Българите пазаруват в работно време на Черния петък

  • Българите пазаруват в eBay по време на Черния петък, докато работят в офиса, показват данни от глобалната платформа
  • еBay споделя информация за покупателните навици на българите около продажбите в Черния петък
  • Компютър тип „копач на криптовалути“ за $ 3161 е най-скъпият артикул, закупен от българин през последните три години в Черния петък

Дори работата в офиса не може да попречи на българите да търсят добри оферти онлайн на Черния петък, показват статистически данни на eBay. Водещата в света платформа за пазаруване споделя информация за навиците на пазаруване на българите около намаленията на Черния петък.

Що се отнася до покупките на Черния петък на българския пазар, по-голямата част от тях обикновено се извършват от 12:00 до 14:00 ч., като обикновено пикът е между 11:00 и 13:00 часа. (През 2019 г., за разлика от предходните години, има и два пика в 2 ч. и 6 ч. сутринта!) Пикът на активното пазаруване е последван от спад в покупките (обикновено от 14 до 20 ч.), а след 20 ч. има нов ръст. Този модел се наблюдава през последните три години, от 2017 до 2019.

Що се отнася до каналите за онлайн пазаруване в eBay, на предходните Черни петъци се наблюдава нарастващата популярност на мобилното приложение: през 2019 г. 28% от всички артикули са закупени чрез него и 7% чрез мобилната версия на уебсайта, докато през 2017 г. това било съответно само 19% и 6%. Версията за настолни компютри остава основният източник за онлайн пазаруване на eBay на Черния петък, макар и с малък спад: през 2017 г. 76% от покупките са направени чрез нея, докато през 2019 г. е 65%. И така, виждаме, че българските купувачи постепенно откриват удобството на приложението.

Най-скъпите покупки през последните три години включват нов часовник Omega за 2 695 долара през 2017 г., компютър тип „копач на криптовалути“ на стойност 3 161 долара през 2018 г., а миналата година – професионален обектив Canon за 2 420 долара.

Най-популярните категории като обща стойност на закупените стоки на Черен петък са подаръци като ръчни часовници, технически продукти като лаптопи, смартфони и аксесоари, последвани от модни находки – дънки, рокли и обувки. Сред Топ 10 на популярните категории са също предметите, свързани с хобита, спорт и развлекателни дейности – риболовни въдици и макари, електронни четци, видеоигри.

Челната позиция на категорията Мобилни и смартфони през 2017 г. в класацията е заменена от Ръчните часовници през последните две години, но винаги остава в челната тройка.

ТОП 20 най-популярни категории (според общата стойност на закупените стоки)
201720182019
1Смартфони1Ръчни часовници1Ръчни часовници
2Ръчни часовници2Смартфони2Компютри, лаптопи и нетбуци
3Дигитални камери3Разни3Смартфони
4Разни4Компютри, лаптопи и нетбуци4Разни
5Графични контролери и видео карти5Дигитални камери5Якета, палта и шлифери
6Компютри, лаптопи и нетбуци6Якета, палта и шлифери6Обективи
7Лаптопи Apple7Обективи7Маратонки и кецове
8Конзоли за видео игри8Конзоли за видео игри8Дигитални камери
9Мобилни телефони9Маратонки и кецове9Тонколони и субуфери
10Lenses10Мобилни телефони10Мобилни телефони

Що се отнася до общия брой на продуктите, закупениот българи на Черния петък през изминалите три години, съвсем други категории оглавяват класациите. Модата и артикулите за лична грижа са сред най-популярните и желани артикули в класацията, оглавявана в трите последователни години от технологични аксесоари.

Top 20 most popular categories (in terms of overall number of items bought from the category)
201720182019
1Кейсове и калъфи за телефони1Кейсове и калъфи за телефони1Кейсове и калъфи за телефони
2Протектори за смартфон екрани2Чорапи2Протектори за смартфон екрани
3Електрически крушки3Протектори за смартфон екрани3Кабели и адаптери
4Инструменти за маникюр4Кабели и адаптери4Електрически крушки
5Кабели и адаптери5Електрически крушки5Видео игри
6Ръчни часовници6Колиета и медальони6Друго техническо оборудване и консумативи
7Друго техническо оборудване и консумативи7Друго техническо оборудване и консумативи7Разни
8Колиета и медальони8Ръчни часовници8Ръчни часовници
9Разни9Слушалки9Стръв за риболов
10Видео игри10Видео игри10Рокли

За предстоящия Черен петък в края на тази седмица eBay предоставя талон за отстъпка за клиентите си в цял свят, валиден за всички продуктови категории, освен нумизматичната. Талонът ще дава различни отстъпки в приложението и на уебсайта / мобилната версия на уебсайта, като максималната отстъпка ще бъде налична в приложението. Талоните ще бъдат активни от 09:00 ч. българско време на 27 ноември и ще спрат да функционират в полунощ на същия ден. Важно е да знаете, че всеки потребител ще получи възможност да осребри талона си само веднъж – или в приложението, или на уебсайта, или в мобилната версия на уебсайта.

Тъй като трафикът ще е значителен през целия ден, eBay предлага няколко съвета за Черния петък, за да сте наистина удовлетворени в края на деня:

  • отделете си няколко дни за предварително преглеждане на продуктите, които искате да закупите, и ги маркирайте
  • проверете какви са най-добрите възможности за доставка на избраните артикули
  • проверете салдото на вашата платежна карта
  • ако искате да се възползвате от възможно най-добрата отстъпка, предлагана от eBay, не забравяйте да инсталирате предварително eBay приложението
  • бъдете бързи и поръчвайте преди изчерпване на количествата
  • изгответе списък с алтернативни оферти в случай на изчерпване на количествата на желания от вас продукт
  • ако на този ден няма да се възползвате от работа от къщи, но все пак предпочитате да пазарувате в работно време, дръжте новинарски или друг уебсайт отворен на вашето устройство и превключвайте между различните „прозорци“, за да не поставите под риск отношенията с колегите и ръководителите си

eBay ви пожелава приятно пазаруване на Черния петък!

Pin It on Pinterest