Българският финал на най-голямото състезание за стартиращи компании в Централна и Източна Европа – PowerUp! ще се състои онлайн

Националният финал на най-голямото състезание за стартиращи компании в Централна и Източна Европа – Powerup! ще се проведе на 28 април от 13.00 ч. като за първи път събитието ще се проведе изцяло онлайн. В тазгодишното издание на PowerUp! се включиха 40 български стартъпа с проекти в сферата на чистата енергия. Шест от тях достигнаха до националния финал и ще представят проектите си на международното жури, а  накрая само един от тях ще продължи напред в надпреварата, представлявайки България на международния конкурс. Там, той ще се състезава за награда от 50 000 евро, възможност за включване в акселераторските програми на EIT InnoEnergy, както и допълнителни награди, осигурени от официалните спонсори и партньори на конкурса. Проектите, които ще бъдат представени и оценявани на националния финал в България са следните:

  1. Zero Wave: компания, която предотвратява използването на пластмаса за еднократна употреба, като предлага 100% биоразградими съдове за хранене
  2. Mimirium: компания, която променя модела на функциониране на Big Data, при който контролът на данни е при потребителите,. Vinghen: българска компания за дизайн и производство на електрически пуш-скутери и велосипеди, чиито модели целят да направят пътуването в града по-забавно.
  3. Гордост на фермера: компания, която помага на малките земеделски производители да увеличат срока на годност и пазарната стойност на плодове, зеленчуци и билки чрез въвеждането на иновативни слънчеви дехидратори за храна.
  4. Technovatorz:    HHO (оксиводородни технологии) – Нашата мисия са ниските емисии
  5. AirLief:    компания, която произвежда стилни защитни маски срещу замърсяването на въздуха и разработва решения за персонализирана защита

Събитието ще открият Марияна Хамънова – изпълнителен директор на Клийнтех България и Елица Панайотова, Столична община. Eкспертното жури ще се състои от: Марияна Хамънова, изпълнителен директор на Клийнтех България; Кристина Ескенази – председател на Биотехнологичен и здравен клъстер България и Член на УС на Клъстер Изкуствен Интелект България; Михал Байда – мениджър бизнес развитие, EIT InnoEnergy.

#PowerUp! 2020 България е организиран от Cleantech Bulgaria и се провежда с подкрепата на Столична община и Зелена София.

Регистрацията за националния финал на #PowerUP! е БЕЗПЛАТНА и ЗАДЪЛЖИТЕЛНА: http://eventbrite.com/e/102973839526/ 

PowerUp!  цели да открие и финансира най-обещаващите стартъп и скейлъп компании, както и малки и средни предприятия в Централна и Източна Европа.  Тазгодишният рекорден брой заявки за участие и мрачните икономически перспективи подчертават нуждата от подпомагане на регионалните предприятия, с цел растеж и стабилизация на бизнеса.

В рамките на крайния срок за участие в международния конкурс се включиха общо 425 стартъпи от 24 държави от Централна и Източна Европа Освен горе-посочените награди, Конкурсът предоставя и възможности за инвестиция в размер на няколко милиона евро насочена към иновативни компании, както и възможността за присъединяване към мрежата на EIT InnoEnergy. 

Сред участниците в конкурса, тазгодишното издание бележи и рекорден брой от 360 избрани стартъпи, които ще се състезават за националната титла Стартъп на годината  в тяхната съответна държава. Отборите, състезавайки се за титлата, също така ще имат възможност да придобият финансиране от €50.000 за първо място и други ценни награди, предоставени от ключови партньори като Amazon Web Services, Revolut и SpeedUp Group. Компаниите ще получат разнообразие от възможности за подпомагане, сред които в сферата на продуктово развитие, пилотни проекти, маркетинг стратегии, международно въведение на пазара, растеж и допълнителни възможности за финансиране.  

“Беше въпрос на преценка дали да процедираме със събитието въпреки ситуацията в Европа и масовата карантина, която цели ограничение на разпространението на COVID-19.”  – заяви Якуб Милър, главен изпълнителен директор на EIT InnoEnergy за Централна Европа. “Взехме решение да продължим с инициативата именно заради създалата се ситуация – макар и правейки го онлайн, по безопасен и отговорен начин.  Искаме да продължим да подкрепяме иновативните предприятия, за да им помогнем да оцелеят, развият и преуспеят във време, в което икономическите перспективи изглеждат доста мрачни. Докато много канали и доставчици на пазара оттеглят своята дейност, с подкрепата на Европейският институт за иновации и технологии, ние оставаме тук, за да продължим да подкрепяме иновативните предприемачи с инвестиции, ноу-хау и ценни партньорства.”

Националният селекционен процес и държавните финали ще се провеждат онлайн от началото на април до края на май. Решението относно графика и мястото на провеждане на  международния Голям Финал, предстои да бъде установено в предстоящите седмици, в зависимост от актуалния статус на правителствените рестрикции върху провеждане на събития за региона.

Pin It on Pinterest