Над 50 компании с отличия в Националния конкурс “Най-зелените компании в България”

С приза „Зелена личност“ беше удостоен посмъртно алпинистът Атанас Скатов, който загина по-рано тази година при изкачване на К2.

Президентът Румен Радев откри с видео обръщение официалната церемония по награждаване на участниците в Националния конкурс.

За 11-та поредна година организаторите от b2b Media предизвикаха бизнеси и организации, които имат зелени идеи, кампании, събития, инициативи или инвестиции и самоинициират действия и каузи за по–здравословна среда да покажат своите постижения. 

Над 50 компании бяха отличени в надпреварата, която показа, че дори и в година на пандемия, постигането на „зелени“ цели и корпоративни стратегии не е пренебрегнато. 

Голямата награда за първи път грабнаха ЛИДЛ България, които получиха още няколко първи места в отделните категории.

Сред отговорните бизнеси и организации, имаше също общини, неправителствени структури, а също и медиите със свои зелени инициативи.

За десетото си поредно участие в конкурса с наградата Дълголетие в устойчивите зелени политики беше отличена УКО БЪЛГАРИЯ, които взеха награди в още две категории.

В Автоиндустрия, транспорт и логистикапървото място беше присъдено на Бер-Хелла Термоконтрол , а вТелекомуникациина ТЕЛЕНОР БЪЛГАРИЯ.

ЧЕЗ Разпределение България са призьорите в Енергетика, воден сектор, докато вТехнологии, IT продукти и услугиотличието отиде приАкронис България.

Най-добри в категорияИндустрия и производствен секторсе оказахаАнтоан Вилл, а номер едно в Банков секторза поредна година са Българо-американска кредитна банка.

Сред Обществени организации, общини и държавни структуризлатото беше заФондация „Асоциация за развитие на София”, а в Био индустрия, зелен бизнес, бюти индустрия заАрома.

Сред най-награждаваните компании бяха Девин, Кауфланд и ЛИДЛ – всяка от тях с множество призове в различни категории на конкурса.

Най-силен проект в разделСелско стопанствопоказаха АМИТИЦА, а най-интересна Зелена инициатива в условията на пандемияСОЛВЕЙ СОДИ.

Пощенска банка са отличниците в категория Зелена CSR кампания, а Дентсу Иджис Нетуърк Българияв Зелена образователна инициатива.

Първото място за Най-зелен проект е заБЪЛГАРСКАТА ФОНДОВА БОРСА, за Най-зелен продукт е за Холсим, а за Най-зелена технология – Каолин.

Наградата Зелен офис взеха Дейта Арт Юръп, а за Безхартиен офисУниКредит Булбанк.

Призът Зелена инвестицияотиде приЗахарни заводи, а Най-зелена медия при btv Media Group.

Отличието Зелена личност, което се връчва за 10-та поредна година, но този път беше дадено посмъртно на алпинистаАтанас Скатов, който загина по-рано тази година при изкачване на К2. Неговият син Васил получи наградата по време на официалната церемония. Атанас Скатов е носител на този приз и от 2019 година.

Ето и списък на авторите и журналисти, отличени в това издание на конкурса със Зелено перо:

Предаването 100% будни на БНТ 1 – за рубриката „Отговорни“

Виктория Симеонова,

gospodari.com

Разследването за депо „Враждебна“, в което вместо строителни отпадъци се изхвърлят тонове пластмаса

Николай Марченко,

Биволъ

Разследвания по повод еко-нарушения

Светлана Трифоновска, в. “Монитор”

Материали за иновации в екологично земеделие

Велина Петкова,

Агровестник

Камен Йорданов,

блог “kamo69”

Пламена Петкова,

Агровестник

Иван Върбанов,

Нюз БГ Репортер онлайн вестник

Безцеремонна сеч на дървета в ж.к. „Дружба“ 1 по поръчка на домоуправители”

Деси Боцева,

Lupa.bg

Застрояват дюните край Камчия

Лилия Лозанова,

кореспондент на „Агровестник“

България може да бъде „Зелената градина на Европа“

Силвия Кабаиванова,

Fashion.bg

Какво е устойчива мода и защо е важна

Гергана Караилиева,

Framar.bg

ИК „Нова Загора иска да диша“ протестира пред РИОСВ – Стара Загора

Pin It on Pinterest