Финтех компаниите, част от Програмата за иновации на Visa в България, представиха своите иновативни решения на Demo Day

Десет стартъпа демонстрираха своите постижения по време на технологичния форум DigitalK

Програмата за иновации на Visa в България (Visa Innovation Program), реализирана в сътрудничество с Eleven Ventures, организира първия си Demo Day като част от тазгодишния DigitalK. Събитието се проведе през втория ден на един от най-големите технологични форуми в региона на Югоизточна Европа.

Стартъпите от първата кохорта Cashwave, LogSentinel, Notolytix, Payhawk и Reloyalty, заедно с компаниите от втората кохорта Boleron, eCollect, Iris Solutions, NewPay, PayByFace, представиха своите иновативни решения. Те демонстрираха напредъка си при популяризирането на своите продукти и услуги по време на Програмата и своя потенциал за трансформиране на платежната екосистема. В момента някои от тях стартират пилотни проекти с водещи банки в България и региона. Други са се ориентирали към разширяване в Европа, отваряне на офиси в Централна, Източна и Западна Европа. Останалите си партнират с международни компании или са в процес на набиране на средства.

Финтех компаниите, част от Програмата за иновации на Visa в България, са:

  • Cashwave – облачна платформа за електронни ваучери и виртуални гифт карти за стимулиране и възнаграждение на служителите
  • LogSentinel – компанията предоставя решения за информационна сигурност, базирани на блокчейн
  • Notolytix – софтуерна платформа за мониторинг на риска, превенция на измами и пране на пари (AML) във финансовата индустрия
  • Payhawk – софтуерно решение за автоматизирано управление на разходите на малкия и среден бизнес с корпоративни платежни карти
  • Reloyalty – напълно автоматизирана платформа за управление на лоялни програми за малкия и среден бизнес
  • Boleron – първата изцяло дигитална платформа за застраховки в България
  • eCollect – решение за автоматизирано управление на фирмени вземания, което обработва фактури, изисква плащания и правни събирания
  • Iris Solutions –първата PSD2 сертифицирана компания в страната, предоставяща open banking решения на финансови институции и финтех компании
  • NewPay – компанията предоставя алтернативен разплащателен метод, позволяващ незабавно финансиране на продукти с възможност за разсрочено плащане
  • PayByFace – стартъп, предлагащ платформа за обработка на биометрични разплащания, която позволява на клиентите да правят разплащания с технология за лицево разпознаване. В момента те разработват пилотен проект с Райфайзен Банк.

„Вярваме, че сътрудничеството е ключът към иновациите. Чрез партньорството си с финтех компаниите можем да продължим да оформяме бъдещето на търговията и да развиваме света на разплащанията. По време на първия Demo Day на Програмата имахме възможността да се запознаем с най-добрите български финтех таланти. Щастливи сме, че Програмата за иновации на Visa им предостави множество възможности, сред които партньорство с водещи банки, разширяване на бизнеса им в Европа и набиране на инвестиции в подкрепа на тяхното разрастване. Програмата продължи със силен втори сезон, тази година приветствахме първите си две международни финтех компании – една от Румъния и една от Швейцария и постигнахме целта си да привлечем стартъп компания, която е основана от жена. Още на ранен етап забелязахме осезаеми резултати от втората кохорта стартъпи. Също така, се радваме, че се появиха колаборации между финтех компаниите, които са част от Програмата за Visa, което е ярка демонстрация на партньорския характер на Програмата. Оставаме отдадени на подкрепата си за иновациите в България и в региона“, каза Севдалина Василева, генерален мениджър на Visa за България, Гърция и Кипър.

Започнала през 2018 г. като сътрудничество между Visa и Eleven, Visa Innovation Program използва възможностите на българските финтех компании, за да предоставя решения на пазарните предизвикателства и да продължи да формира бъдещето на разплащанията и търговията. В рамките на партньорството стартъпите получават достъп до технологичната инфраструктура на Visa, глобалната й мрежа и опит в областта на финтех технологиите, и ресурсите и ноу-хауто на Eleven за развитие на стартъп компании. Те имат за цел да насърчат разрастването и да отключат потенциала на финтех компаниите за трансформиране на начина, по който плащаме и получаваме плащания.

Някои от ключовите резултати от втората кохорта са: 4 успешно протичащи proof of concept (доказване на концепцията – PoC) и 4 предстоящи, които се очаква да започнат до края на 2020 г. в партньорство с Visa, банкови и небанкови институции. В допълнение, вторият сезон се оказа много ползотворен за сътрудничество между стартъпите, общо 3 PoC вече се осъществяват между компании от Програмата.

Зад успеха на втората кохорта стоят над 25 стратегически срещи с повече от 35 ръководители от Visa и партньорски банки, 22 спринта по методологията дизайн мислене и 150+ часа менторство от експерти.

„В Югоизточна Европа, включително и в България, се раждат компании с голям потенциал да променят финансовата система в това число и начина, по който плащаме и приемаме плащания. Нашата роля е да ускорим този процес като фасилитираме колаборацията между младите, гъвкави и дръзки финтех стартъпи от региона и финансовите институции с нужда от иновативен подход“, коментира Даниел Томов, управляващ партньор в Eleven.

Като участници в програмата, компаниите получават подкрепа от най-добрите специалисти в областта на разплащания и имат възможност да се свържат с партньорските банки на Visa. Стартъпите могат да използват платформата за разработчици на Visa (VDP), да доказват концепции (PoC) и да развиват пилотни проекти с глобалната партньорска мрежа на Visa от банки и търговци. Целият процес се ръководи от design thinking методологията на Visa и се осъществява от екипа на Eleven, съставен от експерти в тази област и партньори в сферата на проучванията. Те помагат на компаниите да развиват бързо своите продукти и да се разрастват стратегически.

Pin It on Pinterest