Гневни работници от ТЕЦ „Марица 3“: На Борислав Сандов не му се е налагало да мисли как ще изкара прехраната си

Кой подведе клетите работници или как смяната на настроения, само за час, подлага на риск бъдещето на заетите в ТЕЦ „Марица 3“ и енергийния сектор.

„Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов пак ни излъга, че браншът ще бъде чут и че ще се възстанови работата на ТЕЦ „Марица 3″. Не искат да ни приемат на среща, не искат да проверят изпълнението на предписанията, дадени от РИОСВ-Хасково и МОСВ, а взимат решения за нашата съдба зад гърба ни!“ недоволстват служители от централата. Работниците изразиха възмущение от отношението на държавните органи към енергийния сектор и желанието умишлено и без основание дружеството да продължи да бъде затворено, въпреки няколкото писма-покани, отправени от ръководството на предприятието до институциите да се установи на място дали ТЕЦ „Марица 3“ работи изцяло в нормите.

Вместо спазване на поетите ангажименти и предприемане на адекватни действия от страна на държавата за справяне с кризата в енергийния сектор, само час след позволението за пускане на централата, Министът Сандов издаде нова заповед за отмяна на това решение. Отново без основание!

„Смятаме, че това е изцяло умишлен акт, за да се спре днешният протест. С него целяхме да бъдем чути. Институциите отказаха мирно да говорят с нас. Не ни чуха в понеделник, а днес се подиграха с нас. Дойдохме им на крака с едничката надежда да говорим, да се борим за прехраната си, за правото си на труд.“ споделиха обезкуражени служители.

„Омръзна ни да слушаме как само ние замърсяваме. Защо днес г-н Сандов не обясни от къде е било завишението на емисиите на серен диоксид през последните две седмици, когато бяхме запечатани?“ питат още работници.

„Категорично се противопоставяме на всякакво затваряне на централата. Омръзна ни да получаваме обещания, а след това да научаваме от телевизора напълно различни неща.“ допълват още от дружеството.

Духът от бутилката е изпуснат. „Ние искаме единствено да работим! Показахме, че знаем как да защитаваме правата си! Смятаме да го покажем отново!“ категорични са работниците.

Те заявиха, че министърът трябва да се срамува от поведението си.

„Силно се надяваме да ни се даде шанс да работим и своеволни изказвания, които не се оповават на истини, да спрат най-накрая.“ коментираха служители.

Целенасочено и умишлено с всеки изминал ден се убива гражданското общество в България. То се сформира с години и се руши само за часове. Няма как да е иначе, когато хората не вярват на нито една институция или система у нас. Държавата ни все повече заприличва на сцена, извадена от сериала „Наркос“ и за това главните виновници са самите политици… Нови лица зад маски, със стари и познати навици и нрави. В България има една финансово-политическа „аристокрация“, която има корени от преди 1989-та. Днес тя продължава да властва и да казва какво да се случи и как да се случи и отново потърпевш остава именно обикновеният народ…

Pin It on Pinterest