Бизнес

Енергийният преход от въглища към чиста енергия в България ще се извърши с участието на американски експерти 

Всички енергийни мощности в България са строени във времена, в които сме разчитали основно на опита на инженери и специалисти от бившия СССР. Както въглищните централи, така и важният за енергийната сигурност АЕЦ Козлодуй използват и до днес почти изцяло руски съоръжения.

Но десетки години след построяването им ситуацията е съвсем различна и се промени още по-драстично, най-вече след началото на войната в Украйна. След 1990 година и краха на тоталитаризма руските технологии в Източна Европа постепенно се заменят от европейски,американски, китайски и южнокорейски съвременни и надеждни технологични решения от ново поколение. Инвазията в Украйна и наложените на Руската Федерация санкции ускорява изключително много тези процеси по чисто обективни причини.

В края на миналата година се появи новината, че на българския енергиен пазар влиза голяматакомпания от Съединените щати  „УлтимейтЕнерджи Инвестмънт“. Беше обявено, че американският конгломерат се е включил в собствеността на дружества като ТЕЦ Бобов Дол и Брикел, които са в началото на своята енергийна трансформация.

Компанията Ултимейт Енерджи Инвестмънт притежава впечатляващ опит в популяризирането на възприемането на политики за чиста енергия от Правителството на САЩ. Зад компанията стой Уилям Лойри, който през годините организира редица енергийни конференции във Вашингтон на тема производство на по-чиста енергия, най-значимата от които е Международната конференция за възобновяема енергия във Вашингтон, организирана с подкрепата на Президента Джордж Уокър Буш. Лично Президентът Бил Клинтънвключи Уилям Лойри в Глобалната му инициатива, чийто основен приоритет е международното развитие на чистата енергия.

Защо американски компании искат да развиват проекти за чиста енергия именно в България?

Много големи американски компании избират да инвестират време и пари в България, тъй като за тях страната ни представлява все още млад и неразработен пазар за зелена енергия. Настоящите условия в много електроцентрали в България създават предпочитан пазар за инвеститорите и за навлизане и утвърждаване на новите съвременни технологии, достъпни в САЩ.

Според американските компании въвеждането на зелена енергия в българските електроцентрали е необходимо и важно условие за подобряване на околната среда.

С помощта на опита и експертизата на подобни компании много български централи ще могат да приложат успешно доказани световни практики при въвеждането на зелени технологии.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest