Мариана Печеян: Инвестициите и образованието да вървят ръка за ръка, за да имаме успешна икономика

Мариана Печеян, собственик на ВСК „Кентавър“, в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 16-ти октомври 2021 г., заяви позиции по следните теми:

Кой и защо ще загуби изборите в България?

     „Озаглавих нашия разговор „Икономиката, глупако!“ – защото го осъзна, президентът Бил Клинтън спечели изборите, но кой и защо ще загуби изборите в България?“, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Марияна Печеян отговори, че трудно може да се каже, защото още сме в началото на кампанията, а на терена има нов играч – „Продължаваме промяната“. Тепърва предстои да разберем.

Коя е Мариана Печеян?

     Мариана Печеян разказа за себе си, че от началото на 90-те години е в частния бизнес. Започнала е с продажба на индустриални стоки, каквото е и работила по време на социализма. Познава вътрешния и външния пазар, но в края на 90-те е решила, че трябва и да произвежда част от това, което продава. Оттогава са инвестирали над 65 милиона в нови машини и технологии. Работят за американската фирма „Kenna Metal“, базирана в Пенсилвания, която прави над 4 милиарда долара оборот и има 70 завода. ВСК „Кентавър“ е техният най-голям поддоставчик. Работят и с европейски компании. 99% от произведеното се изнася.

    Мариана Печеян разказа, че в края на 90-те години по време на кешовата приватизация са купили завода „Динамика“ Дряново. Тогава никой не е искал да го купи, защото е бил физически и морално остарял. През 2005 г. са подписали договор с американската компания. Сменена е цялата номенклатура и в момента произвеждат над 16 000 типа инструменти.

Значението на образованието за успешната икономика.

   „Но как успяхте?“, попита Беновска. Печеян отговори, че ключовата дума е управление. Тя продължи: „Слушам как предишните Ви събеседници се нападат един друг, но трябва да сложим приоритет върху икономиката и образованието. Образованието е изключително важно, но то върви много тежко в България. Трябва нещо коренно да се промени. Ние искаме да привлечем инвестиции, но нямаме образовани хора!“. Водещата покани Печеян да се включи в кампанията на „Радио К2“ за професионално и дуално образование. Тя отговори, че ще го направи с удоволствие. Печеян благодари на министър Вълчев, с когото е работила много добре и в МОН е имало много добри специалисти. Така са започнали дуално образование в Дряново, където техникумът е бил закрит. В момента възобновеният техникум е спечелил доста проекти и е оборудвал кабинетите си.

   „Уважаема г-жо Печеян, искам да Ви помоля засега да се включите само като духовен участник в нашата кампания за дуалното образование. Нека да видим какво направихме ние като художествен продукт, за да стимулираме младите да знаят, че мечтите се осъществяват. Това е една песен, която написахме заедно с Косьо Марков от „Тангра“, за съжаление вече покоен и с поета Александър Петров! Погледнете и ни кажете прави ли сме да мечтаем!“, продължи Беновска и пусна песента на „На прага“.

   След като изслушаха песента Печеян каза: „Браво, много хубава песен, млади хора! Аз също обичам младите хора и при нас голяма част са млади, но винаги с опита на по-възрастните, които да помагат. Ние даваме и стипендии на младите, обаче ги изпитваме при нас, тогава получават стипендия, за да се обучават както трябва!“. Тя добави, че за съжаление не всички работодателил го правят. Тук е и мястото на държавата, да подпомага дуалното образование.

   Беновска разказа: „Ние с правителството на Борисов успяхме да запалим всички министри да върнем техникумите обратно в образованието. Няма да се откажем от тази идея!“.

  Мариана Печеян каза, че трябва да се подпомагат и самите фирми да създават иновативни центрове при тях. Трябва всяка фирма производител да има такъв иновативен център за разработки на нови изделия, които да бъдат предлагани на пазара. Тя подчерта, че не трябва да бъдем само поддоставчици, но и да предлагаме нови продукти на световните пазари.

        „Чета редакционния избор на коментарите, които вървят в момента, трябва да Ви кажа, че много млади хора се интересуват как могат да кандидатстват във вашето училище, има ли свободни места при вас?“, попита Беновска. Мариана Печеян отговори, че непрекъснато търсят квалифицирани хора, а на сайта на ВСК „Кентавър“ може да се намери необходимата информация и контакти. Тя още веднъж подчерта, че искат да обучават млади хора, особено завършили инженери.

Как можем да развиваме успешно икономиката си?

    Мариана Печеян заяви, че е важно да има редовно правителство, защото има преразпределение на пазарите. Голяма част от европейските компании започват да се изтеглят от Китай, защото се вдигат цените на транспорта. Сега е моментът да привлечем чужди компании, но инвестиции и образование трябва да вървят ръка за ръка и да има връзка между средно и висше образование.

   Мариана Печеян заяви, че всеки трябва да си прави сметката, защото светът не стои на едно място. Ние трябва да гледаме как се движат развитите държави. Според нея ръстът от последните години е крайно недостатъчен и българската икономика трябва да расте поне с 7%-8% годишно.

   Печеян добави, че страните, които искат да привличат сериозни инвестиции, вече имат готови проекти, които предлагат.

Семейният хотел „Кентавър“ в Дряново.

   Мариана Печеян разказа, че хотелът е бил фалирал и се е продавал от съдия изпълнител. Тя го е закупила и разширила, защото в началото е имало само 20 стаи, което е твърде малко. Постепенно са изградени зимна градина, басейн, спа и конферентна зала. Започва и строителство на два тенис корта с твърда настилка. Хотелът е 4 звезди, има пиано бар с жива музика.

   „А защо кентавър?“, попита Беновска. Печеян каза, че идеята е била на съпруга ѝ. Бизнесът е семеен и вече и децата участват активно.

Тенисът.

   Мариана Печеян разказа, че преди години е била 3-та в ранглистата за девойки, както и 5-та в ранглистата на жените. Тенистъ е любимият ѝ спорт и много обича да играе. Заместник-председател е на УС на БФ Тенис.

Подаръците.

    Водещата подари на Печеян здрава, българска, червена ябълка, както и българско знаме. Печеян благодари и отговори: „Аз можех да не живея в България, знаете, че арменците се изселват. Обаче аз, която правя десерти, специално ще направя с грис и вземам зелената ябълка!“.

  Мариана Печеян подари на Беновска книгата на Джейсън Фрийд „Преработване. Работи умно, а не много“, както и „Как станах кмет на голям град в Исландия и промених света“. Тя обясни: „Това са забавни книги, лек жанр, но за съжаление не видях в книжарниците книги за управление нито за икономика, нито за политика. Ние страдаме от липса на управление, това е ключовата дума!“.

   Водещата подари на Печеян книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган с думите: „Понеже много зрители и слушатели идваха тук да вземат тази книга, аз я пуснах в „Хеликон“ и в „Сиела“, така че тя е достъпна! Подарявам Ви и нещо в тон с изборите – конституцията на Република България. Пожелавам Ви да я препрочетете пак и да следите нашите политици дали я спазват!“. Така завърши разговорът между Мариана Печеян и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 16-ти октомври 2021 г.  

Pin It on Pinterest