Бизнес

Беновска/Зоров/Проданов: Меморандум-надлъгване с Денков? Зоров/Проданов: Ще изпълняват!

Димитър Зоров, НСГБ и Илия Проданов, НАЗП, вече НЕ съветник на МЗ Вътев – Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 23.09.2023 г. 

Защо Илия Проданов вече не е съветник на министъра на земеделието?

   „Защо вече сте Не съветник на министъра на земеделието Вътев?“, попита водещата Илиана Беновска. Илиян Проданов отговори, че решението да стане съветник на министъра е било колективно на асоциацията. Решението вече да не е съветник също е колективно. Заради протестите не е било съвместимо едното с другото.

Протестът на аграрния сектор и обвиненията към тях за политизация.

   „Какво се случи тази седмица? Имаше хиляди обвинения, че сте изнудвали правителството, че протестът е политизиран, че е инспириран от политици, че Борисов бил докарал, незнайно защо, тракторите в София, че Делян Пеевски се застъпвал за вас. Съсловието се раздели на две, че „богатите никога не плачат“, ако мога така да се изразя, г-н Зоров, защото винаги големите изплуват над водата, а проблемите остават за по-малките. Казвам го доста разговорно, но сега вие отговорете по-същество!“, попита водещата. Димитър Зоров отговори: „Какво значи богати? В ситуацията като сегашната производството в селскостопанския сектор, особено в животновъдството, е на загуба! Това го казва и министъра, това го потвърждават и държавните органи. Когато имаш повече животни и всяко животно е на загуба, това означава ли, че хората с повече животни ще изплуват? Напротив, те първи ще се удавят! И ако говорим за разпределение на помощите, защото субсидия вече е мръсна дума, но това са необходими средства, които все пак да остават ниско под водата за неудавилите се български земеделски стопани. Защото, когато навсякъде около теб в ЕС те заобикалят със силно субсидирани конкуренти, например в съседна Гърция за царевица получават 55 евро на декар, тоест 5 пъти колкото България! Дали ние сме префинансирани, или ни се подава по малко, колкото да не паднем на дъното. Вижте, това е европейска политика и българския потребител трябва да знае, че ние не сме против да има субсидиране и подпомагане в ЕС, но това да става за всички страни, както с европейски, така и с национални средства. И тогава да борим конкурентоспособността. Но аз Ви гарантирам, че на третия месец европейските фермери ще приключат в тази надпревара с фермерите от Русия, Казахстан, Украйна, други страни от Северна и Южна Америка. Това е пътят, който е избрала Европа и ние не трябва да укоряваме и срамуваме, а трябва да искаме, както искаме изравняване на тези подпомагания, за да може българите да консумират храни, които се произвеждат на тази територия! Защото медиците са казали, че когато консумираш храни, които са произведени на място, където живееш, е най-приспособена и най-подходяща. Затова нека да не спекулираме с неща като – „излязоха едни хора, които искат едни пари и правителството е притиснато“! Няма такова нещо! Даже тези хора много издържаха. Тези проблеми не са от 3 месеца или 6 месеца, те са от години! И всеки замазва, подхвърля, подава по едно залъче. А европейската политика е създадена така – по-добре да са 350 милиона, колкото е населението на ЕС, с по-балансирани цени, да гинат едни 20 милиона фермери, защото толкова са фермерите в ЕС, и когато много започнат да реват, ние ще им подхвърлим по някакви трохички!“.

   „Г-н Зоров, да Ви обясня защо Ви „врътнах ключето“, ако мога така да се изразя, защото адски се възмутих! Няма да крия моето отношение, акад. Денков, когато се опита да преговаря с вас, накрая по повод на това дали ви е нарекъл „терористи“ и защо си е позволил, той каза следното, цитирам дословно – „ Ако някой се е почувствал засегнат от моите думи, те не са насочени към тях, аз съм готов да се извиня. Но има други, и аз не виждам за какво да се извинявам, това са тези, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи, които бяха дадени през последните години, с които помощи от ЕС и бюджета те си построиха вили, купиха си яхти скъпи коли и голяма част от тези хора в момента са в сърцето на организацията на този протест. На тях не виждам за какво да се извинявам! И моят призив към хората от аграрния сектор е през следващите дни да решат в коя от тези две групи искат да участват!“. Ето затова Ви „врътнах ключето“ да кажете богатите плачат ли. Защото тази постановка я говори официалния орган на държавата, министър-председателя!“, обясни Беновска. Димитър Зоров отговори, че според него политиците са популисти и не разбират същината на проблема. Според него през годините България е получила милиарди за субсидии от ЕС, но и много средства е загубила. Той заяви: „Тези средства са изчислени или на глава животно, или на хектар земя. Извинявайте, но ако един земеделски производител получава 20 или 30 лева на декар в България, а в Гърция получава 80 или 100 лева, то кой е човекът, който получава повече пари? А това, че си купуват коли, в това няма нищо срамно. Ние не трябва да сме клошари, както се опитват да настроят населението. Ако някой има 20 трактора и всеки един от тях е от 600 000 лева нагоре, ами каквато и кола да си купи, тя е по-евтина от една от машините му. Но когато човек работи повече земя, когато има повече животни, тогава абсолютната сума става повече. Но тя в никакъв случай на единица площ или на глава животно не е повече от тази на малките. Напротив, на хектар земя и на глава животно, както е в момента, малкият производител получава повече!“.

   Илия Проданов заяви, че що се отнася до обвиненията за политизация на протеста, то зърнопроизводителите бягат от тази тема и изобщо не искат протестът да политизиран. Той продължи: „Протестът е изцяло земеделски, справедлив и с ясни и конкретни искания. Имаше опасност в един момент политиката да вземе връх, но земеделците показахме една диалогичност, показахме възможност да вземем правилните решения, защото ние най-малко искаме да политизираме нашите искания! А относно акад. Денков, видя се по време на преговорите, че той се убеди, че хората, които стоят срещу него, са нормални земеделски производители!“.

   „Мислите ли, че наистина се убеди, или това беше дипломатически ход за спасяване на кожите?“, попита Беновска. Проданов отговори, че само акад. Денков си знае, а земеделските производители трябва оттук нататък да следят дали се изпълнява това, което е обещано. Земеделски протест може да се организира за 3 дни, това са го видели всички. Зоров добави, че протестът наистина е бил организиран за три дни и то без предварителен план. Той добави: „Когато е дошъл момента за оцеляването, то хората се самоорганизират! В София можеха да дойдат и 3 000 трактора, ако бяха пуснати. Даже в говедовъдния съюз имаше предложения на хора, които живеят близо до София, да си докарат и животните, както през 2009 г., помните!

Подписаният с правителството меморандум.

    „Искам да ви напомня анонса на нашия разговор, след редакционно съвещание – „Ядем боклук! И е боклук в душите ни! Земеделското надлъгване продължава ли, или?“. Хората наистина започват да съзнават, че ядем боклуци, вносни неща, аграрната България, хубавата България с прасковите, които ухаеха на праскови, доматите, които ухаеха на домати, Илия е по-малък и не помни, но ние помним! Ще ми позволите ли да пусна накратко какво включваше меморандума, за да могат и хората, които ни слушат и гледат в момента, да се ориентират, за да можем да го обсъдим по същество!“, продължи Беновска и припомни как протекоха протестите и какво включва меморандумът между правителството и земеделците:

19 септември 23-та

Премиерът акад. Николай Денков, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и министърът на финансите Асен Василев се срещнаха с контактна група от Инициативен комитет за общонационален земеделски протест.


На срещата при закрити врата присъстваха председателят на Асоциацията на земеделците Венцислав Върбанов, Цветан Цеков от Националната браншова камара „Плодове и зеленчуци“, директорът на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, Мария Степанчева, председател на Асоциация на биволовъдите в България Илия Проданов от Национална асоциация на зърнопроизводителите, Симеон Караколев от Инициативния комитет за земеделски протест и други.

20 септември 23-та

Подписа се меморандум

И Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 63 млн. лв. за 2023 г.

Димитър Зоров: Уважаеми журналисти, не трябва да търсим сензация! Днес няма победени и победители! Днес е намерен някакъв рационален баланс, който да даде глътка спокойствие на бранша и да се надяваме да преплуваме до следващата година. Така че трябва да имаме уважение към тези хора, които стоят тук всичките, и от инициативния комитет, и хората, които излязоха, и хората, които работят на полето и във фермите, и към управляващите за постигнатото днес! Затова благодарим ви!

Акад. Николай Денков: Всички печелят от подписания меморандум между правителството и земеделските производители. Подписаният меморандум между Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на земеделието и храните и Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест включва следните споразумения:

Забрана за внос на слънчоглед от Украйна до края на ноември, след което се въвежда лицензионен режим, който отчита необходимите количества на преработвателните предприятия за производствените им нужди. Ще се изработи лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица, съгласно договореното между Украйна и Европейската комисия (ЕК);

Прието е решение от ЕК за съответствие на държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“  за сумата от 150 млн. лева, а за допълнително осигурените средства в размер на 63 млн. лева е подадено уведомление, като се полагат максимални усилия за съкращаване сроковете за произнасяне от страна на ЕК до края на септември. В срок до 30.09.2023 г. ще се изплати общият размер от 213 млн. лв. Ще се изготви национална позиция за отпадане на тавана на помощта за Украйна, която да бъде приета от МС до 27.09.2023 г., и ще се проведат разговори от министър-председателя на Република България с председателя на ЕК за отпадане таваните на помощта, след което ще бъде прието решение на УС на ДФЗ за изплащане на допустимата помощ;

Земеделските стопани, подали заявление до 26.09.2023 г. по държавната помощ за компенсиране на 100% пропаднали площи, след обработване на заявленията, получават подпомагането в рамките на 3 работни дни. За останалите остава срокът за подаване до 06.10.2023 г., като те ще получат плащането след обработка на заявленията. Да се променят указанията за предоставяне на помощ в посока възможност за прихващане на изискуеми публични задължения към държавния бюджет;

Помощта по програмата de minimis за 2023 г. в размер на 47,5 млн. лева ще бъде осигурена от допълнителни средства от бюджета и ще бъде разпределена на равни части за подпомагане на най-малките производители в сектор „Животновъдство“, в това число пчелен мед, и в сектор „Растениевъдство“. Разпределянето по секторите ще бъде по методика, изработена съвместно с МЗХ. Министерството на земеделието и храните да започне разработването на комплекс от политики по браншове, които да повишат конкурентоспособността на съответния бранш и последващ план за действие;

Земеделските производители на мляко, които не могат да докажат реализация на продукция, поради внос на сухо мляко от Украйна, да получат подпомагане по интервенциите по обвързаната подкрепа на база правно основание за форсмажор и след разрешение от ЕК.

    Беновска продължи: „И така г-да, какво подписахте, преведете го на разбираем език?“. Димитър Зоров обясни, че най-деликатният въпрос е бил свързан със слънчогледа. Защото България има достатъчно слънчоглед, за да работят българските предприятия с пълен капацитет поне до март следващата година. Цената, заради ниската реколта поради засушаването, е трагична и не може да покрие и 50% от разходите на производителите. И цената на торовете, и всичко останало е два пъти по-скъпо. Що се отнася до пшеницата и другите култури, там ще бъде направен лицензионен режим. Животновъдите се интересуват от въпроса със сухото мляко от Украйна. Досега то е влизало лесно у нас през Полша и Германия. Няма как един български фермер да е конкурентен при цена на сухо мляко, която е под половината от сегашната цена в България и е на 1/3 от себестойността! „Потребителят трябва да знае с какво се сблъсква българския производител! Вие във вашия анонс казвате, че ядем боклуци. Без да сме лабораторни специалисти, но когато на твоя територия се използват нискообогатени уранови боеприпаси и са изстреляни и паднали много снаряди и ракети, дали тази продукция е с необходимите качества и съставки? Защо всички се правят на лицемерни? И може ли тази продукция да се сравнява с българската, където имаме хиляди изисквания, каквито в Украйна няма, като пестицидите? Когато искаме да правим зелена сделка в Европа, ами дайте с еднакви условия за всички, не с различен аршин! Да, виждаме, че Украйна е в затруднено положение, но достатъчно пари даде ЕС, това са пари от нашите данъци! Ние искаме равни условия и да запазим здравето на нашите потребители, защото това са нашите деца!“, категоричен бе Зоров.

    Беновска попита и Проданов: „Какво подписахте, какви са вашите очаквания? Забравих да добавя, че получавате и 63 милиона от държавния бюджет за изплащане на цялостната украинска помощ?“. Проданов обясни, че тези 63 милиона не са нови пари, а такива, които се полагат и просто държавата си изпълнява задълженията. Беновска добави: „Да Ви напомня това, което се промъква по „весели чорапи“, ако мога да се изразя на жаргон, че чакаме нотификация от ЕК!“. Димитър Зоров заяви, че по-големите производители на плодове и зеленчуци и животновъди не са получили през настоящата година нито една стотинка помощ заради войната в Украйна, защото са надхвърлили определен праг. Именно това се съдържав в подписания меморандум, че отпада този праг и тези производители трябва да си получат парите.

   Илия Проданов заяви, че решението за слънчогледа е много важно, защото България с стреми да не изнася слънчогледа, а да го преработва у нас. А при внос на украински слънчоглед щяхме да бъдем принудени да изнасяме. Важно е как изглеждат и лицензионните режими за пшеница и каква ще бъде квотата за внос на слънчоглед от Украйна. Целта е догодина, когато се прибира реколтата, да няма нито един килограм слънчоглед по складовете. „За нас, като производители, може би най-хубавото в ситуацията е, че се обединихме като сектори, че постигнахме нещо и за другите сектори, които не са зърнопроизводство, колкото и медиите и правителството да се опитваха да насочат вниманието към нашия сектор и да обясняват, че протестът е на зърнопроизводителите, на онези с големите машини. В крайна сметка ние извоювахме и неща, които са за другите сектори и за нас това е повод за радост! Оттук нататък властта трябва да се съобразява с това обединение и то трябва да продължи да съществува!“, категоричен бе Проданов.

Казусът с ангажимента на държавата, поет през 2013 г., да опрости помощи на животновъдите, отпуснати под формата на кредити.

    „Г-н Зоров, какво се случва с това, за което ние се борим с Вас вече трета година, а Вие сам десета – кредитите, които ви отпусна държавата и след това се взе решение, че ДФЗ ще ги опрости? И то става дума за смешна за мащабите на България сума, около 3 милиона. Какво става, ще се реши ли най-сетне този въпрос? Ще се реши ли Асенчо да попита, да го нотифицират това, защото Явор Гечев не го направи?“, попита Беновска. Димитър Зоров отговори, че Мария Степанчева е разговаряла с министър Асен Василев и той ѝ е отговори, че е готов да го свърши, както е бил готов и по време на предишния мандат, но тогава земеделският министър не е пуснал доклада му да мине на МС. Той продължи: „Сега топката е при министър Вътев и ние му казахме веднага, че другата седмица очакваме да бъде пратен доклада, който беше подготвен преди около 7-8 месеца, да види бял свят и тази несправедливост да бъде отстранена!“.

    „Министър Вътев гостува при нас в началото на мандата си, той даде обещание, че тези кредити ще бъдат решени! Ще Ви го пратя и това, като доказателство, за да видим дали ще си изпълни обещанието!“, каза Беновска. Зоров отговори: „Това е доказателство, че когато имаш подписано споразумение от министъра на финансите, министъра на земеделието и председателя на комисията по земеделие за тези кредити и това отлежава близо 9 години! Става дума за Петър Чобанов, който сега е заместник-гуверньор на БНБ, за Светла Бъчварова и проф. Греков, на когото заместник тогава беше Явор Гечев, а в предния мандат той не си свърши ангажимента, поет преди толкова години. Така че държавата трябва да се научи да си спазва обещанията и задълженията, особено ако са подписани, за да вдъхва държавност и да има основание да иска от хората да си плащат данъците и задълженията! Защото това е двустранен процес и ние искаме сега от г-н Василев и новото правителство да покажат признаци на държавност, като изпълняват това, което подписват!“.

Може ли да се възобновят протестите, ако меморандумът не се изпълнява?

   Илия Проданов заяви: „Аз също бих казал, че най-важното в случая е държавата да се покаже като държава, а ние да се покажем като будни граждани, които контролират целия процес на изпълнение на този меморандум! Ние си изпълнихме демократичното право на протест, колкото и да не се харесва на властта! И може пак да го изпълним, тракторите се прибраха, за да засеят, после са свободни!“. Беновска се пошегува: „Имаше навремето един израз „танковете да дойдат“, може би трябва да го модифицираме „тракторите да дойдат“! Зоров добави, че в момента в България има повече трактори, отколкото танкове. Той заяви: „Надявам се, че това не е поредната лъжа, защото последствията ще са с неприятен характер!“. Така завърши разговорът между Димитър Зоров, Илия Проданов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 23-и септември 2023 година. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest