Бизнес

Фирма от Тракия икономическа зона започна национална кампания „Чиста България“

14 тона отпадъци събраха доброволци за 10 дни в зона Раковски

„Чиста България!“ Под това мото членове на „Ханон Системс“ /Hanon Systems/ – южнокорейската фирма, която има завод за производство и доставка на помпени системи за автомобилната индустрия в зона Раковски, част от Тракия икономическа зона /ТИЗ/, дадоха старт на 18 октомври 2021 г. на своята национална инициатива за почистване на страната. В първия от „зелените дни“ група от 14 души, от машинен оператор до висш мениджмънт, събра 200 чувала с отпадъци и ги натрупа на входа на индустриалната зона, за да визуализира за всички хора какво се случва с природата ни. За 10 дни грамадата от боклуци нарасна на над 1 500 чувала.

Екипът на „Клъстер Тракия икономическа зона“ подкрепи инициативата и организира „зелен ден“ на 29 октомври в зона Раковски, в който се включиха и служителите от логистичния център на немската Кауфланд и от завода на канадската „Zobele by KDC/one“. „Само преди месец от „Дзобеле България“ се присъединихме към милионите доброволци по целия свят за Световния ден за почистване на 18-ти септември“, припомниха от фирмата. За тях това е добър начин за насърчаване на фирмените ценности като грижа за околната среда и благосъстояние на хората, а и екипът им има традиция да чисти района около завода редовно.

„Пластмасови изделия, строителни материали, бидони, гуми са част от „трофеите“, които открихме при почистването на терена около новия логистичен център на Кауфланд“, посочи Емил Димитров, ръководител направление „Логистика“ в Kaufland България. Неговият екип добави още една „зелена“ опция към „зелената“ инициатива и опазването на природата – събираха боклука в биоразградими торби.

На 5 ноември с техника ще почистим и отводнителния канал, който в момента е пълен с отпадъци, за да не затрудни дейността на фирмите в зона Раковски покачването на водата“, допълни г-н Димитров. 

Кампанията „Чиста България!“ ще продължи и в другите части на Тракия икономическа зона, ще обхване и принадлежащите общини“, каза Катя Стайкова, директор на „Клъстер Тракия икономическа зона“. „Изключително сме благодарни на Дитер Емерт, управител на „Ханон Системс“, и неговият екип, които запалиха искрата. Заедно ще раздухаме огъня на „Чиста България“! За по-малко от 2 седмици те почистиха 1.2 кв. км площ и 18 км пътища в и около индустриална зона Раковски. От Община Раковски, която вчера извози отпадъците, съобщиха, че събраният за 10 дни боклук е 14 тона“, конкретизира Стайкова. Тя добави, че „Ханон Системс“ разшири обхвата на кампанията и 2 дни чисти парк „Лаута“ и близките междублокови пространства, както и бреговете на река Марица в близост до Гребната база в Пловдив. Чрез кампанията „Чиста България“ вече са събрани общо над 2 000 чувала с боклук

„За много колеги това е един нов поглед към страната, никой от нас не очакваше такова тежко замърсяване. Стотици, предимно шофьори на камиони, минават дневно и вече почистените площи отново се замърсяват. Това показва, че хората са свикнали да се отървават от боклука си, като използват прозореца на колата или камиона и смятат природата за естествен кош за отпадъци“, коментира г-н Емерт.

На 5-тия ден на кампанията е открито незаконно сметище, в който изхвърлят отпадъци строителни фирми и жители от близкото село Стряма. Тогава инициаторите на „Чиста България“ алармират националните телевизии. БНТ, бТВ и Нова телевизия излъчиха репортажи, след които отговорните органи дадоха предписание на Община Раковски до 8 ноември да премахне сметището.

„Чрез инициативата „Чиста България“ искаме да променим мисленето и навиците на хората. ПРИРОДАТА НЕ ТРЯБВА ДА Е КОШЧЕ ЗА ОТПАДЪЦИ и хората трябва да разберат, че няма кой да чисти след тях. На първо място на замърсителя трябва да се напомня ежедневно за необходимостта България да бъде чиста. Това може да стане чрез ежедневни тв и радиопрограми, медии и пътни знаци, които да предупреждават да не се изхвърлят отпадъци сред природата. Българските закони предоставят достатъчно възможности за наказания и глоби. Българското министерство на екологията трябва да се съсредоточи много повече върху този вид престъпни деяния срещу природата. Инициативата „Чиста България“ търси активни поддръжници навсякъде в страната – в медии, държавни и общински власти, и в българското общество“, обръща се към всички Дитер Емерт.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest