Бизнес

Нови възможности за българските зърнопроизводители в Либия – Централна и Северна Африка!

Министърът на инвестициите на Либия, г-н Али ал Саиди се показа като голям държавник, дипломат и ръководител в Либия, като покани български частни и държавни компании да участват в изграждането и развитието на държавата Либия.

По покана на министър Али ал Саиди и бившия посланик на Либия в България д-р Мудафар Джибрил, водещата българска компания „Зърнени храни Силистра” АД, представлявана от г-н Стефан Стефанов и изпълнителният директор на МКРТНИ ЕООД г-н Анастас Терзобалиев и експерт в областта на арабските страни и Африка са на посещение в град Бенгази, Либия.

По време на срещата в Министерството на инвестициите с министър Али ал Саиди, те връчиха писмо от името на най-голямата българска асоциация по земеделие „Асоциацията на земеделските производители в България”, ръководена от бившия министър на земеделието, депутат , политик и общественик Венцислав Върбанов. Връченото писмо гласи, че българската асоциация проявява интерес да доставя пшеница и ечемик със съдействието на министъра на инвестициите ,г-н Али ал Саиди в Либия!

Министърът отправи покана към всички български и европейски частни и държавни компании за инвестиране в Либия. Като перспективни определи сферите на туризъм, енергетика, здравеопазване, инфраструктура и строителство. Министър Али ал Саиди подчерта стратегическото географско положение на Либия, която граничи с шест африкански държави, както и излазът и на Средиземно море, с крайбрежна ивица от 1800 км. Това позволява страната да се използва като „врата” към пазара на Северна и Централна Африка. Същевременно той пое ангажимент да окаже подкрепа за всяка инициатива свързана с чуждестранни инвестиции от български и европейски компании. Във връзка с това помоли г-н Анастас Терзобалиев, като уважаван експерт по арабските държави, да представи тази информация заедно със Законът за инвестициите от Либия пред ръководството на Българската търговско-промишлена палата, Хасковската търговско-промишлена палата и при възможност пред други български и европейски бизнес асоциации. От своя страна г-н Терзобалиев благодари за оказаното доверие и разказа за предприетите с негово съдействие конкретни стъпки за подписване на споразумения между България и Либия в сферата на труда и социалните грижи, здравеопазването, енергетиката и туризма, заедно с бившият ръководител на посолството на държавата Либия в България доктор Муфта Абушаала, като припомни че при неговото управлевие петима министри от Република България посетиха посолството на Либия в София! Д-р Стефан Иванов направи представяне на Зърнени храни Силистра Ад , като акцентира на дългогодишното партньорство между българската компания и Либийската страна, и заяви намеренията на компанията за инвестиране и развиване на успешен бизнес в Либия!

В края на срещата министър Али ал Саиди отправи официална покана към г-н Венцислав Върбанов и изпълнителния директор на „Зърнени храни Силистра” АД г-н Стефан Иванов да заповядат на посещение в Бенгази, Либия.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest