Дропшипинг – Счетоводство и Данъци

С развитието на технологиите и възможностите които ни предлага съвременният свят, все повече започват да се преобразяват и начините на правене на бизнес.

Една голяма част от процесите преминават „он-лайн“ , като заедно с това интернет и възможностите, които той предлага, стават неизменна част от нашето ежедневие. В изминалите няколко години особенно, добре това се вижда, в стремглавият ръст, който бележи он-лайн търговията. Интересен факт е, че световната пандемия COVID 19, нанесе съкрушителни удари на множество световни бизнеси и икономики, но същевременно повлия изключително благоприятно в развитието на електронната търговия и засили още повече нейният пазарен дял. Според статистическите проучвания през 2021г. се очаква, в световен мащаб, посредством електронната търговия, да бъдат генерирани продажби надвишаващи 4.9 трилиона долара, като 71% от купувачите смятат, че ще получат по-добра сделка онлайн, отколкото във физически магазин. Самата он-лайн търговия разбира се има най-различни проявления и начини за нейното осъществяване. Една от възходящите тендинции през последните години свързани с този сектор е развитието на т.нар. Дропшипинг или Търговия с безналични стоки. Основното предимство на този модел е сравнително ниската инвестиция, с която може да се стартира и разбира се факта, че търговеца не е необходимо да „затваря“ предварително определена сума пари в закупуването на стоки и формирането на т.нар. складова наличност.

Тъй като в мрежата има много източници, които обясняват какво представлява самият модел и как можете да стартирате такъв вид бизнес, тук няма да обясняваме това подробно, а ще се спрем на един не по-малко важен аспект от дейността, за който има сравнително по-малко информация, а именно – Счетоводната и данъчната страна на този вид бизнес. Какво трябва да знаете за да можете да сте спокойни от това, че всичко, което правите е законово издържано, а не извършвате, било и неволно, нарушения, които биха ви стрували доста скъпо на един последващ етап.

Предлагаме ви синтезирано ръководство, в което са събрани най-важните моменти свързани със Счетоводното отчитане и Данъчното облагане на този тип дейност. Най общо в него ще намерите отговори на следните въпроси:

  1. Какви са основните аспекти при извършването на тази дейност?
  2. Трябва ли да регистрирате фирма за да извършвате Дропшипинг търговия и каква точно?
  3. Ако имате фирма нужно ли е да е регистрирана по ДДС и какво следва от това?
  4. Какво представлява VAT номера, който трябва да добавяте, когато си създавате акаунти?
  5. Кога е нужно да се осигурявате и какви осигуровки ще дължите?
  6. Как ще се отчитат приходите и разходите от дейността ви?
  7. Какви данъци ще дължите?
  8. Каква информация за направените поръчки ще е нужно да съхранявате и да предоставяте?
  9. Имате ли нужда от счетоводител и как може да си предавате необходимата информация?

Можете да направите поръчка на ръководството от ТУК

Pin It on Pinterest