Бизнес

България и Либия поставят ново политическо начало за двете страни

В условията на голяма криза в Близкия Изток, Министър председателя на Либия, Бенгази д-р Уисама Хамад се показа в световен мащаб като голям дипломат организирайки световна конференция посветена на изграждането на град Дерна, Либия пострадал с над 15000 жертви от стихията Даниел!

Софийският университет „Св. Климент Охридски”, представляващ се от проф. Иван Ангелов, заместник-декан на Стопанския факултет, заедно с г-н Анастас Терзобалиев, изпълнителен директор на българската компания „МКРТНИ” ЕООД и експерт по въпросите свързани с Близкия Изток и арабските страни, както и други български компании и членове на Българската търговско-промишлена палата са на посещение по покана на министър-председателя на Либия, д-р Уисама Хамад и с голямата подкрепа на НП. д-р Муфтах Дарени пълномощен министър на Либия в България!


Вчера, 30.10.2023 г. Българската делегация бе посрещната от министъра на външните работи, началника на кабинета на министър-председателя и кметът на град Бенгази, на летище Бенина за участие в международна конференция за изграждане на град Дерна, пострадал от стихията „Даниел”.

В делегацията присъстват представители на ООН, Световната банка, дипломати , делегации от Европейския съюз, големи световни частни и държавни компании.

Българската делегация се срещна днес с министъра на правосъдието, д-р Кхалид Масаут, който благодари от името на Президента на парламента на Либия, д-р Агила Сала, за посещението им в Либия и отбеляза, че това е ново политическо начало за двете страни, както и че е готов за сътрудничество с Република България. Министърът, д-р Кхалид Масаут, от своя страна отбеляза, че ще съдейства на всички български частни и държавни компании да посетят Либия.

Уважаемият професор Иван Ангелов представи в няколко изречения Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски”, като предложи да се включат с разработване на програми и обучения, с цел либийската държава да се ползва с пълния капацитет на най-стария университет в България.

Експертът по арабските страни и Близкия Изток, Анастас Терзобалиев, уточни и благодари специално на министър-председателя на Либия, д-р Уисама Хамад, и подчерта ролята на Негово Превъзходителство, д-р Муфтах Дарени, за перфектната им организация към българските и международните участници.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest