Едва 24% от котките у нас са кастрирани

За първи път в България PURINA® PRO PLAN® реализира проучване за нагласите на стопаните на котки спрямо кастрацията

Мненията за и против кастрацията на котката будят различни спорове, но до този момент нямаше ясна статистика кои преобладават, както и от какво са породени. Затова PURINA® PRO PLAN® съвместно с GfK България реализират проучване1 за нагласите към процедурата, проведено сред стопани на котки през март-април 2020 г. Проектът е част от дългосрочната мисия на бранда да се грижи за здравето на мъркащите любимци.

А данните посочват, че приблизително 28% от българите са приютили в дома си котка, но едва 24% от котките у нас са кастрирани. Собствениците на кастрирани котки обикновено са по-млади (15-29 или 30-39г.), живеят в София или големите градове и отглеждат само един любимец. Обикновено по-младите хора предпочитат да кастрират домашния си любимец предимно с превантивна цел. 60% от стопаните на некастрирани котки посочват процедурата като ненужна, a 33% я приемат дори за проява на жестокост.

За собствениците на кастрирани котки основна причина да се вземе решение за кастрация е превенцията на нежелано поколение (посочват 46% от тях), както и промяна в поведението на котката (споменато от 36%) – намаляване на тревожността, маркирането на територията, изчезване от дома и пр. Третата най-честа причина е препоръката на ветеринарния лекар (при 24%), като специалистите препоръчват котките да се кастрират, за да бъдат предпазени от множество заболявания, особено при женските. За 23% от собствениците на кастрирани котки, това е възможност значително да се подобри здравето и да се удължи живота на котката.

По-възрастните хора (60+) и семейства с деца се въздържат от кастрацията на домашния любимец, но и по-често се грижат за повече от една котка. Хората над 60 г. са предимно от малки населени места и котката им живее извън дома или има възможност да излиза навън по всяко време. 28% от собствениците на котки, които не са кастрирани, смятат, че кастрацията променя природата на животното и затова не биха я направили. Сред причините за отхвърляне на процедурата се появяват и финансовите съображения – 12% посочват, че кастрацията е скъпа за тях.

6% се притесняват от затлъстяване след процедурата. Ветеринарните лекари също отчитат такава промяна, затова и препоръчват специализирани храни след кастрация – избор на 57% от собствениците на кастрирани котки. Такава е храната PURINA® PRO PLAN®, разработена от ветеринарни лекари и експерти в храненето, която осигурява едновременно храна и защита. Благодарение на формулата OPTIRENTAL® с антиоксиданти, аргинин и омега 3 мастни киселини, тя помага за поддържането здрави бъбреци и на идеално телесно тегло, като предотвратява затлъстяването.

Ценните резултати от проучването помагат наPURINA® PRO PLAN® и на ветеринарните лекари да открият темите, за които хората нямат достатъчно информация, с която да вземат своето решение за кастрацията на домашния любимец. По този начин и информационната кампания на бранда за ползите от кастрацията ще успее да адресира най-често срещаните митове за процедурата и да помогне на собствениците да вземат своето информирано решение.

1 GfK omnibus, национално представително проучване сред българите 15+, n = 2000, теренна работа, проведена през март (преки лични интервта, n = 1000) и април (онлайн + телефонни интервюта, n = 1000)

Pin It on Pinterest