Бизнес

Как Twitch популяризира онлайн игрите

Популярната стрийминг платформа Twitch е сред най-посещаваните социални мрежи от геймърите. За „скромния“ си над 10-годишен опит, Twitch се превърна не просто в мрежа за споделяне на съдържание. Услугата израсна до влиятелна интернет платформа, способна да поведе тенденциите в света на онлайн игрите, и да обедини хора от различни краища на света с общи интереси и страсти. Ето и няколко начина, чрез които Twitch популяризира гейминга и затвърди позициите си като най-добрата социална мрежа в гейминг средите.

Най-голямата общност за игри

Twitch промени социалната структура на игрите и даде възможност на хората с еднакви интереси и забавления да се свързват помежду си, да комуникират, а и да се учат едни от други. Освен да показват уменията и постиженията си в дадена игра, стриймърите често използват каналите си, за да споделят опит и знания с аудиторията си. Това е добър начин за новаците да проследят пряко играта на професионалните играчи и да натрупат нови умения в различни гейминг направления като видео игри, електронни спортове или онлайн покер.

Платформата помага на геймърите да се борят със стереотипите и доказва, че игрите не са просто забавление, а изискват умения и постоянство. Едно от популярните лица в онлайн покера Лекс Велдхюис се занимава с играта на карти повече от 18 години и за него това е не просто хоби, а професия. Лекс стриймва всяка своя ръка в Twitch и твърди, че това го кара да гледа на покера с други очи. Благодарение на възможностите за стрийминг, подобни игри, които се считат за индивидуална дейност, стават по-социални от всякога.

Освен да следите стриймовете на любимите си играчи, вече може да разговаряте с тях и в зоната за дискусии „Community Room“. Освен за потребителите на Twitch, тази стая е изключително полезна и за разработчиците и представителите на индустрията на игрите, тъй като им позволява да разберат кои са най-обсъжданите и харесваните игри и в кои направления могат да се насочат и развиват.

Мощен маркетинг инструмент

Говорейки за индустрията, именно Twitch е мястото, където новините за нови игри се разпространяват най-бързо. През февруари 2019 г. EA пусна Apex Legends в Twitch без предварително съобщение или реклама. В резултат на това, в рамките на 24 часа играта привлече над 2,5 милиона играчи и повече от 25 милиона до края на първата си седмица. Играта също така генерира повече гледани часове от всяка друга игра в Twitch през седмицата на стартиране.

Разбира се, трудно е да се прогнозира как би стартирала без използването на Twitch, но това показва потенциала на мрежата като основен маркетингов канал за нови игри. Платформата предлага набор от нетрадиционни маркетингови възможности и партньорства с популярни играчи. Хората в Twitch не искат да видят банер или реклама на дадена игра, а да проследят как любимите им стриймъри играят на нея и да чуят техните впечатления.

Twitch събития

Друг начин за популяризирането на игри в Twitch е чрез специални събития, които привличат вниманието на публиката и повишават интереса към сървърите на определено студио. Компаниите създават специални канали за големите събития в игралната индустрия и така ги правят лесно достъпни за широката аудитория. Така играчите могат да разбират всичко пряко от източника и не се налага да чакат официални прес съобщения или да търсят сами информация за предстоящи рилийзи. 

Възход на мултиплейъра

Когато разглеждате най-популярните заглавия в Twitch, можете да забележите една обща тенденция: всички те са мултиплейър игри или включват мултиплейър елементи. Възходът на мултиплейъра отчасти се дължи на лесния достъп до високоскоростна интернет връзка и разпространението на безплатни за достъп игри. 

Стриймърите на Twitch обаче също играят важна роля в популяризирането на игри с мултиплейър възможности. Дори игри, предназначени за един играч, вече имат някаква форма на мултиплейър съдържание, за да се конкурират за вниманието и ангажираността на играчите. 

Онлайн мултиплейърът на Grand Theft Auto V — първоначално ролева игра за един играч — е една от най-гледаните игри в Twitch и продължава да носи огромни печалби, които съперничат на новоизлезлите заглавия. Това оформя бъдещето на игрите и им дава нов облик и насоченост, повлиян пряко от реалните потребители и играчи.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest