FORBES представи първия си брой след завръщането си на българския пазар

Първата корица на изданието е с Васил Терзиев от Телерик

FORBES България представи първия си брой след завръщането си в България, като събра на специално събитие представители на бизнеса, рекламната индустрия и медиите. На корицата на изданието е съоснователят на софтуерната компания „Телерик“ и „Телерик академия“ Васил Терзиев, който има инвестиции като бизнес ангел в над 40 компании. Първият брой е посветен на успеха, иновативните компании и българските знаменитости.

Основната роля на изданието ще бъде да търси, показва и насърчава предприемаческия дух, добрите бизнес практики и филантропията, да представя бизнеса в позитивна и вдъхновяваща светлина, която да помага на българите да следват мечтите си и да търсят щастието и успеха. Философията му стъпва на думите на основателя на световното издание, Б.Ч. Форбс, който още в първия брой на FORBES през 1917 г., споделя вярването, че „бизнесът е създаден, за да произвежда щастие, а не за да трупа милиони”.

През юли беше обявено, че FORBES се завръща в България с нов издател – „Българска бизнес медия“ с директор на компанията и главен редактор на списанието Йордан Матеев. Той основава „Фондация за насърчаване на предприемачеството“ и създава „Българска бизнес медия“ като дъщерно дружество, с което кандидатства и получава правото да издава българското издание на списанието.

Ключов в този процес е изборът на правилния модел на финансиране на FORBES, който осигурява редакционна независимост, финансова устойчивост, влияние и доверие. „Структурирах бизнеса като социално предприемачество“, сподели Йордан Матеев пред своите гости. „Основах Фондацията, защото вярвам във филантропията и знам, че има достатъчно много почтени успешни български предприемачи, които споделят философията и ценностите на бранда, осъзнават нуждата в България от един етичен, независим и влиятелен FORBES, вярват ми и са готови да помогнат с дарения за осъществяване на неговата мисия.“

Матеев беше категоричен: „Собствениците на българския FORBES сте вие – читателите, партньорите, рекламодателите, спонсорите, дарителите, бизнес героите в нашите истории.“

Васил Терзиев, който е на корицата на октомврийския брой на списанието, пожела на екипа на FORBES България да продължават да бъдат платформата в България, която показва добрите примери и вдъхновява българите да се занимават с предприемачество.

Събитието виртуално посети и председателят и главен редактор на FORBES Media Стийв Форбс, който се обърна към гостите със специално записано видео послание. Той насочи вниманието към това колко е важна историческата роля на списанието: „От 1917 г. брандът FORBES се бори за правото на бизнеса да успява, твърдо подкрепяме свободното движение на капитали, свободните пазари, свободната търговия, ниските данъци и по-малкото регулации. Вярваме, че предприемаческият капитализъм ще направи света по-проспериращо място.“

Форбс поздрави и новия български екип на списанието: „Специални благодарности към издателя на българския FORBES Йордан Матеев и неговия прекрасен екип. Вярвам, че ролята на Йордан за насърчаване на предприемаческия дух и за подобряване на бизнес средата в България е от решаващо значение за страната. Затова съм сигурен, че FORBES България е в добри ръце. Много благодаря на всички партньори и успешни предприемачи, които подкрепят FORBES България.“

Джъстин Фрийдман, временно изпълняващ длъжността посланик на САЩ в България също поздрави гостите на събитието и сподели: „Радвам се, че списание FORBES, което има дълга и успешна традиция в сферата на бизнес журналистиката в Съединените щати, ще излиза отново в България. Надявам се, че FORBES България ще бъде положителен пример за независимите и професионални медии в България. Свободата на словото и свободата на печата са излючително важни компоненти на жизнените, функциониращи демокрации по целия свят.“.

Българското издание си поставя амбициозни цели – относително бързо разрастване на екипа, което ще позволи навлизането в дълбочина във всички сектори на българската икономика. Така ще се увеличи и делът на българското съдържание в списанието, броят и стойността на събитията организирани от FORBES, например бизнес наградите и годишната среща „30 под 30“. От изданието планират в началото на 2020 г. да стартират своето онлайн издание, а скоро след това да разширят платформите си с подкасти и телевизионни формати.

FORBES България ще има тираж от 10 хиляди броя. Над 70% от съдържанието ще бъде местно и ще включва провокативни коментари и вдъхновяващи бизнес истории за успешни, влиятелни и иновативни предприемачи, инвеститори и водещи мениджъри.

Pin It on Pinterest