Кои са полезните играчки?

Играейки си с детски играчки малчуганите развиват въображението и креативността си, усъвършенстват фината моторика, учат се да си взаимодействат със заобикалящия ги свят и развиват логическото си мислене.

Разбира се, за да са наистина полезни, детските играчки трябва да бъдат подбирани много внимателно според възрастта на детето.

Източник снимка:pixabay.com

Полезни играчки според възрастта на малчуганите

0 – 3 месеца

Подходящите играчки през първите месеци от живота на мъничетата са играчките с прости форми и ярки цветове, които да стимулират и развиват зрението и слуха им.

Такива играчки са въртележките над кошарката, нечупливите огледала, меките плюшени играчки, меките плюшени кубчета в ярки цветове и други.

3 – 6 месеца

След като малките навършат 3 месеца започват да се опитват да слагат всичко, което могат да открият в устата си. Това е и моментът, в който покупката на играчки тип “гризалки” е изключително полезна.

Навършат ли 4 месеца мъничетата правят опити да хващат различни предмети и да ги изучават по-задълбочено. През този период някой от най-подходящите и полезни играчки за тях са различните сензорни играчки, които стимулират усещането за допир.

Това може да са играчки с различни форми и изображения, играчки, които издават звуци или такива, които при хващане и пускане издават звуци.

 6 – 9 месеца

Шестмесечните бебета се интересуват все повече от заобикалящата ги среда. На тази възраст дрънкалките, музикалните играчки, образователните и сензорните постелки са отличен избор, тъй като са не само забавни, но и подпомагат изключително много развитието им.

9 – 12 месеца

На тази възраст малките вече пълзят уверено, правят първите си опити за ходене, разбират и произнасят първите си думички и разпознават различни части на тялото си.

Полезните играчки за тази възраст са кукли, камиончета и колички за бутане, играчки за пускане и хващане, играчки за подреждане като дървени кубчета и други.

1 – 2 години

Това е възраст, в която малките са вече доста активни. Те ходят все по-уверено, разбират причинно – следствената връзка между очи и ръце и се интересуват живо от всичко, което ги заобикаля.

Играчките, които са подходящи за деца в тази възрастова група са играчки с бутони, които възпроизвеждат музика, бутащи и теглещи играчки, сортиращи форми, пъзели с 4 – 5  части, дървен конструктор с до 10 – 12 части и други.

2 – 3 години

Играта на дву и три годишните вече е доста по-целенасочена. На тази възраст малките са с развити фини двигателни умения, концентрацията им е по-голяма, а логическото им мислене е доста по-развито.

Полезните играчки за малчугани от тази възрастова група са пъзели с повече части, конструктори, интерактивни дъски, книжки с картинки, играчки за каране като тротинетки или колела за баланс, комплекти по професии и други.

3 – 5 години

Малките сладурчета на тази възраст обикновено имат много въпроси, обичат да експериментират, но най-вече обичат да играят със своите връстници. Това е моментът, в който те откриват първите си приятели и се научават да комуникират и да се забавляват, без да се налага да са плътно до родителите си.

Разбира се, това е и времето, в което развиват въображението си, превъплъщават се в различни роли и в което укрепват физиката и усъвършенстват развитието на сетивата си.

Подходящите и най-вече полезни играчки за деца от 3 до 5 годишна възраст са пъзелите, Лего или дървен конструктор с повече части, книжките за оцветяване, играчки за игри на открито, занимателни и образователни играчки и много други.

Източник снимка:pixabay.com

5 – 6 години

Децата от тази възрастова група вече са доста самостоятелни и имат собствени предпочитания към играчките, с които искат да си играят.

И все пак, ако трябва да посочим някой от играчките, които са полезни за тях на тази възраст, то това са колелата, акумулаторните коли и джипове, занаятчийските комплекти, пъзелите и конструкторите за сглобяване, настолните игри и други.

Pin It on Pinterest