Бизнес

Какви функции изпълняват различните строителни машини?

Колко хора минават покрай строителна площадка, без да забележат присъствието на тези масивни машини, които често са жълти на цвят и се използват за различни задачи? Повечето хора също така не знаят за какво всъщност се използва всяко от тези превозни средства. За ефективна намеса на строителната площадка са необходими тежки машини за обработка на почвата, преместване на материали или полагане на пластове настилка. Без значение дали става въпрос за жилищно строителство или за масивни ремонтни дейности като хидроизолация, топлоизолация или някакъв друг вид саниране на сгради или просто транспортирането на строителни материали за хидроизолация. Кои са най-типичните видове строителна техника и каква функция изпълнява всяка от тях? В следващите редове ще ви запознаем с различните видове строителна техника и тяхното приложение.

Различните видове строителна техника

Поради своите функции и многобройните предимства, които предлагат по отношение на производителността, строителните машини преобладават сред работните инструменти на един строителен, ремонтен, развиващ се, обект за разрушаване или обект за благоустрояване.

Строителните машини са разделени на 11 категории въз основа на тяхната роля:

Машини за уплътняване: багери, товарачи, багери-товарачи, съчленени самосвали, компактори, всички с маса ≤ 6 тона.

Добивна техника, която се придвижва последователно, като например лопати и багери с маса над 6 тона.

Самоходните сондажни машини са машини, които се движат последователно.

Багерите за пътни релси са примери за машини, които се движат последователно по пътни релси.

Багерите над 6 тона и колесните товарачи са движещи се товарни машини.

Булдозерите и гъсеничните товарачи над 6 тона са допълнителни движещи се приспособителни машини.

Самоходните грейдери са алтернативни движещи се изравнителни машини.

Уплътнители и уплътнители с гребло, които тежат повече от 6 тона.

Транспортно оборудване: трактори с мощност над 100 конски сили, съчленени самосвали над 6 тона и самосвали.

Мотокарите са машини, които могат да се справят с всякакви терени.

Извън производството: преместване, товарене и разтоварване на машина за експеримент или демонстрация.

По-голямата част от тези машини са машини за земни работи, чиято основна функция е да променят релефа на дадена земя чрез засипване или разчистване.

Булдозерът е изключително важен инструмент за строителството.

Поради своята мощност и възможности за изравняване на терена, той се нарежда сред най-съществените строителни инструменти. Представлява мощен и голям трактор със силен преден нож, пред който нищо не може да устои, монтиран върху гъсенични колела или гуми. Когато острието е спуснато, то подравнява земята, като я изстъргва, за да избутва материалите. Въпреки това той позволява транспортирането на материали, когато е във високо положение. Булдозерът се използва допълнително за събаряне, обезлесяване, отстраняване на горния слой на почвата и бутане на скрепери.

Bobcat или мини товарач

Този модел товарач е умален и компактен. На по-малките строителни площадки и в градските райони, професионалистите в строителния бранш го предпочитат. Той се използва за товарене, преместване и разтоварване на материали точно както по-големия си събрат. Въпреки това фактът, че това превозно средство може да бъде свързано с различни аксесоари, включително свредел, нож, вилица, кофа или дори хидравличен чук, го прави много адаптивен. Важно е да отбележим и ниската цена на резервните части за Bobcat и за мини товарачите като цяло. В резултат на това, минитоварачът бързо печели популярност като строителен инструмент поради многобройните си възможности, които включват разрушаване, раздробяване и различни задачи по земни работи и изкопни работи.

Строително оборудване и неговата функция: скрепер

Това е частта от оборудването, която най-добре характеризира значителните земни работи. То позволява извличането и транспортирането на насипни материали на средни разстояния. Разполага с товарна кутия с чекмедже, която прониква в земята и я подравнява, като работи подобно на екстракционно ренде.

По-голямата част от моделите скрепери се нуждаят от помощта на булдозер за бутане при товарене. Последният осигурява енергията, необходима за извличане на материала. Освен това, трябва да се отбележи, че скреперите позволяват по-добра възвръщаемост от багерите и товарните самосвали.

Багер: инструмент за строителство, който се радва на голямо търсене

Поради своята универсалност това е машина, без която по принцип не може да се мине на един обект за земни работи. Известен е също като хидравлична механична лопата и може да бъде разпознат по дългото си рамо, което е закрепено към кула, която може да се върти на 360 градуса. Цялата сглобка е монтирана на шаси с релси или гуми. Използва се за преместване на тежки материали и е еднакво ефективна както за разчистване, така и за копаене на дупки. Може да демонстрира какво умее и на строителна площадка. Подобно на канализацционните работи, тази машина може да се използва за пробиване или изкопаване на траншеи.

Малките багери, известни още като минибагери или средни багери, се използват на компактни обекти.

Мощен и харесван товарач

Доста харесвана част от оборудването за земни работи е товарачът. Той се движи на мощни гуми или гъсенични колела и има кофа отпред, която дава възможност за преместване на много материал. Той се използва при различни задачи, включително разчистване или засипване, обработка (товарене и разтоварване), разрушаване, изграждане на пътища и озеленяване.

Той се трансформира в багер-товарач, когато е прикачен към багер.

Между товарача и багера се намира багер-товарачът.

Това устройство съчетава в себе си функциите на багер и колесен товарач. Въпреки че лопатата отзад е малка и недостатъчна за използване на големи строителни обекти, тази приспособима машина е мечта за търговците в строителството, когато става въпрос за намаляване на разходите.

Компактор или парен валяк

Това е типична много тежка строителна машина, чиято функция е да изглажда и уплътнява дадена повърхност, като например покритието на релсов път. Тя уплътнява слоевете материал чрез вибрации, като им придава определена консистенция, благодарение на един или понякога два цилиндъра, известни като топки, които функционират едновременно като колела. Уплътнителите с вибриращи плочи са ръчно теглени модели, които са подходящи за пространства, недостъпни за по-големи моторизирани модели.

Грейдер

Тази машина за обществено ползване попада в категорията машини за регулиране. Всъщност грейдерът дава възможност да се променя височината на слоевете материали, които изграждат настилката или земята, благодарение на голям нож, който може да се върти. Понякога той може да има предно острие и метални зъби (рипер) отпред за прорязване на плътни повърхности.

Самосвал

Това е голяма строителна машина с транспортна функция. Тя може да се адаптира към всякакъв вид терен, когато е монтирана на гуми или гъсенични колела, а големият ѝ капацитет ѝ позволява да премества тежки товари и материали. Той е еднакво ценен както в кариерите и мините, така и на строителните площадки. Съществуват две разновидности: съчленени самосвали и твърди самосвали (оборудвани със самосвална каросерия). На строителните площадки обаче има и компактни модели (мини самосвали), които могат да се придвижват из градовете, или в тесни пространства.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest