Huawei ви кани на изложба на Владимир Карамазов, Костадин Кръстев – Коко, и Александра Караджова

От 26 януари до 5 февруари 2022 година галерията на улица „Оборище“ 5 е домакин на изложбата “Open for more Art” – експозиция на фотографии, изцяло заснети за премиерата в България на водещия смартфон в мобилната фотография – Huawei P50 Pro, част от серията P50, която включва още и сгъваемия Huawei P50 Pocket.

В проекта, който комбинира студийна, стрийт, травъл и репортажна фотография, участват Костадин Кръстев–Коко, Владимир Карамазов, и Александра Караджова. Те разполагаха с 10 дни да превърнат идеите си в кадри, които всеки може да разгледа в работното време на галерията.

Владимир Карамазов (https://www.instagram.com/vkaramazovphotos/) е едно от най-ярките имена в българското кино и театър, но освен чрез изключителното си актьорско майсторство, от няколко години се опитва да покаже, както сам казва, „света – така, както го вижда през своите очи“, и на езика на фотографията. “Интересуват ме човешките истории и исках да видя дали с един телефон ще мога да ги предам  така, както с фотоапарат. Оказа се, че мога, и че в някои случаи дори е по-удобно“, споделя той за откриването на изложбата.

Родопите са една от любимите му сцени, на които, като истински артист, подготвя и режисира кадри, с които печели редица награди и публикации в реномирани международни медии. Кадърът “Душата на детето“, заснет с Huawei P50 Pro и включен в изложбата, веднага е публикуван на сайта на италианския Vogue.

Героят от снимката показва голям артистичен талант, след нея се записва в театрална школа и е много вероятно да го видим скоро и на екран.

Гарата, сама по себе си, е герой в сесията на Владо Карамазов, за която той използва истински димки и свой приятел.  

„Huawei P50 Pro разполага с някои много мощни функции, една от които е за снимане на бързодвижещи се обекти. С нея направих снимка на една кросова писта, на момчета, които хвърчат с бясна скорост. При това снимката е на залез слънце, слънцето е срещу телефона. Доста малко камери с цени над 7-8 хиляди лева могат с лекота да направят това.“, е част от историята зад кадъра „Приятелска писта“.


Александра Караджова (https://www.instagram.com/lostinayaland/) пък е една от най-интересните млади надежди в областта на любителската фотография – момиче с огромен кураж и желание да опознае целия свят с помощта на камерата си. За предизвикателството с Huawei P50 Pro тя посещава за първи път Португалия и на изложбата ще видите по-характерни и по-лични картини от пътешествието й там. „Тръгнах с една идея, бих казала фикс идея, да снимам сърфисти, но все пак в Португалия сега също е зима и планът ми не вървеше точно, както го бях замислила. И тогава се запитах защо се фокусирам върху предварителния план, като съм заобиколена от толкова интересни и различни неща. Така просто се разходих, трябваха ми 10 минути да се отпусна, и направих цяла репортажна серия, разказва толкова много. Експериментирах изцяло с черно-бялата камера, а най-хубавото нещо да снимаш такава история с телефон, е, че можеш да се доближиш много до хората, да ги уловиш в естествената им среда и емоция, от работата край морето до късната прическа след това.“

Разбира се, Португалия е една от многото чудесни дестинации, чиято цветност и светлина ни провокират да ги улавяме в кадри. А на изложбата ще видите и нея самата пред камерата – кадри, получени в резултат на случайна среща с местен фотограф, който й казва „За да можеш да снимаш хора, трябва самата ти да можеш да застанеш пред камера“.

Изложбата включва и една много нежна студийна фотосесия на Костадин Кръстев-Коко (https://www.instagram.com/koko_krastev/) – един от най-талантливите и награждавани модни фотографи в България. Пред неговата камера са заставали най-красивите жени и мъже на България и най-големите ни родни звезди. С невероятен усет и поглед за красотата във всичките й форми, неговият съвет е „Търсете и откривайте красотата и там, където най-малко очаквате“…

Серията Scent of Petals е една картинна история на жената и цветята, която не може да се разкаже с думи. Тя говори много повече в принтове, само за част от които загатваме тук:

Изложбата „Open for More Art” показва общо 24 фотографии на тримата фотографи. Тя е отворена за посетители, със свободен вход, до 5 февруари, а един от тях може да спечели и новообявените безжични слушалки с арт дизайн във форма на червило – HUAWEI FreeBuds Lipstick. За целта трябва да се снима пред любимия си кадър от изложбата, да сподели снимката и да се тагне от локацията.

Повече информация за инициативата може да намерите тук.

Pin It on Pinterest