Бизнес

Инж. Любомир Спасов: Асен Василев за 5-ти път каня на среща да каже “Бобов дол” и “Брикел” как ще затвори

инж. Любомир Спасов, директор на  ТЕЦ „Бобов дол“, в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 9-ти април 2022 г., заяви позиции по следните теми:   

Планът за възстановяване и устойчивост; Затваряне на ТЕЦ “Бобов дол”; Алтернативни горива 

“Инж. Спасов, видяхте ли изявлението на Урсула фон дер Лайен, когато връчи на министър-председателя Петков плана за възстановяване и устойчивост? Видяхте ли частта за енергетиката? Какви изводи могат да се направят?” започна разговора Беновска. Спасов каза, че няма точка, в която пише, че определени централи трябва да бъдат затворени на определена дата, която да е по-ранна от заложените в плана. Беновска отбеляза, че Унгария, Чехия, Словения обжалват това предложение на ЕК за затваряне на въглищните централи и докато не се реши този въпрос, това не е осъществим процес. Спасов заяви, че не е добра идея да се затварят тези централи, предвид ситуацията в Европа и няма гаранция, че доставките на природен газ ще бъдат достатъчно сигурни, цената е твърде висока, а най-сигурният ресурс за енергия за момента са въглищата. Беновска отбеляза, че Асен Василев е двигателят на това да за затварят ТЕЦ “Бобов дол”, “Брикел”, ДБ искат да затворят ТЕЦ “Варна”, писани са писма от “Бобов дол” и “Брикел” до НС, до президента, до премиера. Спасов отговори, че писмата са били препратени към министерството на енергетиката, тази седмица са имали среща със заместник-министрите и от разговора, който са проведи, се е разбрало, че никъде не са заложени дати или клаузи ТЕЦ “Бобов дол” да бъде затворен, извън условията, които са поставени за всички и би трябвало всички ТЕЦ-ове да вървят едновременно в посока намаляване на емисии и постепенно преминаване към алтернативни горива. Беновска отбеляза, че това вече се случва в ТЕЦ “Бобов дол”. 

Директорът на ТЕЦ “Бобов дол” заяви, че работят по идеи, заложени в плана, повече от 1 година – алтернативни горива – водород, фотоволтаици, биогаз. Инж. Спасов отбеляза, че чакат разрешение за строеж на фотоволтаици, проектът е готов и е въпрос на седмици да започне проектът. Допълнително в проекта е включен монтаж на инсталация за добив на водород, която е с мощност 330 кг/час, 18,5 мегавата електроенергия. Спасов добави, че има депозирано инвестиционно намерение за изграждане на централа на биогаз с обща мощност 9 мегавата и капацитет за преработка на сто тона биомаса за денонощие. Директорът на ТЕЦ “Бобов дол” каза, че имат и проект за природен газ и водород, газови турбини, заедно с парагазова турбина. “Вървим в една посока, която в момента се задава с плана, пък ние сме 1 година преди това” уточни Спасов. 

“Защо се появи разнобой между Кирил Петков и Асен Василев около 100-те дни на Промяната? Тогава се получиха разнопосочни изявления – трябва ли да се затварят “Брикел” и “Бобов дол”, или не?” попита Беновска и пожела да изгледат коментара на “Беновска пита” от 26-ти март. 

Беновска: Г-н Кирил Петков, каква е „благата вест“ за Родината ни от 100-те дни управление на „Промяната“? 

Навършиха се 100 дни правителство на Промяната, начело с Кирил Петков. 

Кирил Петков: Вече 100 дни задържаме цените на тока. От вчера, даже, няма зелен сертификат. 100 дни по-късно поредната криза е овладяна, но не защото просто така се случи, а заради голямата работа, извършена от здравните власти. Приехме бюджет, който за пръв път е истински бюджет на растежа. Започна и войната в Украйна. Във външната политика станахме предвидим партньор в ЕС и НАТО. Говорим в един глас с нашите съюзници, предоставяме хуманитарни помощи, отзовахме 10 руски шпиони. 
Планът за възстановяване и устойчивост е технически завършен и ще бъде подписан в следващите три седмици. Благодарение на работата на кабинета, вече не се предвижда спешно затваряне на нашите въглищни централи. 

А, дали e така?! Кой ще ни каже?! 

Щото, пък, Асен Василев – финансовото „гуру“ на Петков – иска да закрие ТЕЦ-овете „Бобов дол“ и „Брикел“ точно заради НПВУ. 

Асен Василев: Единственият ангажимент, който сме поели е да се затворят ТЕЦ-овете, които не отговарят на екологичните стандарти. Нашата информация е, че не отговарят „Брикел“ и Бобов дол“. Те почти не работят. 

А, дали е така?! Кой ще ни каже?! 

Защото и „пазачът“ на тока,  Станислав Тодоров, заяви: „Бобов дол“ и „Брикел“ са частни. Съдбата им е в техни ръце! Без КЕВР. 

Станислав Тодоров: Бобов дол и Брикел са частни. Съдба им е в техни ръце! Без КЕВР. 

На заседанието на парламентарната комисия по енергетика от 23 март 2022 г., излъчено директно в  youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz,  Илиана Беновска и народният представител от ДПС Рамадан Аталай зададоха въпроси на председателя на КЕВР Станислав Тодоров за огласеното от финансовото  вице Асен Василев да закрие ТЕЦ-овете „Бобов дол“ и „Брикел“. 

Ето какво попитаха Аталай и Беновска: 

Рамадан Аталай: Вицепремиерът каза, че ще закрива топлоелектрически централи, имайте предвид „Бобов дол“ и „Брикел“. Като отчитате всички тези количества, които досега сте ползвали от „Бобов дол“ и това, което  евентуално в газовия сектор, което няма да получите през „Булгаргаз“, доколко ще влияе върху цената на топлофикациите, защото те ползват газ? Знам и отговорите, които ще ми отговорите! Моята идея е дано Вие да отправите правилното послание към министър-председателя и по-големия министър-председател Асен Василев, че не е тяхна работа да се намесват в енергетиката! 

В отговора си председателят на КЕВР Станислав Тодоров не засегна темата за намерението на Асен Василев да закрие ТЕЦ-овете „Брикел“ и „Бобов дол“. Беновска помоли Тодоров да каже мнението си, но председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски не ѝ даде думата. Ето какво се случи: 

Илиана Беновска: Прощавайте, може ли да отговорите за „Бобов дол“ и „Брикел“, интересува ни нас, журналистите! 

Радослав Рибарски: Не можете, г-жо Беновска, въпроси задават депутатите! 

Илиана Беновска: Да, но г-н Аталай зададе въпрос за „Брикел“ и „Бобов дол“! 

Радослав Рибарски: Г-жо Беновска, моля Ви! 

След заседанието на комисията Беновска зададе въпроси на председателя на КЕВР Станислав Тодоров. Ето неговите отговори: 

Илиана Беновска: Здравейте, г-н Тодоров! Бихте ли коментирал призивите на Асен Василев да закрие ТЕЦ-овете „Бобов дол“ и „Брикел“? Как ще се отрази това на енергийния микс и на националната сигурност? 

Станислав Тодоров: Думите на министър Василев няма да мога да коментирам! Това, което мога да коментирам, е, че за да имаме свободен и еднакъв пазар на всички участници – всички участници трябва да отговарят на същите изисквания! 

Илиана Беновска: Не, това хубаво! Но Асен Василев го обяви публично, че иска да се закрият „Бобов дол“ и „Брикел“! Не знам какъв е критерият, коментирано ли е с Вас това? 

Станислав Тодоров: В качеството на регулатор не мога да коментирам плановете на правителството! 

Илиана Беновска: А енергийният микс, как ще се оформи, ако се закрият тези две централи? Нали знаете, че едната обезпечава София с електроенергия, а другата Източна България! 

Станислав Тодоров: Нито „Бобов дол“, нито „Брикел“ участват в енергийния микс на регулиран пазар! 

Илиана Беновска: А обезпечаването на електроенергия за София, за Гълъбово и този регион? 

Станислав Тодоров: Това е въпрос към ЕСО! 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest