Ивайло Крачунов: Радев не помага за решаването на проблемите, Борисов е човек на действията и изпреварва събитията

Ивайло Крачунов, БЛИЦ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заяви позиции по следните теми:

Убиец ли е българският народ?

Илиана Беновска покани Ивайло Крачунов в студиото, който й подари цветя по случай 8-ми март. Тя сподели, че с огромно внимание е прочела тази седмица темата, която е поставил – „Убиец ли е българският народ?“ и попита как се е решил да го произнесе на глас. Ивайло Крачунов отговори, че агресията, която залива публичното пространство и черните новини, с които българите започват да свикват, са му дали основание, а конкретният повод са били 2 нападения над фенове на ЦСКА, макар и футболният отбор да е без значение според него. Един от феновете е бил зверски пребит, а момче на 14 години е било съблечено във автобуса, защото е носело екип на червения отбор. За госта това е срамно и е крайно време ескалацията на напрежението и бруталната саморазправа по улиците на София и цяла България да бъде прекратена. В тази връзка за черните новини Беновска отбеляза, че БЛИЦ не прави изключение, че слага начело кой е откраднал, кой е убил, кой е изчезнал. Ивайло Крачунов отговори, че това е реалността и тя се поднася най-вече от върха на политическата система и безумната агресия в тона между политиците, независимо дали по оста изпълнителна власт – президент или народното събрание. От там често се поражда остър тон, който слиза надолу в обществото и вместо България да е спокойна държава, се вижда как сме в състояние на кръгова отбрана и се очаква от всеки да те напсува или набие, което според госта не е нормално предвид напрегнатите времена, в които живеем. Водещата го попита какво е искал да каже с „върха на политическата система“ и дали визира Борисов. Ивайло Крачунов отговори, че ясно е казал по оста президент-премиер, а другата ос е управляващи-опозиция. Също така се вижда, че има ескалация на напрежението между самите Обединени патриоти, т.е. трета ос ВМРО-Атака. „Цялата политическа система в момента бушува и се кара, което дава много лоши сигнали към българския народ.“, заяви той. Беновска каза, че самият той е завършил политология и няма как да не направи анализ, че агресията се появява в ситуация на безизходица. Ивайло Крачунов се съгласи, но добави, че по някой път се появява и от мързел на фона на това, че има хора, които не проявяват инициатива да вършат добре своята работа, както и това, че много хора са напуснали България, а в сектора на услугите сме свидетели на бавно вършене на работа с оправдание, че колегата е нов или на обучение. Според него, в много случаи вместо да вървим напред и да се модернизираме, вървим назад.

Обединител ли е президентът Радев

В тази връзка Беновска попита „Колегата президента Радев нов ли е, на три години е в това си поприще, че как изпълнява услугата си като президент, обединител ли е на нацията?“  Според Ивайло Крачунов в посланията, които отправя и критиката в тях, с които обществото започва да свиква, играят разделителна линия в българското общество. По думите му, често той по важни теми за държавата не застава до Борисов, както би трябвало да бъде, а го критикува. Така се създава впечатление, че репетира за собствен политически проект. Беновска го попита дали очаква Радев да създаде партия. Ивайло Крачунов очаква в обозримо бъдеще президентът да обяви своите намерения, но всяка една негова проява е насочена силно срещу изпълнителната власт във времена, в които държавата има трудности с мигрантите, с които Борисов овладява ситуацията макар и нелесна, коронавируса, водната криза. Той допълни, че вместо Радев да търси решения, критикува изпълнителната власт, с което не помага за решаването на проблема. Беновска попита какви са му мотивите и дали това е некомпетентност от негова страна, а събеседникът й обясни, че не може да се каже, че Радев е некомпетентен, защото е образован. Водещата поясни, че е имала предвид некомпетентност в политическата обстановка, защото е специфично. Ивайло Крачунов смята, че е добре президентът да влезе в ролята на обединител на нацията, а не на човек, който може би иска да бъде припознат в алтернатива на следващи избори или иска да направи втори мандат.

Протеста на медицинските сестри в сградата на НС

Беновска припомни за медицинските сестри, които се установиха за едно денонощие в сградата на Народното събрание под благословията на НСО и нейния ръководител ген. Станимир Стойков. Тя каза, че тази служба е под ръководството на президента. Ивайло Крачунов определи протеста като истеризиран и отбеляза, че в много европейски държави има примери за протести и хора, които навлизат в институции и на много места те биват удряни и пръскани със сълзотворен спрей от полицията, но за щастие в България не се стига до сблъсъци. Водещата каза, че е имала предвид, че президентът е останал мълчалив „като агне“, а събеседникът й се зачуди той какво да каже, защото за да има тежест тази институция, трябва да се говори по-малко и да се действа повече. Използвайки асоциацията с известния филм „Мълчанието на агнетата“, Беновска попита „Мълчи ли като агне президента по темата с бежанците? Не трябваше ли да свика Консултативен съвет по национална сигурност?“ Ивайло Крачунов смята, че е трябвало и по думите му неслучайно президента е критикуван, че Консултативните съвети приличат на пиар мероприятие, след което политиците се подреждат и говорят пред камерите и по този начин напомнят за себе си. Той допълни, че мигрантската вълна е истинския повод да се свика Съвет и прави чест на премиера Борисов, че прави всичко възможно да опази българските граници, а се вижда и че МВР добре си върши работата и няма бежанска вълна, която да е допусната през България. Това е засега, но гостът се надява така да е и за в бъдеще, защото правителството действа стабилно в тази посока.

Бежанската вълна

Беновска попита дали бежанския лагер на българо-гръцката граница, който предстои или не да се създаде, не е добавена капка към потока, който се удържа. Тя припомни, че Ердоган е призовал Гърция също да отвори вратите си за емигрантите. Според Ивайло Крачунов това е една опасна игра, в която се надява за благоприятна развръзка за България и решаване на проблема по мирен път, защото и бежанците бягат от военни действия и не им е лесно, но не трябва да преминават пределите на България. Водещата попита дали е важно Европа най-накрая да разбере посланията на Борисов, а според събеседникът й Европа отлично разбира неговите послания и това е една от причините той да бъде приеман толкова добре. Ивайло Крачунов допълни, че Европа и практически ги приема, защото много пъти, когато премиерът е искал финансова помощ за България е бил разбиран и я е получавал в името на развитието на нашата инфраструктура например. „Той говори на общ език и с френските си колеги, и с немските си колеги и с Великобритания и с Турция, така че мисля, че той няма никакъв проблем в своите отношения в международен план“, заяви Ивайло Крачунов.

Беновска попита госта си как оценява срещата между Борисов и президентката на ЕК – Урсула фон дер Лайен и президента на ЕС – Шарл Мишел. Той отговори, че премиерът е човек на действията и предпочита да изпреварва събитията и да се среща и с американската посланичка Херо Мустафа, и с колегите си от ЕП и ЕК. Това е пътят на диалога за решаване на подобен тип горещи въпроси, а не стоенето в кабинета, както правят други негови колеги и след това критиката превзема ефира. Беновска каза, че критиката превзема ефира и чрез медиите.  

Лидерството в БСП

„Председателката на БСП Корнелия Нинова се опитва да стане и лидер на БСП и да бъде преизбрана за втори мандат. Как ще се получи тази работа?“, попита водещата. Ивайло Крачунов отбеляза, че БСП в момента има задача да си организира вътрешнопартийните избори и това трябва да се реши от хората на „Позитано“ №20. Според него избора в БСП дава индикации, че ще бъде напълно демократичен и ще участват десетки хиляди членове и симпатизанти и ще бъде „глас народен, глас Божий“. Беновска припомни, че когато Корнелия Нинова е избрана за БСП тя е обещала, че ще стане министър-председател, но до момента това не се е случило и попита дали е възможно да се смени властта в България и БСП да стане първа политическа сила. Към днешна дата това е невъзможно да се случи практически, по думите на госта в студиото, а на теория може всичко да се случи. Ивайло Крачунов обясни, че една от аксиомите в политологията е, че лидерът на която и да е опозиция се стреми да стане министър-председател, водач на нацията или поне трябва да го обещава, за да надъха своите симпатизанти. „Това е една нормална декоративна изява на ръководителката на БСП. Изборите са тези, които ще покажат.“, допълни той и припомни, че новият лидер на БСП ще управлява за мандат от 4 години партията, а остава само 1 година до парламентарните избори и те ще бъдат все по интересни предвид процесите, които протичат в патриотичните сили.

Беновска припомни, че Емил Димитров – Ревизоро е станал министър на екологията като е казал, че иска пълен 4-годишен мандат. Ивайло Крачунов смята, че той гледа в бъдещето, но се справя по интересен начин, защото е човек на говоренето, а не на действието. Знае се, че от 2001 година е в публичното пространство и има ефектен език и се справя добре като гостува в телевизионни предавания. Ивайло Крачунов искрено му пожела да се справи с водната криза, макар и да не е само негов проблем. Атестат за неговата работа ще бъде ако успее да спомогне хората в Перник да имат вода, както и хората да не страдат в София. Ако се справи успешно с това, би могъл да се справи и със следващ мандат, ако му се гласува доверие.

Футбол

„Какво се случва в българския футбол – Божков го арестуваха, Левски осиротя?“, попита водещата, а гостът й смята, че Левски не е осиротял заради ареста на Божков, а заради своя треньор, който не може да печели важни мачове. Той заяви, че Хубчев, който е бил много добър защитник, явно му е над възможностите да поеме Левски, защото в евротурнирите е постигнал катастрофални резултати, както и във всеки един от важните мачове, с изключение на мача с Лудогорец. Ивайло Крачунов каза, че проблема на Левски е в треньора, а феновете на отбора недвусмислено са показали че застават зад него и са с него в трудни моменти. Днешният мач, който е бил с Ботев-Враца, е завършил 0 на 0 и по думите на Ивайло Крачунов тогава не може да се очаква кой знае какво добро да се случи на отбора.

Обобщение на обстановката в България

За финал Беновска попита събеседника си как би обобщил днешната картина на България и дали е коронавирусна, а той отговори, че е доста напрегната и като общество трябва да положим всички усилия да бъдем по-добри и адекватни, за да излезем от ситуацията, защото е срамота 7-милионна държава постоянно да е обхваната от криминални новини и политически игри. Така завърши разговорът между Ивайло Крачунов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ 

Pin It on Pinterest