InteliFresh 2020 отваря пътя пред родни плодове и зеленчуци

Третото издание на форума събира над 300 производители, търговци и експерти от шест държави

Международен форум на 31 януари 2020 в ИнтерЕкспоЦентър – Софияще представи устойчиви решения за повишаване на производството на качествени български плодове и зеленчуци и увеличаване на продажбите им на местния и международния пазари.

Следвайки мотото си „От градината до щанда“, третото издание на InteliFresh – 2020 ще срещне производителите на плодове и зеленчуци с големите търговски вериги, български и чужди търговци и преработватели, както и с доказани доставчици на технологии и услуги в тази сфера.

Повече от 67% от асортимента в основните хранителни категории в основните български вериги са българско производство, като 64% са плодове, а зеленчуците – 57%. През последната година четири от най-големите търговски вериги у нас са изкупили повече от 111 000 тона плодове и зеленчуци от български производители. Според ИнтелиАгро – организаторите на форума – потенциалът на българските производители е много по-голям и InteliFresh 2020има амбицията да помогне за положителен обрат в този сектор.

Форумът ще предложи дискусии за предизвикателства пред сектора; пазарния потенциал в Европа; най-новите сортове плодове и зеленчуци, разработени от водещи италиански и холандски звена; за успешните модели в оранжерийното производство; перспективите пред отглеждането на череши и сливи за преработка; както и отглеждането на лешници като бизнес алтернатива. За първи път на InteliFresh 2020 бъде представено маркетингово проучване на потребителските нагласи при покупката на пресни плодове и зеленчуци.

Форумът бързо се превърна във водещо място за бизнес. На предишните две издания всеки пети участник е успял да осъществи сделка вследствие на InteliFresh.

Събитието се организира от Фондация ИнтелиАгро с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия. Нидерландия е един от важните търговски и икономически партньори на България, като традиционно силни са земеделските отношения между двете страни. През 2018 година износът за Нидерландия е над 774 млн. евро. Това е ръст от 17% в сравнение с предходната година. Страната се нарежда на осмо място по износ и на девето – по внос сред търговските партньори на България.

Участието вInteliFresh 2020 е само с предварителна регистрация, която върви наwww.agroevents.euдо 27 януари.

Pin It on Pinterest