Карастоянова и Алибегов: 9% ДДС за туризма е важна стъпка

Д-р Полина Карастоянова, НБТ и  Ричард Алибегов, БАЗ, в  разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заявиха позиции по следните теми:

Подаръците.

    Водещата Илиана Беновска подари на своите гости клубни тениски с думите: „Преди да ви започна да ви поканя да направим един крос, решили сме всички участници, които имаме клубни тениски „Беновска пита“, да се срещнем, вече може би има условия и да отпразнуваме началото на нещо ново!“. Тя подари и книгата с интервюто й с Ахмед Доган. Полина Карастоянова прие подаръка с думите: „С удоволствие ще си припомня мислите на д-р Ахмед Доган!“. Водещата отбеляза: „За радост или за съжаление те са все още актуални, независимо, че е голяма дистанцията на времето, когато правихме тази книга!“. Карастоянова отговори: „За радост, защото е радостно, че има все още хора, които могат да мислят и да говорят по този начин!“. Тя подари на Беновска книгата на Симеон Сакскобургготски „Една необикновена съдба“ с думите, че тя е истински урок по достойнство. Водещата благодари и отбеляза, че ще поднови поканата си към него да гостува в предаването с думите „Ваше Величество, чакам Ви да ми дойдете на гости!“. Водещата подари на своите гости и здрави български червени ябълки.

Предложението за намаляване на ставката на ДДС на 9% за туристическия бранш.

    „Сякаш влязохте в „окото на бурята“ между министър-председателя и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, вчера се прибави вицепремиера Томислав Дончев и преди това се депозира с мнение и Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в НС. Трима на един, Борисов иска данък ДДС във вашите браншове да се промени на 9%, тримата изредени преди малко са против това. Днес слушах вносителя на този закон Тома Биков, който каза, че е за данък 9%. Само че мисля, че в момента са „на трупчета“?“, попита водещата Илиана Беновска. Полина Карастоянова отговори: „Да кажем, че ситуацията изисква политическа смелост. Всяко решение, което не се харесва на приятелите на политически внимателните стъпки, разбира се, че ще бъде обструктирано!“. „Сега да питам веднага, Борисов ли очаквате да прояви политическа смелост, или под „приятелите на политически внимателните стъпки“ визирате другите, които изредих преди малко?“, попита водещата Илиана Беновска. Карастоянова отговори, че премиерът вече е проявил политическа смелост и е обявил подкрепата си за това решение и тя е много видима и ясна за всички, освен за приятелите на статуквотоТя обясни: „Разбираме, че е трудно да се администрира диференцирана ставка по ДДС и въобще всякаква данъчна динамика и промяна в средата на годината, но туризмът има нужда от подкрепа най-вече защото е онова поле, на което се срещат всички интереси. Неслучайно само преди два дни в ЕК в един и същи момент трима еврокомисари и заместник-председателят на комисията говориха за туризма, за значимостта на туризма, за това как ще бъде организиран плавният преход към туризъм, така че в България има нещо ново съвсем ясно – туризмът е ключов сектор за националната икономика и има нужда да бъде подкрепен сега с нестандартни и смели инструменти, за да може да върне обратно на икономиката в пъти добавена стойност и работни места!“.

   „Има много противници на Вашата теза, г-жо Карастоянова, сега ще влезем в съществото на аргументите, аз ще си позволя да изкажа част от тях. Г-н Алибегов, Вие как мислите, ще се осъществи ли това 9% ДДС, или ще си остане 20%?“, попита водещата Илиана Беновска. Ричард Алибегов отговори: „След разговора с г-н премиера съм сигурен, че това ще се осъществи. Винаги има някой да е против, а друг за. Вижте, диференцираната ставка в цяла Европа е факт много отдавна и това трябваше да се случи в България много отдавна. Сега тази криза подаде нещата да се случат малко по-бързо. Аз съм убеден и след разговорите, които водихме, и след аргументите, които изложихме, не мисля, че има от какво да се притесняваме това да не се случи! Това, че ще се случи по-рано е добре за туризма и за целия бизнес, защото не се знае какво ще се случи това лято, ще има ли туристи, няма ли да има, бизнесът как ще издържи“. Той добави, че ресторантьорският бизнес е бил изключително ударен от кризата, на практика този сектор все още не е отворен, защото в момента работят само 10% от капацитета на заведенията, а половината заведения в национален мащаб дори не са отворили.

Кого представляват НБТ и БАЗ?

   Водещата попита своя събеседник какво точно включва в себе си БАЗ. Той отговори, че организацията представлява ресторанти, кафенета, барове, клубове, нощни дискотеки. Той подчерта „Ние сме „ентъртеймънта“ на българския туризъм!“. На същия въпрос Карастоянова отговори, че Националният борд по туризъм е най-голямата работодателска организация в сектора и представлява обединения интерес на всички сериозни инвеститори в хотелиерския бизнес, който е многокомпонентен, в него влизат заведенията и част от софтуера на туризма, който представляват атракциите, конгресния туризъм, културния туризъм. „В целия този разговор и в елементарния въпрос дали цените ще станат по-ниски, защото ще се уеднакви ставката по ДДС, отговорът е – не е това целта!“, подчерта тя. „Националният борд по туризъм представлява „едрите риби“, ако мога така да се изразя, а малките собственици на малки семейни хотелчета и къщи за гости не са вътре, нали?“, попита водещата Илиана Беновска.  Карастоянова отговори, че е нормално в различните организации да има различен профил на участниците и добави, че НБТ е обединената платформа на големите инвеститори в сектора.

Въпросът за авторските и сродни права за музиката, която се излъчва в заведенията и хотелите.

   „Сега ми хрумва нещо, г-н Алибегов казва, че вие сте най-засегнатите от пандемията, аз мога да застъпя тезата и г-жа Карастоянова няма да е чужда, защото беше и председател на комисията по гражданско общество и медии, че и медиите сме много засегнати от това. Хрумва ми нещо, което сякаш потъва в мълчание, ето, сега имаме да плащаме лицензи, такси, такси за авторски и сродни права за произведенията, които излъчваме в ефирите и т.н., както и много други режийни разноски, заплати, осигуровки и всичко останало, което плаща един собственик на предприятие, казвам го и като собственик на малка медия – „Радио К2“. Какво стана с вашите авторски и сродни права – музиките, които излъчвате в заведенията и в хотелите, как се уреждат?“, попита водещата Илиана Беновска. Ричард Алибегов отговори, че те си плащат тези задължения. „Защото имаше една съпротива в ресторантите да може да се излъчва „Радио К2“ например, но да не плащате!“, добави водещата. Алибегов отговори: „Ние съпротивата си я имаме. Бяхме вече подготвили и съдебни искове, но дойде въпросната пандемия. Но докато се уреди всичко това ние си плащаме!“. Всички заведения, категоризирани по закона за туризма, имат договор с „Музикаутор“ и ПРОФОН.

    „Имаше една приятна хитрост, която беше измислена, музика за, не знам дали ще го нарека както си е, неоригиналните записи, например не взимаш Ед Шийрън, а взимаш някаква интерпретация на неизвестен певец?“, попита водещата Илиана Беновска. Алибегов отговори, че доказването на тази верига е много сложно и продължи, че най-вероятно ще се мине през групов съдебен иск за някои от нещата. Полина Карастоянова отговори, че при хотелите ситуацията е аналогична. Тя продължи: „Това, което беше важно да зададем като тон на комуникацията и ние го направихме в последния месец, е, че и след COVID-19 нашият живот ще продължи, трябва да се върнем към обществено-икономическите си дейности, които са естествени, които са необходими за хората, така че ние активно се готвим за откриване на летния сезон в контекста на общоевропейските и регионалните правила. В следващите 2 седмици ще бъде ясно как ще пътуваме и как ще пътуват към България!“. Тя продължи, че има две решения в подкрепа на туризма. Едното е уеднаквяването на ставката от 9% по ДДС, а другото е подкрепата за чартърните полети. Тя подчерта, че и двете предложения в първоначалния им вариант са били на ВМРО. НБТ ги е обсъдило с вицепремиера Каракачанов преди около 3 седмици и са ги подкрепили с професионални аргументи. Днес вече е факт решението на мнозинството в Народното събрание.

Ще се отрази ли намаляването на ДДС на цените в туризма?

   „Още един аргумент ще Ви кажа, много от бизнесите, заговорих преди малко за медиите, си задават въпроса защо и на нас не ни се намали ДДС на 9%. Ние предлагаме медийни услуги, рекламни услуги, каква е логиката вие да получавате, след като няма да се отрази на цените нито на консумацията, нито на престоя в хотелите?“, попита водещата Илиана Беновска. Двамата гости отговориха, че целта на това намаляване на ставката на ДДС не е тази. Алибегов отговори, че ще се запазят цените, защото те в момента растат. Водещата попита на какво основание растат. Алибегов отговори, че непрекъснато се вдигат цените на доставките към собствениците. Карастоянова обясни, че не става дума само за цени на доставки. Тя подчерта, че в момента хотелите трябва да изпълняват хигиенни и санитарни предписания, които изискват голям допълнителен ресурс. Освен това и промените в Наредба 18 са принудили инвеститорите да вложат огромен ресурс в ново технологично оборудване, в софтуер, който е много скъп. За някои от големите хотели цената на това ново оборудване е 200 000 лева. Тези инвестиции вече са направени, а Наредба 18 е отложена.

Кога ще се обсъди и гласува предложението за намаляване на ДДС на 9% за туризма?

   Водещата включи в разговора по телефона Искрен Веселинов от ВМРО и го помоли да коментира накратко какво се случва с данък 9% за туризма. Той обясни, че това предложение вече е внесено в деловодството на Народното събрание, ще се разглежда във вторник на заседание на бюджетната комисия и в сряда в пленарна зала. „Поканени ли са представителите на бизнеса на това заседание в сряда?“, попита водещата Илиана Беновска. Веселинов отговори, че самият той не отговаря за организацията, но ако има желание от страна на бизнеса да участват не вижда проблем това да се случи. На въпроса дали заседанието ще бъде открито за медиите, народният представител отговори, че заседанията на комисиите се излъчват в интернет и не се допуска масово присъствие в зала. Алибегов и Карастоянова заявиха, че са били поканени на заседанието на комисията.

   „Тоест без да влизаме в детайлите, вече споменахме за несъгласията в ГЕРБ по тази тема, ситуацията изглежда така – след заседанието на бюджетна комисия ще има нова вълна от продължаващи разговори и действия?“, попита водещата Илиана Беновска. Искрен Веселинов отговори, че след първото гласуване в сряда би могло да има „фино шлайфане“ на текстовете, които са внесени. Освен за туризма, данък от 9% ДДС се предвижда и за продажбата на книги. Двете предложения ще се гледат заедно.

Очакват ли намаляването на ДДС за туризма да се приеме и готвят ли протести, ако това не се случи?

    „Важно е да продължим разговора, защото по отношение на решението за ставката на ДДС има индикации, че може и да настъпи промяна и тези индикации са видими. Виждаме една изключителна мобилизация в медиите на говорители против това решение. Факт е, че в Народното събрание, от опита ми като народен представител мога да кажа, когато се внесат няколко законопроекта по една и съща тема, това предполага известна несигурност в крайния вариант!“, заяви Полина Карастоянова.

   „Аз мисля, че до сряда или четвъртък вече ще знаем накъде са отишли нещата, но аз съм убеден, че г-н премиерът има политическата воля и ще го направи!“, заяви Ричард Алибегов. „Имате ли кураж, сила и ресурс да вземете да „дръпнете“ едни протести, както се прави често, за да надделеете?“, попита водещата Илиана Беновска. Ричард Алибегов отговори, че в момента няма смисъл от протести, защото има диалог. Полина Карастоянова отговори, че инструментът на протеста трябва да се използва тогава, когато липсва чуваемост. „В момента ние водим диалог, макар и не винаги да стигаме до решенията, които очакваме. Аз споменах, че има две неща, които са на масата и са особено важни!“, завърши Полина Карастоянова участието си в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 17-ти май 2020 година.

Pin It on Pinterest