Александър Ваклин: Законът за шума ще прати работниците в Германия

Настояваме написаното да бъде отменено и да се даде възможност на строителите да работят от 2 до 4, каза пък инж. Качамаков от КНС -София

„Строителното предприемачество не е засегнато, а строителните работници. В набързо приетата поправка за закона на шума, в която се забраняват строителните дейности от 13 до 16 ч. тревожи работниците“. С тези думи започна участието си в предаването „Беновска пита“ Александър Ваклин от Камарата на строителите. „После не можем да накараме никой да се върне след 16, в 17 ч. вече се стъмва. Това ограничава възможността на работодателя да фиксира работното време, обрича нашите работници на емиграция. Те не могат да отидат в кол центровете или във фирмите в Бизнес парка. Ако не можем да им осигурим работа и заплащане, ще отидат в Германия“, каза той. 

 „Надявам се, че г-н Симеонов е запознат с тематиката, защото обезсмисля наредба 4 от 2006 г. където са упоменати нивата на шума. В конституцията не се казва, че има регламентирана почивка от 2 до 4. Този законопроект не спира ромските сватби, а е вкаран без да е обсъждан. Т. 16, ал. 5 е вмъкната в деня, в който депутатите излизат в годишен отпуск. Не смятаме, че трябва да се обърнем към вносителя, а към парламента като институция, независимо с каква репутация е, искаме да спазваме закона. Надявам се заради 300-те хиляди души, заети в строителния сектор, депутатите да признаят, че са сгрешили“ сподели още Ваклин. 

От своя инж. Любомир Качамаков – председател на КНС за София, заяви следното: „Имаме забележки по закона за шума. Записаното в него по отношение на забраната от 2 до 4 налага на работниците принудително спиране на работата, след нея ефективността няма да е същата. Това няма как да не се отрази финансово на строителния процес. Ние ще трябва да осигуряваме работниците на половин работен ден и да коригираме заплащането, което ще доведе до отлив. Затова настояваме написаното да бъде отменено и да се даде възможност на строителите да работят от 2 до 4. Винаги сме готови за среща, където да изложим своите аргументи“.

Pin It on Pinterest