Лекар по инфекциозни заболявания каза кога ще бъде пикът на COVID-19 в Русия

Професорът, доктор по медицински науки, специалист по инфекциозни заболявания Николай Малишев определи времевия период, в който се очаква пикът на епидемията от коронавирус в Русия.

Според Малишев пикът ще настъпи през първите два летни месеца, а след това растежът на нови заболели ще се забави, пише НТВ.

„Повечето експерти са съгласни, че пикът ще бъде през юни-юли. Числата не трябва да ви плашат, независимо колко са значими. Всеки ден броят на пациентите ще бъде по-голям, броят на смъртните случаи, за съжаление, също ще се увеличава“, каза Малишев.

Той говори и за безсимптомното протичане на коронавируса. Според него такива пациенти са били от 10 до 30%, а някъде дори и 50%. Професорът е сигурен, че увеличението на броя на болните не е лошо. Според лекаря ваксината срещу COVID-19 ще се появи най-малко година и половина след началото на нейното развитие.

Общо в Русия са направени 1 610 000 тестове за коронавирус. През изминалия ден са открити 3448 нови случая на болестта, общият им брой в страната достигна 27 938 души. През вчерашния ден в Русия са починали 34 пациенти с коронавирус, а общо 232 души от началото на разпространението на инфекцията.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest