Илиян Терзиев: Имаме 3500 готови проекта за саниране

iнж. Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите, в  разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заяви позиции по следните теми:

Срещата на Строителната камара с кабинета през изминалата седмица и поставените въпроси.

    „Имахте знакова среща с министър-председателя, със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството, с министъра на финансите, какво беше в спешен порядък онова, което трябваше да решите тази седмица?“, попита водещата Илиана Беновска. Илиян Терзиев отговори: „Спешният порядък на нашата среща беше в това, че искахме да заявим, че искаме да работим, а не да висим на опашките за безработни! Отново преговорихме строителната програма, отново наблегнахме на най-важните неща от бизнеса, за които се говори, за инфраструктурата, за санирането, за някои проблеми, които идват при нас от коронавируса, разбира се и за Закона за шума!“.

   „Да Ви задам любимия въпрос на опозицията, вие от Камарата на строителите в България сте в голямата си част големи предприемачи, изпълнявате големи поръчки и получавате доста средства за тяхното осъществяване, защото така би следвало да бъде, но вие ли сте от онези с „тлъстинките“, които ще оцелеят?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че в Строителната камара членуват около 5500 фирми и 200 000  работещи, между 12% и 15% от тези хора не са на строителни обекти, останалите са работници, строителни мениджъри, технически ръководители и продължи: „Не искам да влизам в този махленски спор за „мазнинката от тавата“, но ще Ви кажа, че от тези 5500 фирми около 85%-90% са малки и средни фирми. Винаги я е имало тази полемика в нашата камара за отношенията между големи и малки. Искам още един път да Ви кажа, че голямата фирма без малката фирма нищо не струва и ако няма малки фирми, които да поемат съответните парчета от така наречената „мазнинка“, няма как да се случи, сиреч всички тези хора участват в разпределението на тези средства. И още нещо много важно –  в строителния продукт над 60%-65% е стойността на материалите, което означава, че от тази „мазнинка“ 65% отива за производство на строителни материали, строителна продукция и около 10% отива за механизация. Сиреч „мазнинката“ не е толкова голяма, която остава, както се шири на ляво и на дясно!“.

Включването на фирми от Камарата на строителите чрез безвъзмезден труд в изграждането на водопровода за Перник.

   „Аз не исках да Ви въведа в обяснителен режим, защото човек все пак трябва да изкарва и печалба от труда си, ако работи и качествено това изобщо е безспорно, но хайде да помислим по следния начин, строителите се включихте активно още преди да избухне тази пандемия от коронавируса, когато в края на есента, началото на зимата се оказа, че настъпва водна криза в Перник. Там камарата, доколкото помня, се включихте абсолютно на доброволни начала и безплатно. Какво свършихте?“, попита водещата Илиана Беновска. Илиян Терзиев отговори, че самият тръбопровод е извършен от държавна фирма, имало е 4 по-малки обекта, които са били изпълнени от фирми от Камарата на строителите абсолютно безвъзмездно и безплатно. Той уточни, че уговорката е била строителните материали да се платят от държавата, е трудът е бил предоставен напълно безплатно. „Кандидатстваха 65 фирми и първият по право е първи по ред, 5 фирми от тези 65 получиха правото да дадат своя безплатен дан в този проект!“, добави председателят на Камарата на строителите.

Мярката 60/40. Задържането на работната ръка.

    „Тази мярка 60/40 касае ли ви вас от строителния бранш, има спор между работодатели и правителство дали да не е 80/20 или 100/0?“, попита водещата Илиана Беновска. Илиян Терзиев отговори, че почти няма средна и голяма фирма от бранша, която да се е възползвала от тази мярка. Той продължи, че около 25 000 строителни работници са се прибрали от чужбина. „Винаги сме имали недостиг на такива служители и даже нашата борба е да запазим тези хора и да останат в България, така че вместо да работят навън за подобни пари, за каквито се работи в България, да останат при нас! При нас винаги проблемът с квалифицираната работна ръка е бил много голям!“, обясни Терзиев. Той изрази и надежда, че задаващата се криза ще накара някои инвеститори да влязат по-бързо в България.

   „Това е една политика, която се коментира и в световен мащаб, защото има едно препозициониране на много от инвестициите с европейски, американски пък даже и руски характер, които се бяха насочили към изтока, към Китай и други държави, сега може би ще има едно „ретро“ към Европа, ако мога така да се изразя. Но назначавате ли в момента нови работници?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че по принцип назначават и добави, че кризата с коронавируса е дала нов поглед дали някои неща не биха могли да се направят с по-малък ресурс от хора. Той уточни, че не говори за работата на самите обекти, а за офисите.

Големите обекти, в които участват фирми от Камарата на строителите.

    „Кои са големите обекти, опозицията отново ви заяде, че правителството дава пари за саниране, които би следвало да бъдат дадени за други дейности, също продължава строителството на магистрали, на газопровод и т.н. Кои са големите проекти, в които Строителната камара със свои представители участва?“, попита водещата Илиана Беновска. Илиян Терзиев отговори, че фирми от камарата участват във всички изброени обекти. Той обясни, че проектите могат да бъдат разделени на 4 части. В първата част влиза пътната инфраструктура. Втората група включва водния цикъл, а случаят с Перник е доказал, че един водопровод може да бъде изграден за изключително кратко време, стига да има обединение и желание за работа. Третата група проекти са свързани със санирането. Терзиев отбеляза: „Ако направим една ретроспекция на направеното досега, тя показва, че може за много бързо време да се изплати, да не говорим за комфорта, при който живеят хората. Плюсът при нас е, че всички други държави тепърва трябва да започнат да правят проектите, а ние в момента имаме около 3500 проекта, които са готови и могат да започнат веднага! Нашето желание от камарата е да предложим на правителството да не може фирма да вземе повече от 2 проекта, за да няма разни приказки, можем да гарантираме в камарата, че големите фирми няма да „пипнат“ от него и това са за малките и средните фирми, защото това са сериозни обекти, не са кой знае колко трудни, има много малко видове работа, които се правят и стига да се финансират правилно и по правилния път, те ще доведат до една много сериозна заетост за хората от малките и средните фирми, да не говорим, че ще има и съответния ефект като качество на живот на хората!“.

Законът за шума.

    „Чувствате ли се от Строителната камара като прагматичен, няма да кажа политически победител, близо 2 години вие водите и по медии, и юридически спор с автора на промените в Закона за шума Валери Симеонов, настоящ заместник-председател на Народното събрание? Аз се опитах да се свържа с него, писах му, но явно вече не съм в обсега на неговото внимание, така че г-н Симеонов, не ми се сърдете, Вие отсъствате тук, ако искате да отговорите, заповядайте! Но предприемачът Александър Ваклин, който е член на вашите ръководни органи на камарата, спечели на последна инстанция във ВАС делото със Софийска община за шума, което означава, че конструирането на този закон не е било съвсем законосъобразно!“, попита водещата Илиана Беновска. Илиян Терзиев отговори: „Ние не искаме да тормозим хората с шум, който е над дадено ниво, ние искаме просто този закон да бъде така направен, че с неговия правилник да е ясно кое е шум, защото първоначалната редакция за шума казваше така – всяка строително-монтажна дейност е шум. Това означава и боядисването с четка у вас! Разбира се аз казвам фрапантен случай, но съм имал случай на мой обект, когато е подаден сигнал, идва полиция и казва, че трябва да спрем. Моите работници работят на фасадата и правят шпакловка на топлоизолация – шумът от автомобилите от улицата е 5 пъти по-силен! Но ние бяхме подготвени, имахме шумомер и казахме – ела сега да видиш колко шумят нашите хора на метър и половина и колко шуми улицата. Но все пак ние бяхме преди около месец при г-н Симеонов, той ни прие с разбиране, каза, че ще се опита да го поправи, но в никакъв случай не иска да го отмени. Ние не искаме това, ние искаме да има правила за работа! Искаме да вдигнем държавата, може би ще се наложи в следващите години да работим на две или три смени, но ще потърпим малко!“.

Дарителската дейност на Камарата на строителите.

    „Каква е дарителската политика, вижда се, че по-богатите хора даряват? Какво дарява Камарата на строителите в България и колко?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че членове на камарата са дарили около 1,2 милиона за медицинска техника. „Направихме го по малко по-обратен начин, обадихме се на няколко клиники и болници, попитахме ги конкретно какво им е необходимо и го направихме! Не искам да се връщам, че в момента тече една кампания по която искаме да реставрираме базиликата в Плиска. Преди това направихме Цари Мали град. Наш колега възстанови църквата в Ямбол. Много неща правим, на училища даряваме, на старчески домове, но това не е най-важното!“, обясни той. „Така е, дарителството трябва да е тих процес, с който не се „фука“! Дарителят го прави от сърце!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Илиян Терзиев отговори: „За мен най-важното е следното и това в камарата е закон откакто аз съм там – Строителната камара вече не дарява, даряват фирмите, които са в камарата! Ако искаш да даряваш, даваш собствените си пари. Много е лесно да даваш чужди пари и да казваш „аз съм най-великият“ с парите на хората, които членуват!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 3-ти май 2020 година.

Pin It on Pinterest