InnoEnergy търси следващите успешни стратъпи в най-големия регионален конкурс за стартиращи компании PowerUp!

EIT InnoEnergy търси следващите компании „еднорози“ в Централна и Източна Европа, a крайният срок за подаване на заявления е 5 март 2020

За шеста поредна година стартира най-големият конкурс PowerUp!, организиран от европейката организация EIT InnoEnergy – най-голямото публично частно партньорство в ЕС в сферата на устойчивите енергии. Състезанието дава възможност на всички предприемачи в сферата на устойчивата енергия, мобилността, чистия въздух, чистите и интелигентни технологии и умните градове, да участват в едно от най-престижните състезания в Централна и Източна Европа. Компаниите, които са избрани да участват в програмата на InnoEnergy, ще могат да получат подкрепа в подобрението на продуктите им, развитие и пилотни проекти, стратегии за комерсиализация, въвеждане и разширяване на международния пазар и допълнителни възможности за финансиране. Участниците ще получат достъп до партньорската мрежа на InnoEnergy и възможност за колаборация с ключови компании. Големият победител ще получи и възможността да се присъедини към престижната акселераторска програма Highway® на организатора на конкурса. Програмата Highway® има за цел да разработи нови проекти и да ги адаптира към европейския пазар. Участниците в програмата, могат да очакват подкрепа в широк кръг от теми: от правна защита и защита на интелектуалната собственост, през дизайн, до гъвкава методология и др.

Всички желаещи да се включат в най-голямото състезаниe в сферата на чистата енергия и умни градове, могат да го направят на платформата на PowerUp! Първият етап започва с подаването на проекти от 15 януари до 5 март 2020 г. Всички допуснати до втори кръг, ще бъдат уведомени по мейл и поканени на национален Bootcamp, за да представят своите проекти. Последният етап от конкурса е избирането на 14 финалисти от 17 май до 3 юни като най-добрите стартъпи ще се срещнат в Краков за големия финал на състезанието и ще бъдат обявени на сайта на конкурса. Големият победител ще получи награда в размер на 50 000 евро, участникът класирал се на второ място – 10 000 евро, а за третата награда са предвидени 5 000 евро.

Предизвикателството PowerUp! е възможност за организации от Централна и Източна Европа да станат следващата компания „еднорог“ (стартъпи, достигнали и надхвърлили стойност от 1 млрд. долара.) в портфолиото на InnoEnergy. Конкурсът е отворен за предприемачи от всички етапи на развитие. Няма значение дали имате само идея, търсите следващия си клиент или планирате разширяване на пазара. Тематичните области са енергия, мобилност, чисти технологии и интелигентни градове, но предизвикателството е отворено и за всички идеи извън рамките.

Европейската организация InnoEnergy е най-голямото публично частно партньорство в Европейския съюз в сферата на устойчивата енергия. Компанията се грижи за устойчиво развитие на енергията като подпомагат приемането на нови технологии без риск. InnoEnergy също обединява 430 ключови играчи от 18 страни, които имат индиректен достъп до 150 милиона потребители на енергия. Един от най-добрите примери за инвестиции на InnoEnergy е Northvolt, най-големият производител на литиево-йонни батерии в Европа, с текуща оценка от 1,6 милиарда евро. В началото на 2016 г., преди да бъдат утвърдена компания, двама бивши ръководители на Tesla, Питър Карлсон и Паоло Черути, се обръщат към InnoEnergy за подкрепа. Northvolt е насочен към технологични постижения, захранвани от чиста енергия., за разлика от азиатските конвенционални съоръжение за производство на батерии. Наскоро Northvolt събра 350 милиона евро от Европейската инвестиционна банка и в момента строи двете най-големи фабрики за батерии за зелена енергия Northvolt Ett в Skellefteá, близо до Арктическия кръг и Northvolt Zwei, в Долна Саксония.

За шеста поредна година Клийнтех България е национален партньор и координатор на конкурса за България. За всякакви въпроси относно конкурса PowerUp!, можете да се обръщате към координатора за PowerUp! от страна на Клийнтех България – Ели Щерева: eli@cleantech.bg.

За да участвате в предизвикателството PowerUp!, трябва да подадете заявлението си до 5 март 2020 на сайта на InnoEnergy: https://powerup.innoenergy.com

Pin It on Pinterest