятелно настаняване, концентрирани на българското Черноморие. Противоепидемичните мерки и усложнената пътна обстановка явно са повлияли върху избора за лятна почивка на българите, като очакваме тази тенденция да се запази поне до следващия туристически сезон“, споделя Камен Янкулов, управител на OLX

Интересен е и начинът, по който българите почиват – близо 60% от тях предпочитат да разделят ваканционните дни на няколко по-кратки пътувания (до 1 седмица и по-малко) в сравнение с тези, които почиват за по-дълъг период (2 седмици или повече) – те са около 30% от всички запитани потребители“, допълва Янкулов. 

Платформата отчита и по-нисък процент на потребители, предпочитащи съвместното пътуване – под 10% от тях избират да пътуват с автобус, влак или чрез споделено пътуване, за сметка на близо 90%, които използват личния си автомобил. Това се дължи както на промяната в поведението и нагласата към все по-индивидуални изживявания, така и на удобството и гъвкавостта, която предоставя пътуването с лично превозно средство. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest